Rajčata na grilu 3x jinak
Na grilování je fajn, že nepotřebujete žádné složité ingredience a pokud netrváte na pořádném kusu masa, klidně vystačíte i se zeleninou. Taková červená rajčata opečená na grilu jsou fantastická. Stačí vám k nim třeba jen kousek chleba a máte dokonalou teplou večeři.
Proč čekat na víkend, když je venku hezky už teď a večery s pohledem na zapadající slunce přímo lákají k tomu, abyste vyndali gril a trochu ho rozžhavili. A jestli k tomu nemáte dost místa, k opečení rajčat vám dobře poslouží i stolní gril nebo případně gril v troubě (pokud se obejdete bez typické kouřové vůně).
Chcete vědět, jak připravuje rajčata Velký šéf? Na přípravu delikatesy v pořadu Rozpal to, šéfe!, mu stačilo jen pár surovin - kromě rajčat toastový chleba, bylinky, sůl a ..... olivový olej, který používá Zdeněk Pohlreich velkoryse, protože ho má RÁD. A nutno říct, že v tomto případě to vůbec není na škodu. Naopak. Podívejte se na video v úvodu článku, ať víte, jak se to celé dělá (šéf používá jeden trik se solí), a na konci se můžete seznámit i s dvěma pejsky. U Pohlreichů dostávají jména vždy podle nějakého jídla.
A co si z rajčat můžete ještě udělat?
Grilovaná rajčátka s ricottou
Foto: whiteonricecouple.com
Co budete potřebovat:
• 3 lžíce olivového oleje
• 1 lžičku worcesterské omáčky
• 2 stroužky česneku
• asi 450 g cherry rajčátek
• mletý pepř a sůl
• 1 střední bagetu (světlou nebo tmavou)
• 1 kelímek sýru Ricotta
1. Připravte si 10 – 12 bambusových špejlí a namočte je na 30 minut do vody, aby se na grilu nepřipalovaly.
2. V míse smíchejte olej s worcesterem a prolisovaným česnekem a nechte stát asi 15 minut. Přidejte omytá rajčátka, dobře je v marinádě obalte a napíchněte po čtyřech nebo pěti na bambusové špejle. Každý špíz lehce osolte a opepřete, rozložte je na mřížku grilu a na mírnějším žáru opékejte asi 3 – 4 minuty z každé strany.
3. Bagetu nakrájejte na plátky a potřete je z jedné strany zbylou marinádou (pokud je jí málo, přimíchejte ještě trochu oleje). Rozložte je potřenou stranou dolů na gril a krátce je opečte dokřupava.
4. Na opečené plátky rozetřete ricottu, lehce ji osolte, případně opepřete, přidejte grilovaná rajčátka a ihned podávejte.
TIP: Zkuste místo ricotty čerstvý kozí sýr.
Grilovaný rajčatový salát
Foto: Profimedia
Co budete potřebovat:
• 4 středně velká rajčata
• 3 stroužky česneku
• 2 lžičky tekutého medu
• 1 - 2 lžíce olivového oleje
• 2 lžičky bazalkového octa (nebo vinného)
• mletý pepř a sůl
• 1 lžíci nasekané petrželky
1. Omytá a osušená rajčata rozkrojte na půlky a položte řeznou plochou nahoru na grilovací mřížku. Pod mřížku umístěte plech, aby šťáva nekapala do ohně. Na rajčata dejte tenké plátky česneku a pokapejte je medem a větší částí octa a oleje. Osolte je, opepřete a nad velmi mírným ohněm grilujte zvolna do světlehněda (na vnější straně by měla být lehce hnědá, ale stále pevná).
2. Ke konci grilování posypte rajčata nasekanou petrželkou a pokapejte zbylým olejem a octem.
3. Před podáváním nechte rajčata vychladnout na pokojovou teplotu nebo je podávejte studená, třeba na opečené bagetě nebo jako přílohu k masu.