Seriály a filmy

22. října 2017 17:45

Lucie Gretzová

Karolína, domácí kuchařka: Romantika

Karolína, domácí kuchařka: Romantika

Pikantní kuřecí vývar se zázvorem a chilli

Suroviny: 3 kuřecí skelety sůl 5 kuliček celého pepře 2 hřebíčky 2 bobkové listy špetka mletého koriandru 1 lžička karí 2–3 cm čerstvého zázvoru 1–2 malé chilli papričky 1 mrkev 1 pórek kořenící směs BIO Podravka 2 hnědé žampiony 1 jarní cibulka

Postup: Kuřecí skelety dejte do hrnce s litrem studené vody. Zapalte plamen a mírným tempem zahřívejte. Mezitím přidejte sůl, pepř, hřebíček, bobkový list, koriandr a kari. Zázvor oloupejte a dejte do polévky v celku, jen do něj udělejte několik zářezů (jde o to, abyste ho mohli z hotové polévky snadno vyndat, až se připlete do některého talíře). Chilli papričky rozkrojte, vyndejte z nich semínka a papričky pak posekejte najemno. Přidejte do polévky, přiklopte pokličkou našikmo a nechte vařit. Od chvíle, kdy se polévka začne vařit, počítejte klidně hodinu mírného varu. Pak přidejte očištěnou mrkev nakrájenou na šikmá kolečka. Po dalších deseti minutách přidejte pórek nakrájený na šikmá kolečka a žampiony, pokrájené na tenké plátky. Vařte ještě 7 minut, pórek i houby by měly zůstat křupavé. (Pokud máte enoki, dejte je do polévky až těsně před koncem). Pak vyndejte skelety a vykrájejte z nich hezké kousky masa – ty dejte zpátky do polévky. Ochutnejte, zda není třeba přisolit či nějak dokořenit. Přiveďte polévku znovu k varu, vmíchejte tenká kolečka ze zelené části jarní cibulky a můžete servírovat. Z talíře, do kterého se dostal zázvor, ho nezapomeňte vylovit.

Jelení kýta s portským a s pyré z kořenové zeleniny

Suroviny: 800 g jelení kýty bez kosti 70 g špeku marináda: 1 lžíce dijonské hořčice 2 lžíce medu 2 dcl portského 2 lžíce citronové šťávy 5 lžic olivového oleje čerstvě mletý pepř 2 bobkové listy 5 kuliček nového koření 5 kuliče pepře 10 kuliček jalovce 1 mrkev 1 petržel stejné množství celeru 1 cibule několik snítek rozmarýnu Na opečení: 4 lžíce řepkového oleje Na pyré: 2 mrkve stejné množství kořenové petržele stejné množství celeru sůl snítka čerstvého tymiánu 80 g másla

Postup: Špek dejte na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul a dobře se s ním pracovalo. Potom ho nakrájejte na tenké nudličky a pomocí špikovací jehly nebo úzkého nože kýtu prošpikujte – protáhněte skrz ni tenké nudličky špeku. Pak si připravte marinádu – smíchejte všechny ingredience včetně očištěné a nastrouhané kořenové zeleniny a posekané cibule. Maso důkladně potřete marinádou, vložte do mísy s víkem anebo do pevného sáčku a nechte 24 hodin marinovat v chladničce. Přibližně po dvanácti hodinách maso v marinádě otočte, abyste měli jistotu, že bude namarinované rovnoměrně. Druhý den maso vyndejte cca 2 hodiny předem, aby získalo pokojovou teplotu. Pak ho očistěte od marinády a tu si uschovejte. Troubu rozpalte na 180°C. Pokud maso nemá pravidelný tvar, svažte ho do úhledné pečínky pomocí kuchyňského provázku, díky tomu se rovnoměrněji propeče. Pak ho opečte na pánvi s řepkovým olejem tak, aby se po všech stranách zatáhlo, díky tomu zůstane šťáva v pečeni. Pak maso dejte do keramického pekáče s víkem, důkladně osolte, zalijte marinádou, podlijte 2 dcl vody, zakryjte a dejte péct cca na 2 hodiny. Mezitím maso několikrát podlijte vypečenou šťávou, otočte, a pokud je šťávy málo, přidejte trochu vody. Ke konci pečení zhodnoťte, zda má maso pěknou zlatavou kůrčičku, a pokud ne, dopečte již odkryté. Mezitím si připravte pyré. S jeho přípravou začněte ideálně cca půl hodiny před dopečením masa, ale můžete ho klidně připravit dříve a přihřát, pokud se nechcete dostat do stresu. Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Dejte ji do hrnce, zalijte horkou vodou tak, aby byla ponořená, osolte a vařte cca 15 minut. Pak většinu vody slijte, ponechte jen cca 1 cm na dně, který vám trošku naředí pyré (lépe nechat méně a podle potřeby doplnit než naopak). Do hrnce přidejte máslo, počkejte, až se rozpustí a pak všechno promixujte do struktury hladkého pyré (nebo i hrubšího, pokud chcete). Teprve pak přidejte lístečky tymiánu sdrhnuté z větvičky, vmíchejte je, pak ochutnejte a podle potřeby pyré osolte. Zakryjte pokličkou a pokud bude potřeba, před podáváním přihřejte. Po dvou hodinách maso vyndejte, zabalte do alobalu a nechte chvilku odpočívat, mezitím si dodělejte šťávu: odškrábněte z boků pekáče přípečky, podle potřeby mírně nařeďte, rozmíchejte a nechce chvíli prohřát. Pokud by naopak byla šťáva příliš řídká, nechte ji trochu zredukovat. Hotovou šťávu ochutnejte a pokud je to potřeba, dochuťte solí, kořením nebo i zjemněte kouskem syrového másla. Maso pak nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou a pyré z kořenové zeleniny.

Negroni

Suroviny pro 2 osoby: 8–10 kostek ledu (podle velikosti) 6 cl suchého ginu 6 cl Campari 6 cl italský vermut Cinzano Rosso 2 měsíčky vykrojené z bio pomeranče

Postup: Do každé sklenice dejte několik kostek ledu. Do šejkru nebo klidně i čisté zavařovací sklenice dejte gin, Campari a vermut (Cinzano rosso) a lehce protřepejte (nemusíte to dělat dlouho, v tomto případě vám jde jen o snadné promíchání tří nápojů). Na led položte měsíček pomeranče a přes něj nalijte do každé skleničky polovinu koktejlu.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 12. 2024

Dnes můžete pociťovat určité obavy z budoucnosti. Můžete cítit, že vám ubývají síly, zejména pokud vás tlačí termín. Potřebujete výzvy, abyste se prosadili. Nyní je čas začít se dostávat do formy. Pochybnosti jsou mimořádně kontraproduktivní. Jste zcela vybaveni pro úspěch.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.