Celebrity

29. března 2023 11:45

David Laštovka

Jan Potměšil byl tři měsíce v kómatu, lékaři to vzdávali. Proč skončil na vozíku?

UP-Spot Prima+ obsah (již nyní)

Život herce Jana Potměšila (57) ovlivnila listopadová revoluce v roce 1989. Při cestě z manifestace v Ostravě vůz, v němž seděl na zadním sedadle, havaroval. Děsivou nehodu sice přežil, nic už ale nebylo jako dříve. Je totiž od té doby trvale upoután na invalidní vozík. Co se v osudný den stalo?

Když se v roce 1989 během listopadové revoluce přepisovaly dějiny, Janu Potměšilovi bylo 23 let. Končil studia na DAMU a díky Janu Kačerovi (86) hostoval v Divadle na Vinohradech. Za sebou už měl první velkou hlavní roli, a to v pohádce režiséra Zdeňka Trošky O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987).

Čtěte také: Režisér Zdeněk Troška šokoval Lukáše Pavláska. Svou nabídkou mu splnil životní sen

Umělci tehdy přestali hrát a vyráželi do fabrik diskutovat s dělníky o změně režimu. „V té době nám zavolali z Ostravy, že se chystá setkání zástupců horníků, a my jsme jeli 8. prosince do Ostravy získat horníky, aby se přidali ke změnám ve společnosti. Do Ostravy jsem vyrazil s Janem Kačerem, který tam působil patnáct let. Absolvovali jsme další dvě setkání v divadlech a v noci jsme vyrazili v zimě a za sněžení na cestu zpátky do Prahy. Přidal se k nám ještě dokumentarista Václav Křistek. Já si jen pamatuji, že jsem seděl na zadním sedadle Fiatu Tipo, což byl v tehdejší době slušný vůz. Další věci vím už jen z vyprávění,“ svěřil se Jan Potměšil v rozhovoru pro web našepraha.cz.

Ležel pod autem, které ho přimáčklo

Zatímco Jan Kačer seděl vepředu a povídal si s řidičem, aby neusnul za volantem, Jan Potměšil spal na zadním sedadle. „Přijížděli jsme k Praze, už byla zdálky vidět světla. V tom okamžiku si Jan Kačer i řidič vydechli, že jsme u cíle. Jan Kačer se odmlčel a v té chvíli zřejmě řidiče postihl mikrospánek. Vrazil do levých svodidel, odrazili jsme se na pravou stranu a skutáleli se ze svahu. Zastavila auta a jejich řidiči pomáhali naší posádce. Ptali se jich, kolik nás bylo, oni říkali, že čtyři, ale z auta vytáhli jen tři lidi. Tím čtvrtým jsem byl já. Po chvíli mě našli. Ležel jsem pod autem, které mě přimáčklo,“ popsal herec.

Čtěte také: Nezvratný osud Karla Černocha. Zázrakem přežil děsivou nehodu, smrt ho ale dostihla

Následky byly hrůzostrašné. Podle lékařů měl Jan minimální šanci na uzdravení. Měl vážné poraněnou hlavu, otok u páteře... Když se po dlouhých třech měsících probral z kómatu, mohl jen hýbat očima. Na nohy už se nikdy nepostavil. „Po probuzení z kómatu jsem nevěděl nic. Můj táta poznal, jak jsem zmatený, a špitl jednu holou větu: ‚Václav Havel už je prezident.‘ Jako by mi někdo vrátil šém do hlavy, vzpomněl jsem si na všechno,“ přiblížil Jan Potměšil, který se i přes kruté rány osudu obdivuhodně dokázal vrátit zpátky do života. Nejenže začal znovu hrát, ale založil i rodinu. S manželkou Radkou, kterou si vzal v roce 2004, má dva syny – Jana a Šimona.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.