Celebrity

6. listopadu 2023 17:05

Zuzana Schneidewind

Představitel Big Bena slaví 70. narozeniny. Herec bojuje s Parkinsonem a žertuje o smrti

Big Ben IV (36) - upoutávka

Od pohledu sympaťák a pohodář. Populární herec a kabaretiér Ottfried Fischer s nezaměnitelnou figurou slaví 70. narozeniny. Ač je léta sužován nevyléčitelnou Parkinsonovou chorobou, snaží se kolem sebe šířit optimismus. Promluvil už ale také o smrti a svém posledním přání.

Německá komička Gaby Köster (61) tělnatého kolegu před lety označila „bavorskou pomstou za Kate Moss“. Bylo to v době, kdy spolu natáčeli komediální krimiseriál Pašák. Nešlo o urážku. Sám bezmála dvoumetrový Ottfried Fischer (70), rodák z východobavorské vesničky Ornatsöd, často o své velké postavě žertuje, stejně jako neztrácí humor u témat spojených s nemocí a umíráním.

Fischer je sice uznávaným kabaretiérem a za svou kariéru natočil více než 150 filmů, proslul však především coby seriálový Ben Berghammer, nejmohutnější kriminální vyšetřovatel ze všech. Jako ústřední postava stále populárního krimiseriálu žije a vyšetřuje i ty nejkomplikovanější vraždy v malebných bavorských lázních Tölz. Je chlap jako hora, tudíž mu všichni přezdívají Big Ben. Svůj je i tím, že stále bydlí s matkou Resi (Ruth Drexel), která vede místní penzion a nepřestává doufat, že její syn konečně domů přivede nevěstu. Jak můžete pravidelně sledovat v reprízách na Prima KRIMI, dobru svého Bena se snaží vycházet vstříc, čímž dávno dospělého syna nesmírně vytáčí.

Seriál s Big Benem měl premiéru v lednu 1996. Od té doby vzniklo 69 epizod. Stal se tak populární, že mu v Tölzu v roce 2014 otevřeli muzeum. Dům, který si v seriálu zahrál penzion Berghammer, ovšem ve městě nenajdete. Ve skutečnosti stojí v asi 25 kilometrů vzdáleném Irschenhausenu.

Parkinson poslal velkého Bena do důchodu

Natáčení nových dílů seriálu zastavily zdravotní problémy hlavní hvězdy. V roce 2008 Ottfried Fischer oznámil, že má Parkinsonovu chorobu, a odešel do hereckého důchodu. Přesto souhlasil, že se k roli detektiva Bena vrátí, až přijde čas.

Osud herce po zdravotní stránce nešetří. „Musíte přijmout nemoc, abyste se s ní vyrovnali,“ postavil se k děsivé diagnóze čelem, podobně jako jeho postava Big Bena k vyšetřování nejzapeklitějšího případu, a zdá se, že z nejhoršího si kromě pravidelného cvičení pomáhá vtipem. V roce 2022 při nehodě na invalidním vozíku přišel o část malíčku na noze, když si prst rozdrtil o zeď. „Nekrvácelo to, nebolelo to. V nemocnici říkali, že je lepší ho sundat, než ho pracně přišívat,“ zažertoval pro deník Bild.

Čtěte také: Život jim narušila Parkinsonova choroba. Ozzy: Nejde to skrývat, došly by výmluvy

V dubnu 2023 v rozhovoru pro deník Abendzeitung München o svém zdravotním stavu opět otevřeně řekl následující slova: „Netřesu se, někdy mám problémy s mluvením, pak mi chybí slova, ale celkově se mi daří docela dobře.“ Vozík, bez kterého se nyní nehne, prý potřebuje kvůli zotavení se po operaci artrózy kolena na začátku roku 2022. „Po operaci jsem upadl, a tak jsem momentálně upoután na invalidní vozík. Doufám, že je to dočasný stav,“ dodal ještě pro Abendzeitung München.

Velkou oporou jsou Fischerovi jeho dvě dcery a především manželka Simone. „Moje žena dělá velkou službu mému blahu! Je to pečovatelka nadaná Bohem,“ prohlásil Fischer v loňském rozhovoru pro web t-online s úctou k manželce, o několik let mladší štíhlé blondýnce, jež se o něho stará 24 hodin denně. Letos oslavili třetí výročí svatby. Partnery jsou však mnohem déle, v červnu v roce 2020 si v Pasově na úřadě řekli „ano“ po 14 letech vztahu. Nyní manželé plánují ještě církevní obřad, jejž oddálily restrikce spojené s pandemií coronaviru.

Před veřejným životem se sympatický herec i přes sužující zdravotní obtíže neuzavírá. Nenechal si ujít ani letošní zahájení 40. filmového festivalu v Mnichově, kam přijel tlačen svojí ženou na invalidním vozíku. Pár ochotně a v dobré náladě zapózoval fotografům, on měl na sobě černý oblek a fialovou košili, zatímco jeho žena zvolila pro slavnostní příležitost bílé šaty na jedno rameno.

Vytoužené pohřbení do země

V jednom z aktuálnějších rozhovorů pro deník Abendzeitung München se Ottfried Fischer se sobě vlastní dávkou černého humoru svěřil, že až se opravdu přiblíží jeho konec na tomto světě, nechce trpět: „Nechci být připojen k přístrojům. Bylo by fajn, kdybych nemusel umírat v nemocnici, ale doma. Doufám, že ve svém prostředí vydržím až do konce. V každém případě bych chtěl odejít bez bolesti a důstojně.“

Fišer také jasně naznačil, že jeho „vytoužený pohřeb je pohřeb do země“, a to v hrobě rodičů v Dolním Bavorsku, a že nechce být zpopelněn. Zároveň ale dodal, že poslední rozloučení by se mělo konat v Mnichově, „protože chci vidět, kdo přijede“. My však stejně jako fanoušci herce doufáme, že se ještě co nejdéle bude těšit ze života a třeba ještě přijde ten čas, který jednou zmínil, a on se ještě vrátí před kameru.

Sdílejte článek
Štítky výročí rozhovor narozeniny seriál herec Parkinsonova nemoc Big Ben Ottfried Fischer

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 5. 2024

Něco, co si dnes přečtete, by mohlo mít dramatický dopad na váš život, Berani. Zvláštní pozornost věnujte psychologii snů. Možná najdete vysvětlení pro opakující se sny. Přesnost popisu by vás mohla zastavit a přimět vás k tomu, abyste si přečetli více. Jste právem zaujati, Berani. Při studiu této konkrétní oblasti se o sobě jistě dozvíte více.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.