Poklopec Roberta Urbana vzbuzuje radost. Se zipem udělá jako Damián díru do světa

Poklopec Roberta Urbana - Eliška a Damián (2)

Poklopec. Dnes běžná součást kalhot, nad níž nás nenapadne hlouběji přemýšlet. Co by ale za jednoduché rozepnutí pánských kalhot dali muži před 300 lety? Podívejte se na exkluzivní ukázku z nového seriálu, která odhaluje, jak snadná cesta k přirození učiní jeho hlavní hrdiny šťastnými. Princ Damián a alchymista, jenž svému kamarádovi umožnil cestovat časem, se ze zipu radují jako malí kluci.

Než vás pohltí samotný romantický příběh dvojice Elišky a Damiána, zkuste stejně jako jeho přítel Matouš pohlédnout hlavnímu hrdinovi trochu níže než jen do hlubokých očí. Herec Robert Urban se k náročnosti nošení kostýmu z období rokoka už vyjádřil, a dokonce ukázal i svoje „kalhotky“ z 18. století, s každou novou epizodou však narazíme na další pozoruhodnosti, které jistě stojí za zmínku.

Cestování časem odhalí historii poklopce

Na šňůrku, sklápěcí, s knoflíčky nebo na zip. S kalhotami prošel v dějinách odívání lidstva vývojem i poklopec. Ve středověku se například šila přední část mužských kalhot sklápěcí a ta horní se ke kalhotám složitě přivazovala. Další kalhoty mívaly vepředu otvor na tkaničku. Ten umožnil mužům snazší výkon potřeby, aniž by při něm museli svlékat celé nohavice.

Do historie vývoje poklopců se zapsal Jindřich VIII., u jehož dvora si muži rozkroky mohutně vykládali nejrůznějšími vycpávkami, aby zvýraznili svoji mužnost. Nepřehlédnutelný vypouklý poklopec byl také znakem moci, kromě sexuální zdatnosti o svém nositeli hlásal do světa i dobré ekonomické a sociální postavení.

Bohaté kalhoty s nástupem baroka vystřídaly uvolněnější a také poklopec se podle studie Jany Petrasové zplošťuje a stává se téměř neviditelný. „Je stále dvojitý, široký od boku k boku a v pase se na obou stranách zapíná,“ upřesňuje. Teprve v 19. stol. získal poklopec současnou podobu. Proto tolik povyku a nadšení z poklopce se zipem ve scéně v úvodu článku. Celou epizodu seriálu Eliška a Damián uvidíte v sobotu večer na Primě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.