Celebrity

20. března 2022 09:45

Anna Fedorov

Stomatová o děsech na Ukrajině: Pach a pohozená těla. Připadala jsem si jako ve filmu

Darja Stomatová v pořadu Povídej (10)

Válečná reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová po návratu z Ukrajiny popsala v pořadu Povídej, jaké hrůzy během válečného konfliktu prožila, i to, kdy si poprvé uvědomila, že je skutečně ve válce.

„Když jsme byli u školy v Charkově, kde se zabarikádovali ruští vojáci, viděla jsem poprvé mrtvá těla,“ přiznala válečná reportérka Darja Stomatová v pořadu Povídej, který bude mít v neděli premiéru. V tu chvíli si prý uvědomila, že je skutečně ve válce.

Vzpomínky z Ukrajiny, které nikdy nezapomene

„Je to pro mě strašně silný zážitek. Uvědomila jsem si, že jsem skutečně ve válce. Ten pach a pohled na lidská těla, to už z hlavy nikdy nedostanete. Připadala jsem si jako v nějakém filmu. Měla jsem pocit, že jsou to manekýni. Byl to zvláštní pocit. Pamatuji si detail, kdy jsem viděla mozek přes prasklou lidskou lebku,“ svěřila se reportérka CNN Prima NEWS.

Hodně jí prý pomohlo, že právě točili reportáž pro americkou stanici CNN. „Nevím, co bych dělala, kdyby nebyla kamera zapnutá,“ přiznala Darja Stomatová. „Musela jsem však fungovat a mluvit dál,“ dodala s tím, že to pro ni byl jeden z nejtěžších momentů. „Bylo to pro mě strašně emocionální,“ řekla.

„Uvědomovala jsem si, že to byl něčí syn, bratr, anebo otec. I když jsou to ruští vojáci, kteří vystupují v roli agresorů, pořád jsou to lidské bytosti. Honza mi tehdy řekl, že už to nejsou lidé, že z nich nic nezůstalo. Jsou to jenom těla. Že o tom nesmím takhle přemýšlet, protože se jinak zblázním,“ vylíčila Stomatová. V tu chvíli šla do sebe a všechny pocity nechala stranou.

Válka je krutá, říka Stomatová

„Pomohlo mi si uvědomit, že válka je zkrátka taková. Je hnusná, je nepříjemná a také krutá. Ale já, jako válečná reportérka, tam musím fungovat,“ řekla. „Občas jsem měla namále. Brečet do polštáře ale nebyl čas,“ přiznala novinářka.

Stomatová strávila s kameramanem Jánem Schürgerem na Ukrajině několik týdnů. Týden ještě před začátkem války a dva týdny poté. O dění reportovali převážně z Charkova, navštívili ale také Poltavu nebo Jakoblivku. Z Ukrajiny se vrátili před více než týdnem. „Byli jsme fyzicky vyčerpaní a už nemohli tam dál fungovat tak, jak jsme chtěli. Musíme získat odstup od situace, proto jsme se také vrátili zpět. Také kvůli mým rodičům, kteří to prožívají hodně těžce,“ přiznala Darja v pořadu Povídej.

„Rodiče to nezvládali a neustále mi volali a prosili, ať se vrátím domů. Maminka mi neustále posílala trasy, po kterých bychom se mohli vrátit zpět. Oni velmi těžce chápou, že je to má práce a já se pro ni rozhodla, i když znám veškerá rizika. Mluvit s rodiči je teď pro mě hodně důležité,“ popsala Stomatová. Celý rozhovor sledujte v neděli 20. března v pořadu Povídej ve 21:30 na CNN Prima NEWS.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.