Celebrity

22. března 2024 21:37

Josef Šťastna

Princezna Kate bojuje s rakovinou. Emotivní slova podpory posílá Karel III. i premiér Fiala

Princezna Kate má rakovinu

Princezna z Walesu šokovala nejen Brity, ale její smutné oči zasáhly doslova celý svět. Kate bojuje s rakovinou a bude potřebovat mnoho sil i štěstí. Vlna podpory jí snad dodá energii, vzkaz zaslal také český premiér Petr Fiala. K nemoci se také vyjádřil princ Harry s manželkou.

Princezna Kate v předem nahraném vzkazu pro stanici BBC oznámila národu, že má rakovinu. Princezna z Walesu také oznámila, že podstupuje chemoterapii. Zlou nemoc lékaři odhalili již v lednu během operace břicha. Kate se stáhla na čas do ústraní, ale nyní předstoupila před národ s tím, že svůj boj nehodlá vzdát.

„Je mi dobře a každý den jsem silnější,“ prohlásila princezna ve vyjádření pro stanici BBC, která video umístila na své stránky. Zpráva o zákeřné chorobě je velkým šokem nejen pro monarchii. Také princezna z Walesu uvedla, že když se zprávu od lékařů dozvěděla, byla zcela šokovaná.

Karel III. ocenil statečnost princezny z Walesu

Král uvedl, že je na Kate velmi hrdý a ocenil její statečnost, že o zákeřné chorobě promluvila. Karel III. slíbil, že zůstane se svou snachou v úzkém kontaktu. Také britský král trpí rakovinou. Lékaři ani mluvčí Buckinghamského paláce neuvedli, jaký typ rakoviny Karla III. sužuje. Stejným způsobem zatím monarchie postupuje také v případě Kate.

Na smutnou zprávu reagoval také britský premiér Rishi Sunak. „Princezna z Walesu má lásku a podporu celé země, zatímco pokračuje ve svém uzdravování,“ napsal Sunak na sociální síti X. Přes stejnou síť zareagoval také jeho český protějšek Petr Fiala. „Přeji Catherine, princezně z Walesu, a všem lidem, kteří bojují s rakovinou, mnoho sil a brzké uzdravení,“ uvedl Fiala v češtině i v anglickém jazyce.

ČTĚTE TAKÉ: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje léčbu. Diagnózu označila za šokující

Vlna podpory přišla také ze Spojených států amerických. „Právě jsme se dozvěděli, samozřejmě všichni, tu hroznou zprávu. Naše myšlenky jsou v této neuvěřitelně těžké době s vévodkyní z Cambridge a členy její rodiny a přáteli a rozhodně jí přejeme úplné uzdravení,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre.

Ozvali se také Harry a jeho manželka Meghan

Na zprávu o rakovině reagoval také prince Harry a jeho manželka Meghan. V prohlášení pro US Weekly uvedli, že věří, že Kate zákeřnou chorobu překoná. Přejí úlevu celé rodině a věří, že spolu všechno překonají - celou zprávu najdete zde.

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie rakovina Meghan Markle Petr Fiala Rishi Sunak Karel III. Catherine, princezna z Walesu Petr Fiala