Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

10 receptů s medvědím česnekem, které vám na jaře dodají energii a vitamíny

Jak využít jednu z nejoblíbenějších jarních bylinek se štiplavou chutí a intenzivní vůní po česneku? Možností je opravdu hodně a stojí za vyzkoušení.
Vydáno: 04.04.2019
10 receptů s medvědím česnekem, které vám na jaře dodají energii a vitamíny
10 receptů s medvědím česnekem, které vám na jaře dodají energii a vitamíny Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Lepší než doktoři

Všechny jedlé bylinky, které rostou na začátku jara v přírodě, jsou pro tělo velkým přínosem. A medvědí česnek není výjimkou. Obsahuje vitaminy A, B, C, železo, zinek, hořčík, vápník, železo a další. Díky této silné kombinaci je bylinka přírodním antibiotikem, antimykotikem a také působí antibakteriálně. Pomáhá například při nachlazení a chřipce, detoxikuje játra a ledviny, pomáhá při nadýmání a zácpě, ale také při infekčních průjmech. Také podporuje činnost srdce, reguluje krevní tlak, pomáhá při hojení ran, likviduje plísně a bakterie v organismu a údajně je účinná i proti rakovinnému bujení. A také ji můžete využít při jarní detoxikaci organismu.

Kde ho najdete a jak ho poznáte

Období medvědího česneku je poměrně krátké, přibližně od dubna do května. Objevuje se s první jarní zelení a rychle odkvétá, takže pokud si ho chcete natrhat sami, je potřeba pro něj vyrazit dřív, než se zazelenají koruny stromů. Roste většinou v pásech, na vlhčích a stinných místech hlavně podél potoků, v listnatých a smíšených lesích, na vlhčích loukách. Listy se trhají ideálně předtím, než rostlina vykvete. Protože připomínají listy konvalinek, lidé občas tyto dvě rostliny zaměňují. To může být problém, protože konvalinka je jedovatá. Medvědí česnek ale bezpečně rozeznáte od konvalinky díky charakteristické štiplavé vůni, kterou mají jeho listy. Rozdíl je i v tom, že listy konvalinky jsou zespodu lesklé, kdežto listy medvědího česneku jsou z obou stran matné. A rozdílně vypadají i jejich květy.
Pokud se na listy medvědího česneku vydáte, chovejte se civilizovaně a natrhejte si jen tolik, kolik sami spotřebujete, a pouze listy, ne celé rostlinky. Poslední dobou je totiž medvědí česnek tak populární, že se na něj organizují skupinové nájezdy a výsledkem jsou zplundrovaná místa, kde už nic nevyroste. 

Medvědí česnek roste na vlhčích místech
Medvědí česnek roste na vlhčích místech
iStock

Jak ho uchovat?

Ideální je konzumovat listy co nejčerstvější. Protože po utržení brzy vadnou, můžete je dát do sklenice s vodou nebo je zabalit do vlhké látky a dát do lednice. Z medvědího česneku si také můžete vyrobit výborné a zdravé domácí pesto, případně bylinkové máslo nebo ochucený olej. Další možností je listy jemně nasekat a naložit s trochou soli do oleje nebo nasekat a zamrazit. Stačí pak přidat lžičku například pod maso, do polévky nebo do míchaných vajíček.

Jak uchovat medvědí česnek

Naučte se, jak nejšetrněji uchovat medvědí česnek

Co z něj připravit dobrého

Syrové listy můžete nasekat do salátů, do různých tvarohových pomazánek, jogurtových zálivek nebo s nimi osvěžit bramborovou kaši. Pokud budete mít k dispozici větší množství, zkuste celé listy jednoduše spařit na másle jen s trochou soli a pepře a podávat místo klasického listového špenátu. Nasekané listy skvěle oživí masové vývary, zeleninové polévky, rizota nebo velikonoční nádivku. A úplně nejjednodušší je posypat si jimi čerstvý chleba s máslem. 

Inspirujte se recepty s medvědím česnekem, které stojí za vyzkoušení:

 

 

 

 

Článek je zařazen v: medvědí česnek, jarní bylinky, detox, domácí pesto
Reklama