Seriály a filmy

21. února 2015 18:20

Martina Čerňanská

Karolína a její masopustní recepty

Zima ještě zdaleka nekončí a vzduchem létá spousta bacilů, virů a nemocí. Je důležité posílit imunitu a k tomu vám pomůže dobré a kvalitní jídlo. Přesně takové menu pro vás připravila Karolína v sobotní epizodě.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Šoulet s uzeným bůčkem a salát z červené řepy

Suroviny na šoulet:200 g sušeného hrachu200 g celých ječných krup2 lžíce sádla2 cibule, pokrájené najemno4 stroužky česneku, prolisované800 g uzeného boku vcelku, bez kostisůl a čerstvě mletý pepř1/2 lžičky mletého zázvoru

Postup:Hrách si namočte den předem do studené vody, aby nabobtnal. Kroupy namočte na 4 hodiny. V den přípravy šouletu vyměňte vodu a hrách uvařte doměkka v dvojnásobném množství čisté vody, v druhém hrnci si uvařte stejně kroupy. Když je obojí měkké, slijte vodu a kroupy propláchněte od šlemu.

V jednom z hrnců hrách a kroupy smíchejte. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a zázvor. Na jedné lžíci sádla opečte nakrájené cibule do sklovita a vmíchejte ji do směsi.

Troubu si rozpalte na 180°C. Pekáč vymažte zbylým sádlem a dejte do něj směs na šoulet. Bůček nakrájejte na plátky silné 1 - 1,5 cm a naklaďte je nahoru na šoulet. Dejte na 20 minut do trouby. Šoulet se vám lehce zapeče a šťáva vypečená z bůčku ho krásně ochutí.

Ozdobte bylinkami a podávejte se salátem.

Suroviny na salát z červené řepy:2 střední červené řepy1 lžíce olivového oleje + na zakápnutíšťáva z půlky citronu1 lžíce medusůl a mletý pepř4 lžíce zakysané smetanydýňová semínka nebo klíčky fazolí mungo či řeřicha k podávání, nemusí být

Postup:Řepu oloupejte škrabkou a nastrouhejte na velmi jemné plátky, nejlépe na mandolíně. Z ostatních přísad, kromě smetany si umíchejte zálivku a tu pak dobře promíchejte s řepou. Dejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte v chladničce aspoň dvě hodiny odpočívat. Chcete-li, ozdobte salát nasucho opraženými dýňovými semínky nebo klíčky fazolí mungo či výhonky řeřichy.

Podávejte s kopečkem kysané smetany.

Rillettes s rozmarýnem

Suroviny:

2 kg prorostlého bůčku bez kosti (pokud by byl dost masitý, přikupte ještě kus syrového sádla, výsledek má být pěkně tučný a šťavnatý, takže to chce tak polovinu tuku)400 ml bílého vína4 vrchovaté lžičky soli1 snítka rozmarýnučerstvý dobrý chléb a jarní cibulka k podávání

Postup:Bůček nakrájejte na kostičky o velikosti min 1,5 – 2 cm, dejte je do silnostěnného hrnce, promíchejte se solí, podlijte polovinou vína a nechte velmi pomalu pod poklicí vypékat na mírném plameni .

Celá příprava rilettes bude trvat cca 4 hodiny, mezitím se vám vypeče sádlo a maso v něm krásně změkne.

Rillettes občas kontrolujte - maso by se nemělo smažit, spíš mírně vařit v sádle, takže kdykoliv bude příliš nabírat barvu a hrozit připalováním, podlijte ho vínem.

Asi po třech hodinách přípravy přidejte rozmarýn nasekaný na malé kousky.

Jídlo je hotové, až je maso krásně měkké.

Pomozte mu na konci ještě vidličkou - rozmělněte ho na menší kousky.

Hotové rillettes nalijte do sklenic, kokotek nebo jiných hezkých nádob, kousky masa vyčnívající nad hladinu zatlačte vidličkou pod hladinu a nechte ztuhnout.

Povrch můžete ozdobit pár větvičkami rozmarýnu.

Bramborové placky z plotny

Suroviny:

1 kg brambor (viz Tip níže v postupu)cca 200 g hladké nebo polohrubé mouky+ mouka na válcca 1 vrchovatá lžička soli.1 vejceNa pyré:4 jablka, (cca 600 g)150 -200 ml vody1 kousek skořicekousek citronové kůry, nejlépe z chemicky neošetřeného biocitronu3 hřebíčkyšpetka mletého nového kořeníkrupicový nebo třtinový cukr , dle chuti a sladkosti jablekK podávání: rozehřáté máslo, jablkové pyré, švestková povidla, mletý mák, kachní nebo husí sádlo a kysaná smetana dle chuti

Postup:

Brambory pořádně omyjte, případně zbavte klíčků a vydrhněte.

Uvařte je ve slupce v osolené vodě doměkka a slijte.

Ještě teplé je oloupejte a nastrouhejte do mísy ( nebo prolisujte lisem na brambory).

Přidejte k nim mouku (množství se odvíjí podle typu brambor, po pár opakováních to budete umět odhadnout, jde o vytvoření měkkého těsta, které ale dobře drží pohromadě) , sůl a vajíčko a krátce vypracujte na hladké těsto.

Z těsta vykrajujte lžící větší hroudy, a každou z nich rozválejte na lehce pomoučeném vále na placku o síle cca 6 mm a velikosti takové, aby se vám vešly tři na pánev (budete-li péct na pánvi).

Placky opékejte z obou stran nasucho buď na plotně, nebo na suché pánvi.

Správné opečení poznáte podle hnědých puntíků - puchýřků na opékané straně. - každé placce to trvá několik minut.

Placky skládejte na sebe a uchovejte teplé. Podávejte naslano i nasladko, podle chuti. Nejlepší jsou jen tak s máslem, ale i s kachním nebo husím sádlem či s tvarohem a pažitkou. Na sladko je podávejte s jablkovým pyré , povidly a mletým mákem a kysanou smetanou či tvarohem.

Tip: Na placky a bramborová těsta se nejlépe hodí brambory označené jako varný typ C nebo B-C. Jsou moučné – tzn. že mají velký obsah škrobu a méně vody. Placky se podle tohoto receptu připravují z teplých brambor, ale můžete je udělat i z vychladlých, den předem uvařených brambor, které vyvětrají a odpaří se z nich přebytečná voda.

Jablkové pyré: Jablka na pyré oloupejte, zbavte je jádřince a nakrájejte na kousky. Dejte je do kastrolu, podlijte vodou, přihoďte všechno koření a kousek citronové kůry. Přiveďte k varu a jablka rozvařte zcela doměkka. Pak je ještě pomačkejte, dochuťte cukrem jak máte rádi a už jen krátce povařte do zhoustnutí. Nyní pyré hlídejte a míchejte, aby se nespálilo.

Boží milosti

Suroviny:

Na těsto:300 g hladké mouky1 lžička prášku do pečivašpetka soli1 lžíce moučkového cukru1 lžička strouhané citronové kůry40 g rozpuštěného másla4 lžíce mléka2 lžíce rumu1 -2 žloutky, dle velikosti vajecNa dokončení:trochu hladké mouky na vyvalování a vykrajování těstasádlo na smažení – dle potřebymoučkový cukr s vanilkovým cukrem nebo špetkou vanilky na obalení

Postup:

Ze všech přísad vytvořte rukama hladké těsto a důkladně ho propracujte, klidně ještě pět minut poté, co už vám na pohmat připadá hladké.

Potom ho dejte do sáčku a uložte do ledničky.

Po půlhodině těsto rozválejte na tenký plát silný cca 0,5 cm a ten ostrým nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na čtverečky asi 6 x6 cm či obdélníčky. V každém z nich uprostřed ještě udělejte několik zářezů (okraje zůstanou celé).

Na pánvi nebo v litinovém kastrolu rozpalte vyšší vrstvu sádla a jednotlivé boží milosti smažte po obou stranách, hotové jsou když se trochu nafouknou a lehce zrůžoví. Hotové je vyndávejte na ubrousek a odsajte přebytečný tuk, ať vám není těžko.

Ještě horké milosti obalujte v moučkovém cukru s vanilkou a jezte. Jsou stejné dobré horké, jako vychladlé a nějaký čas uleželé...

Autor: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 5. 2024

Možná cítíte větší touhu pátrat po svých rodinných kořenech než kdy jindy. Vaše pátrání může být tak hluboké a intenzivní, že možná dokonce přesáhnete rámec genealogie a začnete studovat archeologii, abyste se naučili, jak vnést trochu soudržnosti do podivných kousků rodinných pozůstatků, které objevíte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.