Castle není jediným spisovatelem-detektivem, proti zločinu bojoval i Hammett

Castle na zabití už ve čtvrtek ve 20.15 na Prima love. Co překazí romantiku páru vyšetřovatelů? Richard s Kate si užívají romantický víkend v Hamptons, idyla však skončí ve chvíli, kdy v jejich blízkosti zemře muž.

Richarda případ zajímá a jeho partnerce je jasné, že si volno neužije, dokud záhadnou smrt nevyřeší. Ostatně pro Richarda i Kate je vyšetřování zločinů denním chlebem – a pro Castla to platí dvojnásob. Načerpá inspiraci pro další detektivku? Ještě než si pustíte večerní díl, nasajte atmosféru napětí s těmi, kteří se zapsali do dějin detektivního žánru písmem nejzlatějším.

Edgar Allan Poe

Zakladatel žánru Edgar Allan Poe – úžasně talentovaná i rozporuplná osobnost. Žil v první polovině devatenáctého století, proslavil se básní Havran a tajuplnými až hororovými povídkami. Vražda v ulici Morgue, Odcizený dopis a Záhada Marie Rogêtové s geniálním vyšetřovatelem C. Augustem Dopinem jsou pak považovány za prvotiny v oblasti detektivního žánru.

Záhada Marie Rogêtové je také povídkou, či spíš esejí, v níž autor popsal detaily skutečného zločinu. Poe je považován i za pionýra na poli science fiction, jeho život byl však neveselý – potýkal se se závislostí na alkoholu a drogách i s bídou. Ve 40 letech zemřel na překrvení mozku.

Arthur Conan Doyle

„Otec“ brilantního a komplikovaného Sherlocka Holmese se také pohyboval na poli několika literárních žánrů. Největší úspěch mu bezpochyby přinesl právě Sherlock, „vyšetřovatel-houslista“ závislý na drogách a řešící komplikované případy s věrným přítelem Johnem Watsonem po svém boku. V 90. letech nechal Doyle Sherlocka zemřít v díle Poslední případ, na počátku 20. století však svého hrdinu oživil – roku 1901 začal na pokračování vycházet slavný román Pes baskervilský. Doyle má však na svědomí i sci-fi klasiku Ztracený svět či knihu Jedovatý pás. Doyle žil pestrý a dlouhý život, v roce 1902 byl přijat do šlechtického stavu.

Zemřel v roce 1930 ve svém domě v Crowborough. Bylo mu 71 let. Adaptace jeho děl se dostala na filmová plátna i televizní obrazovky, nejnověji inspiroval tvůrce amerického seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté, který můžete vidět každou středu na Prima love.

Agatha Christie

První dáma detektivního žánru přišla na svět jako Agatha Mary Clarissa Millerová 15. září 1890 v Torquay. Za války pracovala jako lékárnice. Díky této práci si osvojila rozsáhlé znalosti o účincích různých jedů a později je při psaní využívala. Její prvotina, Záhada na zámku Styles, vyšla v roce 1921 a už tehdy v ní figuroval slavný Hercule Poirot.

Papírový hrdina Agathy Christie. Foto: archiv Prima

Agatha se brzy stala známou autorkou, 20. léta jí však přinesla zklamání v osobním životě – během manželské krize na 11 dnů zmizela beze stopy a nakonec byla objevena v hotelu Harrogate, dodnes se však neví, co se během jejího zmizení dělo. S plukovníkem Christiem se nakonec rozvedla, jejím druhým manželem byl archeolog Max Mallowan.

Christie napsala přes 80 děl zahrnujících romány, povídky i dvě divadelní hry, stvořila postavy Hercula Poirota i slečny Marplové a velmi ráda porušovala tehdejší nepsaná pravidla detektivek. Prodeje jejích knih předstihl jen Shakespeare a Bible. Královna Alžběta ji ocenila šlechtickým titulem. Agatha Christie zemřela roku 1976.

Dashiell Hammett

Současník Christie se narodil 25. června 1894 v Marylandu, v třinácti odešel ze školy, vystřídal řadu povolání a na rozdíl od dalších zmíněných autorů si na vlastní kůži vyzkoušel práci detektiva – roku 1915 se stal členem slavného Pinkertonova detektivního sboru v Chicagu. Měl dobře našlápnuto, jeho osmiletou kariéru detektiva však poznamenala válka – roku 1918 narukoval k motorizované ambulanci na frontě a onemocněl španělskou chřipkou.

Během léčby ve washingtonské nemocnici se seznámil se sestrou Josephine Dolan, kterou si později vzal a měl s ní dvě dcery. Po válce však Hammettovi diagnostikovali tuberkulózu, s kariérou detektiva byl konec, a začal tedy psát. Stal se zakladatelem směru „Drsná škola“, napsal pět románů – Rudá žeň, Prokletí rodu Dainů, Maltézský sokol, Skleněný klíč, Hubený muž a řadu povídek a novel. Rudou žeň magazín Time zařadil mezi 100 nejlepších anglicky psaných novel mezi lety 1923–2005. Angažoval se v levicových organizacích, v 50. letech byl vyšetřován v rámci amerického „honu na čarodějnice“ Johna McCarthyho. Zemřel roku 1961 a dodnes patří k nejoblíbenějším autorům detektivek.

Castle je sice hlavním povoláním spisovatel, ale v poslední době se věnuje náruživě i vyšetřování v různých rovinách. Nezapomeňte se na seriál Castle na zabití podívat ve čtvrtek ve 20.15!

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.