Celebrity

21. března 2022 18:25

Anna Fedorov

Reportérka Stomatová: Hlídám si špatné sny i výčitky. Na Ukrajinu se chci vrátit

Doma nepobyla ani dva týdny a už plánuje, kdy se vrátí zpět na Ukrajinu. Válečná reportérka Darja Stomatová byla nedělním hostem pořadu Povídej na CNN Prima NEWS. Moderátorce Radce Červinkové se svěřila, co jí teď dělá velkou radost a na co se po návratu do Čech nejvíce těšila.

Z válečné Ukrajiny se Stomatová společně s kameramanem Jánem Schürgerem vrátila před více než týdnem. Moc času na odpočinek ale zatím neměla. Kromě pořadu Povídej byla hostem také Show Jana Krause na Primě a pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Snažím se dál pracovat a informovat o tom, co se děje. Je dobře, že mám pořád co dělat a mohu chodit a vyprávět příběh, který jsme zažili. Být v tuto chvíli doma sama není dobrý nápad,“ svěřila se reportérka. V současnosti Darja nabírá síly. Moderátorce Radce Červinkové se také svěřila, že se obává toho, aby u ní nenastala posttraumatická porucha, která se často objevuje u válečných reportérů či veteránů.

„Obavy z toho mám, ale na druhou stranu vím, co si mám hlídat, například špatné sny a také výčitky. Objevit se může cokoliv, ale já doufám, že to zvládnu. Zároveň je teď pro mě Honza (Schürger) nejbližší člověk, kterého mám, protože jsme vše prožili společně a vím, že se na něj můžu kdykoliv obrátit a probrat to s ním. Takže i pocit, že mám vedle sebe pořád parťáka, mi hodně pomáhá,“ uvedla Stomatová.

Alkohol se snaží omezit

Kromě práce tráví čas s rodinou a přáteli. Pochutnává si i na dobrém jídle. „Těšila jsem se na české pivo. Alkohol se teď snažím omezit, ale to české pivo jsem si zkrátka musela dát,“ přiznala.

Stomatová strávila na Ukrajině několik týdnů. O válečném dění reportovala z ostřelovaného Charkova, ale také Jakovlivky nebo Poltavy. Během pobytu tam natočila se Schürgerem desítky reportáží. Častokrát hovořila s místními lidmi, kteří jí situaci v dané oblasti přiblížili. Vzhledem k tomu, že se jednalo o ostřelované oblasti, zažila také několik nepříjemných a hlavně nebezpečných situací. Jednou se dostala s kolegou pod palbu ruských vojáků, jindy zase viděla těla mrtvých ruských vojáků.

„Doteď se snažím všechno vstřebat. Není mi příjemné říkat, co jsem cítila. Věděla jsem, že musím dělat svou práci, že nemůžu polevit a nechat se celou situací pohltit. Nešlo to a nejde ani teď, protože se chci na Ukrajinu vrátit. Musím zůstat v klidu. Je to práce, kterou chci dělat dobře. Proto musí jít emoce stranou,“ vysvětlila.

O svých plánech řekla také doma rodičům. Nadšení z toho ale rozhodně nebyli. „Nesou to hodně těžce. Nevím, jak s tím naložím,“ přiznala válečná reportérka. Těžce nesli i to, když byla tři týdny na Ukrajině.

„Nezvládali to. Neustále mi volali a prosili, ať se vrátím domů. Maminka mi posílala trasy, po kterých bychom se mohli vrátit zpět. Oni velmi těžce chápou, že je to má práce a já se pro ni rozhodla, i když znám veškerá rizika. Mluvit s rodiči je teď pro mě hodně důležité,“ uvedla. Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.