Princezna Diana nepřestává fascinovat svět. Její šaty se v aukci prodaly za 26 milionů

Večerní šaty po zesnulé princezně Dianě (†36) se v aukci prodaly za více než 1,14 milionu dolarů, v přepočtu tedy za 26 milionů korun. Astronomická suma představuje jedenáctinásobek původního odhadu a jedná se doposud vůbec o největší částku za Dianinu róbu.

Černo-modré večerní šaty, jejichž autorem je slavný návrhář Jacques Azagury, si Diana poprvé oblékla v roce 1985 v italské Florencii. Nyní se v dražbě aukčního domu Julien's Auction prodaly za rekordní částku.

Čtěte také: Šaty princezny Diany jdou do aukce. Překrásný kousek má spojitost s královnou Camillou

Původně se očekávalo, že šaty budou vydraženy za 100 až 200 tisíc dolarů, tedy maximálně za 4,5 milionu korun. Nakonec se však róba vydražila za neuvěřitelnou sumu a stala se tak nejdražší položkou aukce s názvem Hollywoodské legendy, kterou pořádaly aukční síně Julien’s Auctions a televizní kanál Turner Classic Movies (TCM) a na níž byla k vidění řada pamětních předmětů.

Udržitelnost zastávala i Princezna Diana

Šaty, jež navrhnul marocký módní návrhář Jacques Azagury, se skládají z dlouhého černého sametového živůtku vyšívaného modrými hvězdami a sukně v baletním stylu zdobenou šerpou a mašlí, která měla symbolizovat princezninu lásku k tanci. Róbě nechybí ani ramenní vycpávky, které přidávají na eleganci a outfit vždy krásně ozvláštní.

Přečtěte si: Smrt princezny Diany nebyla nehoda. Pravda jednou vyjde najevo, říká slavný právník

Princezna nebeskou róbu neoblékla pouze jedinkrát na královské cestě po Itálii, ale objevila se v nich i o rok později na koncertě Vancouverského symfonického orchestru. Už tehdy tak Diana poukazovala na to, že se nebojí znovu obléct šaty, které již v minulosti na veřejnost vynesla. Snažila se dbát na životní prostředí, a zároveň dávala ženám příklad, že móda nemusí být pouze o neustálém kupování nových kousků.

Móda z druhé ruky a různé recyklace oděvů se těší velké oblibě:

Sdílejte článek
Štítky peníze Itálie Princezna Diana tanec dražba šaty aukční síň oděv Jacques Azagury

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.