Dojemné shledání: Chlapec, který přijel sám z Ukrajiny, už je zase s maminkou

Malý chlapec dorazil na Slovensko úplně sám

Tomu se říká příběh se šťastným koncem. Jedenáctiletý hrdina, který přijel sám z města Záporoží na ukrajinsko-slovenskou hranici s telefonním číslem na ruce a igelitkou, se konečně setkal se svou maminkou a babičkou. Slovenská policie zveřejnila velmi dojemné fotky.

Teprve jedenáctiletý Hasan Chaláf se stal ze dne na den hrdinou. Jeho fotka obletěla všechna slovenská i česká média. Svým úsměvem, nebojácností a odhodlaností si získal srdce všech. „Přes hranici z Ukrajiny přišel na Slovensko teprve 11letý chlapec ze Záporoží. S jednou igelitkou, pasem a telefonním číslem napsaným na ruce,“ informovalo na Facebooku před týdnem slovenské ministerstvo vnitra. Chlapec přišel úplně sám, protože rodiče museli zůstat na Ukrajině. Dobrovolníci se však o něj ochotně postarali.

A příběh má šťastný konec. Malý hrdina se konečně sešel se svou rodinou. Z ukrajinského Záporoží přicestovala i chlapcova matka s babičkou. Ta se jen těžko pohybuje a právě kvůli péči o ni musela žena vyslat syna samotného. Teď už jsou všichni v bezpečí na Slovensku.

„Mimořádná zpráva. Máma a babička jedenáctiletého Hasana jsou na Slovensku, rodina je pohromadě,“ napsala na Facebooku slovenská policie s tím, že „nemožné se stalo skutečností“.

VIAC AKO DEŇ V PREPLNENOM VLAKU: MAMA A BABKA HASSANA SÚ V BEZPEČÍ NA SLOVENSKU Nebolo to po prvýkrát, keď Hassanova...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, March 16, 2022

Rodina už utíkala ze Sýrie, tatínek nepřežil

Nebylo to poprvé, kdy Hasanova rodina utekla před válkou. Před několika lety musela náhle opustit Sýrii. Jejich otci se to ale bohužel nepodařilo. S mámou a sourozenci se malý Hasan usadil na Ukrajině. A nyní se museli dát znovu na útěk.

Jako první cestovaly na Slovensko tři sestry. Vydaly se za nejstarším bratrem do Bratislavy, kde studuje. Jejich úlohou bylo ověřit, zda se do slovenské metropole může dostat i jedenáctiletý Hassan. Mohl, tak ho máma vyslala samotného. Hassan strávil víc jak den ve vlaku. Na ruce měl napsané telefonního číslo na svého dvacetiletého bratra, který je po smrti otce hlavou rodiny.

Maminka vysvětlila, proč poslala syna samotného

„Chci vyjádřit svou upřímnou vděčnost všem slovenským celníkům a dobrovolníkům, kteří se postarali o mého syna. Pomohli mu překročit hranice, ke kterým se dostal sám vlakem,“ vzkázala maminka Hasana Júlia Volodymyrivna Pisecká.

Vysvětlila také, proč chlapce samotného posadila na vlak. „Vedle mého města je jaderná elektrárna, kterou Rusové ostřelují. Hořela, já jsem však nemohla opustit svou maminku, která se už nemůže sama pohybovat,“ řekla. Jinou cestu, jak ho zachránit, neviděla. Stále sílící ruské bombardování ji přesvědčilo, aby se pokusila se svou matkou utéct. Po velmi náročné cestě evakuačním vlakem se to oběma ženám podařilo. A přivezly i jejich malého psíka. Nyní je rodina opět pohromadě v Bratislavě, kde začínají opět od nuly.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.