Stalking a pak vražda: Mohla Klára žít? Jak se žena může bránit nebezpečným ctitelům?

Vražda sympatické Kláry M. (†33) šokovala českou veřejnost. Policie v souvislosti s děsivým činem hledá jejího bývalého milence Petra Krause (42), který je na útěku. Vše nasvědčuje tomu, že před vraždou byla žena pronásledovaná. Mohla se bránit? Mohla udělat něco jinak a zachránit si život?

Pohledná Klára M. neměla o ctitele nouzi. Zamiloval se do ní také Petr Kraus. Klára s ním chvíli udržovala poměr, ale pak řekla dost. Měla v Liberci přítele, s Petrem se už potkávat nechtěla. Muž ji začal pronásledovat. Do už tak vyhrocené situace vstoupil i fakt, že Petr si rád zahrál hazardní hry. A také prohrál obrovské jmění.

„Od třetího měsíce vztahu se ho snažila zbavit, protože ji pronásledoval, dokonce jí pod auto dával sledovací zařízení. Dělal jí žárlivé výstupy a vyhrožoval. Opakovaně se obracela na policii s žádostí o pomoc, vždy to ale vyznělo do ztracena,“ uvedla pro CNN Prima News kamarádka zavražděné ženy.

Osudný večer prohrál Petr velké množství peněz. Najednou zjistil, že nemá majetek ani lásku. „Byli v Praze. Petr v pátek večer prohrál všechny zbylé peníze, co měl, a nechal tam do zástavy i svůj mercedes. Myslím si, že tam vznikl celý spor. Petr se bál, že už nemá nic – nemá dům v Libverdě, který prohrál, nemá nic na účtech, nemá nic ušetřeného a bál se, aby ho neopustila,“ dodal zdroj CNN Prima News.

Mohlo by vás zajímat: Jak poznat psychopata? Varovné znaky si prostudujte zde.

Od obtěžování k trestnému činu

Stalking je nevhodná pozornost, která se projevuje opakovaným fyzickým sledováním a kontaktováním obtěžovaného protějšku. Od roku 2010 je zakotven v trestním zákoníku jako trestný čin nebezpečné pronásledování.

Skutková podstata spočívá v tom, že někdo jiného dlouhodobě pronásleduje, například vyhledává jeho osobní blízkost nebo ho sleduje, vytrvale jej kontaktuje (písemně, ale i prostřednictvím mobilu či e-mailu), omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, za účelem kontaktu zneužije jeho osobních údajů či jemu nebo osobám blízkým dokonce vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou. To vše za podmínky, že vyhrožování v pronásledované osobě vzbudí důvodnou obavu o život nebo zdraví.

Mohlo by vás zajímat: Jak poznat lháře? Rady najdete zde

Pachateli pak v základní sazbě hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, při naplnění kvalifikované skutkové podstaty, je-li pronásledovaným dítě nebo těhotná žena, případně je pronásledujících více či je použita zbraň, hrozí mu šest měsíců až tři roky za mřížemi.

Stalker umí přepnout pozornost z jednoho objektu na druhý

„Když zastupujeme oběti stalkingu, často se stane, že se stalker naváže na nás. Spamuje maily, nadává a pomlouvá na sociálních sítích, posílá dopisy... Mně to nic nedělá, já k nim nemám vztah a je to součást práce, za kterou si nechávám zaplatit,“ popsala na svém Twitteru právnička Lucie Hrdá, která se specializuje na pomoc týraným a pronásledovaným ženám.

Typologie stalkerů

Rozpoznat stalkera nemusí být vůbec snadné a často se to ani nepodaří. Může se jevit jako společensky naprosto normální člověk, o kterém ani jeho nejbližší okolí nemusí tušit, že například obtěžuje jinou osobu.

„Stalkerem může být i o soba, kterou oběť osobně zná a ví, že ji pronásleduje. Osoba, kterou oběť osobně zná, ale neví, že ji pronásleduje, a také osoba, kterou oběť osobně nezná – například kyberstalkeři hledající své oběti na internetu,“ vysvětlila v tiskové zprávě pro Prima Ženy policejní mluvčí Zdeňka Papežová.

Jak se bránit stalkerům?

Policie České republiky sestavila návod, jak se před nebezpečným pronásledováním bránit.

  • Dejte stalkerovi na vědomí, že o něj nestojíte, nemáte zájem.
  • Přerušte osobní kontakty s pronásledovatelem – neodpovídejte na vzkazy, urážky, na telefonáty, nereagujte na SMS, nescházejte se s ním (jakýkoli kontakt s útočníkem může vést k prohloubení zájmu o oběť).
  • Vyhýbejte se místům možného setkání, změňte své návyky.
  • Nechoďte s ním na schůzky.
  • Uchovejte všechny SMS, maily a další materiál (možný důkaz), snažte se projevy pronásledování evidovat a zdokumentovat. Informujte své blízké o pronásledování, případné totožnosti útočníka.
  • Mimo domov se pohybujte s další osobou – členem rodiny či jinou důvěryhodnou osobou, noste s sebou legální prostředky pro svou obranu (pepřový sprej, alarm).
  • Noste u sebe mobilní telefon pro případ přivolání pomoci.
  • Nezveřejňujte své osobní údaje (telefonní číslo, adresu), kontakty na sebe dejte jen lidem, kterým důvěřujete.
  • Kontaktujte Policii ČR v případě oprávněného pronásledování, obtěžování nebo napadení, je-li jednání pronásledovatele takové, že ve vás vzbuzuje strach, obavy, nepříjemné pocity a podobně.

Sdílejte článek