Životní styl

23. září 2024 06:00

Marie Makovská

Před cvičením se neprotahujte, říká fyzioterapeut. Klouby je třeba rozhýbat, svaly aktivovat

ON TOPIC: Fyzioterapeut Tomáš Krýda – celý díl podcastu o pohybu a práci s bolestí

Statický strečink před pohybovou aktivitou je zažitý už spoustu let a vídáme ho i u vrcholových sportovců. Někteří fyzioterapeuti a trenéři přitom dávno razí myšlenku, že statický strečink je v mnoha případech zbytečný. Fyzioterapeut a trenér Tomáš Krýda v podcastu ON TOPIC vysvětlil, jaká rozcvička dává opravdu smysl.

Zatímco protahování ve formě statického strečinku by fyzioterapeut Tomáš Krýda většině lidí nedoporučil, silový trénink podle něj může zařadit téměř kdokoliv. „Pod silovým tréninkem si můžeme představit řadu cvičení, je to tedy typ tréninku, který využívá k vybudování síly nějaký odpor. Jde o atribut lidské zdatnosti, který potom využíváme v celé řadě denních aktivit. Myslím si, že nějakou variantu silového tréninku opravdu může vykonávat v určité formě téměř každý člověk bez ohledu na věk, pohlaví či výkonnost,“ vysvětlil.

Protahování od bolesti zad nepomůže

Protahování také často zařadíme ve chvíli, kdy nás bolí záda, anebo když dlouhou dobu sedíme. Máme pocit, že to tělo nutně potřebuje.

Co je statický strečink?

Protažení svalu do konečného rozsahu pohybu a následné udržení této polohy po dobu několika desítek sekund, někdy až minut.

To ale fyzioterapeut vyvrací. „V dnešní době už převládá názor, že statický strečink nemá zas tak velké benefity, jaké se mu dříve přisuzovaly. Podle nejnovějších vědeckých studií statický strečink nemá přímý vliv na percepci bolesti. Respektive může mít, nicméně není o nic lepší než řada jiných cvičení, například silový trénink, který v plném rozsahu pohybu může mít úplně stejné benefity jako statický strečink, a k tomu má navíc řadu dalších benefitů,“ popsal.

Špatná pozice při sezení neexistuje

Kromě protahování různých částí těla, které nás bolí, existuje také mylná představa, že bychom měli celý den ideálně sedět v pozici, jako bychom měli mezi pánví a krkem vztyčené pravítko. „Faktem je, že žádná pozice jako taková není nevyhnutelně špatná nebo dobrá. Je to spíše o tom, jak často a jak dlouho v té pozici setrváváme,“ vysvětlil fyzioterapeut s tím, že největším problémem je statika. „Snažte se sezení prokládat nějakou aktivitou, nemusí to být nic složitého a nemusí to být ani nijak dlouhé cvičení. Stačí jenom to, že se jednou za čas zvednete a dojdete si pro kávu nebo jinak narušíte statiku,“ dodal.

Jak na správnou rozcvičku?

Místo statického strečinku doporučuje fyzioterapeut Tomáš Krýda před pohybovou aktivitu zařadit rozcvičku složenou z několika částí. „První by měla být kloubní mobilizace – ta má za cíl obnovit rozsahy pohybu v kloubech, které bývají často naším životním stylem poněkud omezeny. Druhou důležitou částí je potom aktivace svalů, které v daném tréninku budeme procvičovat. Co se dá také označit za nějakou formu rozcvičky, je provedení daných cviků, které budou tvořit tu hlavní tréninkovou jednotku, ale s menší intenzitou. S cílem naaktivovat svaly, rozehřát je a připravit je na hlavní práci,“ vysvětlil.

Doporučuji hýbat se co nejvíce a dělat aktivity, které vás opravdu baví. Ukazuje se, že přilnutí k cvičení a ochota u něj vydržet jsou velice silně navázány na to, jestli je člověk s daným pohybem ztotožněn a jestli v něm vyvolává příjemné pocity.

Jak se dá pracovat s bolestí pomocí silového tréninku a proč není nutné vždy cvičit jen s rovnými zády? Pusťte si celý díl podcastu ON TOPIC s fyzioterapeutem a trenérem Tomášem Krýdou. Najdete ho v úvodu článku, ale i v podcastových aplikacích, na YouTube a Streamu.

Podívejte se také na rozhovor s lékařkou Lucií Zárubovou. Promluvila o odlišném přístupu k léčbě rakoviny prsu:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 9. 2024

Berani, nějaký příjem navíc by vám mohl přinést počítač nebo jiná technologie. Měli byste mít náročný den, ale to, co děláte, vás bude bavit a vyhlídka na peníze navíc vás nadchne. I když o tom teď možná nepřemýšlíte, to, co děláte, by se mohlo rozvinout v lukrativní podnikání, což vás nakonec přivede k otázce, co vlastně chcete v životě dělat?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.