Rozloučení se Schwarzenbergem: Aňa Geislerová si neodpustila selfie, Čvančarová zadržovala slzy

Česká republika zažila jeden z největších pohřbů moderní historie. S Karlem Schwarzenbergem se do katedrály svatého Víta na Pražském hradě přišla rozloučit nejen rodina, ale také lidé, kteří patří mezi nejvlivnější v Česku i v Evropě. Podívejte se na nejzásadnější momenty z posledních rozloučení s politikem, který byl aktivní do posledních dnů svého bohatého života.

Černá barva, slzy, ale také velká pocta. I těmito třemi slovy by se dal charakterizovat státní pohřeb Karla Schwarzenberga. V sobotu 9. prosince ve 12 hodin proběhlo poslední rozloučení se zesnulým politikem, kterého milovalo mnoho lidí nejen v Česku, ale také za hranicemi naší země. Sbohem přišla dát například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, prezident Petr Pavel, bývalý premiér Mirek Topolánek, bývalý prezident Miloš Zeman či jihokorejská delegace.

Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem sledujte minutu po minutě ZDE!

Kníže si před svou smrtí sepsal svůj seznam toho, co by si na svém pohřbu přál. „Rakev bude zahalena do schwarzenberské vlajky, před oltářem budou vystaveny Řády bílého lva a zlatého rouna. Podle přání Karla Schwarzenberga zazní československá hymna,“ uvedli pozůstalí v oficiálním prohlášení. Píseň Kde domov můj přednesla Jitka Čvančarová.

Na závěr poděkuje syn

Do katedrály dorazil také syn Jan Schwarzenberg, kterému náležela závěrečná řeč. Sobotního rozloučení se zúčastnil také šestadvacetiletý Ferdinant Zvonimir Habsburský.

Na Hrad přišli také herci Tomáš Hanák a Bolek Polívka či herečky Eva Holubová a Aňa Geislerová. Dorazila také předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nebo členové hnutí ANO Alena Schillerová a Karel Havlíček. Nechyběl chirurg Jan Pirk, režisér Jan Hřebejk, překvapením do jisté míry byla účast německého politika Bernarda Posselta.

Přípravy na pohřeb Karla Schwarzenberga:

Mohlo by vás zajímat: Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem. Sledujte speciální vysílání CNN Prima NEWS

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek neskrýval dojetí a smutek. „Odešel blízký člověk, který pro mě byl v mém životě velmi důležitý. Hlavně jsem měl Karla strašně rád,“ přiznal Kalousek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„Jeho činy stály na tom, že měl rád lidi. Byl nesmírně laskavý a empatický člověk. Ti, kteří nebyli dopředu předpojatí poznali, že je má rád a opláceli mu to. A to nejen v Česku. Třeba jsem s ním chodil po Vídni a vždy jsem byl strašně mile zaskočen, že se k němu hlásí,“ zavzpomínal s dojetím v hlase Kalousek.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.