Královna dabingu kraluje i v kuchyni
Obec Cehnice, kde má rozlehlý zrekonstruovaný statek přední dabérka Valérie Zawadská, leží na půl cesty mezi Strakonicemi a Vodňany.
Vesnice má přes 400 obyvatel a místní se přišli v hojném počtu podívat k putovní kuchyni Jaroslava Sapíka, aby ochutnali něco z dobrot, které mistr uvařil.Sami přinesli obdobu zdejší kulajdy a různé čalamády. Protože jsme v jižních Čechách, kde se hojně chová drůbež, první recept bude guláš z husích žaludků. V kuchyni paní Valérie Jaroslav Sapík uvaří kapra po židovsku, kterého si můžete udělat na štědrovečerní stůl. Daniela jedla poprvé vnitřnosti i rybu na sladko a převelice jí chutnalo. Hostitelčině rodině zase šmakuje zdejší chléb, proto ho dabérka nabídne jako přílohu ke svému vepřovému na hořčici. A co uvaří na návsi Jaroslav a Valérie souběžně? Houbovou praženici, o které každý z nich tvrdí, že ji ten druhý zvládl o chloupek lépe.Každopádně v Cehnicích všem chutnalo. Ani diváci nebudou hladovět, když si k nedělní večeři dají smaženici na topinkách a inspirují se dalšími jihočeskými recepty z pořadu Česko na talíři v 18.00 na Primě.Jaroslav Sapík při krájení cibule a husích žaludků prozradil několik „vychytávek“. Zajímavé je, že guláš nedusí, ale zvolna peče s vínem a kořením hodinu v troubě. Velké množství cibule pokrm zahustí, takže nemusíme používat jíšku ani hlídat, aby se dno nepřipeklo. Recept na husí drůbky pochází ze starého časopisu z roku 1921. Husa se tenkrát zpracovávala úplně celá, naše babičky to se surovinami uměly.Cehničtí přinesli indické okurky, což je zajímavá zelenina, která pomalu míří na české stoly. Mistr Sapík by je uvařil nakrájené na plátky se smetanou jako přílohu k masu. Nebo se dají zužitkovat na vegetariánské ostré kari.Proč si známá dabérka, která pochází z Moravy, pořídila stavení na jihu Čech? Protože miluje teplo a na jihu je slunci o kousek blíž. Ve své kuchyni nejčastěji vaří buřtguláš a špagety. Její muž zase svíčkovou. V neděli tu ale Jaroslav Sapík udělá další stálici jihočeské kuchyně – kapra. Tentokrát po židovsku a s vynikající sametovou bramborovou kaší. Pyré umíchá rovnou na plotně. Je to další dobrý trik pro všechny, kdo si s kaší nevědí moc rady. Hostitelka se na kapra načerno hrozně těšila a šéfkuchař z Klokočné její chuťové pohárky nezklamal.Staročeský vánoční recept se připravoval i v jiné sváteční dny. Přestože se do jídla dávají povidla, hrozinky, mandle a sušené ovoce, rybu musíme posolit a nemusíme se prý bát smíchat rum a víno. Další Sapíkovou radou je, že filety nemáme dávat na pánev rovnou z lednice. Raději je necháme chvíli odstát v pokojové teplotě – lépe se udělají. Hvězdnému receptu, což je minutka z vepřové kýty, dodají pikantní chuť kremžská hořčice a syrová cibule. Dobrou šťávu z masa vytírejte čerstvým chlebem, radí Valérie Zawadská.