Celebrity

20. srpna 2024 09:45

David Laštovka

Zdrcená vdova Martina i truchlící kolegové od filmu. Pohřeb Rudolfa Jelínka byl důstojný

V pražském krematoriu Motol se dnes konalo poslední rozloučení s hercem a dabérem Rudolfem Jelínkem, který zemřel 10. srpna v nemocnici v České Lípě ve věku 89 let. Pohřby byly dva, první pro veřejnost, druhý soukromý.

Kvůli sporům v rodině nebylo dlouho jasné, jak bude poslední rozloučení s hercem Rudolfem Jelínkem probíhat. Nakonec se vdova Martina Růžičková s hercovými dětmi z prvního manželství, synem Markem a dcerou Barborou, dohodla. Pro veřejnost a hercovy fanoušky se uskutečnilo v deset hodin dopoledne. Od půl jedné se pak konal soukromý obřad určený pouze členům rodiny a hereckým kolegům. Dorazili Jiřina Bohdalová, Antonín Hardt, který promluvil nad rakví, Jaroslav Satoranský nebo Jan Přeučil.

Mezi prvními ještě před desátou hodinou přišli herec Igor Bareš s manželkou Antonií Talackovou nebo herečka Barbora Munzarová, která velmi plakala. Herec Antonín Hardt pro redakci CNN Prima NEWS řekl, že se s Rudolfem Jelínkem nepřišel rozloučit, ale přišel mu poděkovat za přátelství.

„Byli jsme přátelé po celý život. Naposledy jsem byl za ním na jeho narozeninách na statku, kde byl se ženou Martinou. Když mi Martina volala, že je v nemocnici, tak jsme hledali, jak pojedeme do Prahy. Pak mi volala Martina, že už bychom neměli jezdit. Dnes jsem mu přišel poděkovat. Pořád zůstává v srdci. V půl jedné budu mluvit na rodinném pohřbu, kam přijdou i kolegové, třeba Jiřina Bohdalová,“ uvedl.

Život Rudolfa Jelínka

Rudolf Jelínek se narodil v Kutné Hoře jako nejstarší z pěti dětí. Otec byl obchodníkem se smíšeným zbožím, jeho to ale už odmalička táhlo k divadlu. Vystudoval reálné gymnázium a po něm zamířil na vysněnou DAMU. Po absolutoriu nastoupil do Beskydského divadla v Novém Jičíně. Následovalo Divadlo F. X. Šaldy v Liberci a Divadlo S. K. Neumana později Divadlo pod Palmovkou v Praze. Od roku 1973 až do roku 2004 působil v činohře Divadla na Vinohradech. Výraznou stopu zanechal také v dabingu. Za svoje celoživotní mistrovství získal v roce 2020 Cenu Františka Filipovského.

Vzpomínky na natáčení

Před kamerou se objevil ve více než 150 filmech. Mezi nejznámější patří Smrt v sedle, Baron Prášil, Atentát, či Štěňata. Výraznou roli ztvárnil také v seriálu Třicet případů majora Zemana a v samostatném filmu Rukojmí v Bella Vista. Nejraději vzpomínal na natáčení snímku Čestné kolo, dramatizaci povídek Oty Pavla o skutečných osudech předních československých cyklistů jako byl Jan Veselý, či Jan Kubr. „Režíroval to Antonín Moskalyk. Tam jsme najezdili desítky kilometrů v závodním tempu. Dokonce jsem vjížděl na stadion, kde byly v hledišti tisícovky diváků, což byl velmi silný zážitek,“ sděloval během života redaktorovi CNN Prima NEWS.

Zdravotní problémy bral s úsměvem

V posledních letech ho trápily zdravotní problémy. Prodělal dvě mozkové mrtvice a léčil se s cukrovkou. Optimismus a humor však neztrácel. „Zdraví je přiměřené mému věku. Mojí manželce říkám, že v Thomayerově nemocnici jednou budeme mít trvalé bydliště, protože jsme tam oba dost častými hosty. Já se svými zdravotními problémy, ona zase s úrazy po pádech z koní,“ prohlašoval s úsměvem.

Po smrti manželky si vzal žokejku

Jeho první manželkou byla herečka Jarmila Hlavatá, s níž měl dvě děti. Druhou pak o téměř třicet let mladší dostihová trenérka a žokejka Martina Růžičková. Jejich seznámení by vydalo na román. „Předtím, než jsem odjel na Kubu natáčet seriál Třicet případů majora Zemana, jsem si potřeboval obnovit své jezdecké návyky a zašel do Chuchle. Martině tehdy bylo třináct a byla tam pečená vařená. Tam jsme se viděli poprvé. Já ji tedy tenkrát spíše přehlížel, bylo to ještě dítě. Naše cesty se znovu sešly v době, kdy jsem ovdověl. Pozval jsem ji na naše představení do divadla a bylo to,“ líčil Rudolf Jelínek redaktorovi CNN Prima NEWS.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 12. 9. 2024

Členové rodiny dnes možná budou diskutovat o možné dovolené, Berani, ale každý chce jet na jiné místo. Mohlo by dojít k hádkám, které by diskusi připravily o veškerou zábavu. Možná byste si měli losovat slámu. Lepším řešením by mohlo být sepsat seznam všech nápadů, rozdat všem kopie a promyslet si to. Za několik dní o tématu znovu diskutujte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.