Princezna Diana nepřestává fascinovat svět. Její šaty se v aukci prodaly za 26 milionů

Večerní šaty po zesnulé princezně Dianě (†36) se v aukci prodaly za více než 1,14 milionu dolarů, v přepočtu tedy za 26 milionů korun. Astronomická suma představuje jedenáctinásobek původního odhadu a jedná se doposud vůbec o největší částku za Dianinu róbu.

Černo-modré večerní šaty, jejichž autorem je slavný návrhář Jacques Azagury, si Diana poprvé oblékla v roce 1985 v italské Florencii. Nyní se v dražbě aukčního domu Julien's Auction prodaly za rekordní částku.

Čtěte také: Šaty princezny Diany jdou do aukce. Překrásný kousek má spojitost s královnou Camillou

Původně se očekávalo, že šaty budou vydraženy za 100 až 200 tisíc dolarů, tedy maximálně za 4,5 milionu korun. Nakonec se však róba vydražila za neuvěřitelnou sumu a stala se tak nejdražší položkou aukce s názvem Hollywoodské legendy, kterou pořádaly aukční síně Julien’s Auctions a televizní kanál Turner Classic Movies (TCM) a na níž byla k vidění řada pamětních předmětů.

Udržitelnost zastávala i Princezna Diana

Šaty, jež navrhnul marocký módní návrhář Jacques Azagury, se skládají z dlouhého černého sametového živůtku vyšívaného modrými hvězdami a sukně v baletním stylu zdobenou šerpou a mašlí, která měla symbolizovat princezninu lásku k tanci. Róbě nechybí ani ramenní vycpávky, které přidávají na eleganci a outfit vždy krásně ozvláštní.

Přečtěte si: Smrt princezny Diany nebyla nehoda. Pravda jednou vyjde najevo, říká slavný právník

Princezna nebeskou róbu neoblékla pouze jedinkrát na královské cestě po Itálii, ale objevila se v nich i o rok později na koncertě Vancouverského symfonického orchestru. Už tehdy tak Diana poukazovala na to, že se nebojí znovu obléct šaty, které již v minulosti na veřejnost vynesla. Snažila se dbát na životní prostředí, a zároveň dávala ženám příklad, že móda nemusí být pouze o neustálém kupování nových kousků.

Móda z druhé ruky a různé recyklace oděvů se těší velké oblibě:

Sdílejte článek
Štítky peníze Itálie Princezna Diana tanec dražba šaty aukční síň oděv Jacques Azagury

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.