Baví vás tvořit? Zkuste smršťovací fólii!
Vy si z ní vyrobíte krásné a originální šperky, s dětmi můžete tvořit zábavné přívěsky a užít si spoustu legrace.
Nepleťte si ji s klasickou smršťovací fólií, do které se balí různé věci. Tahle fólie je jiná, pevnější a doslova kouzelná. Ona se totiž při zapečení v troubě smrskne a zesílí, takže si z ní vytvoříte krásné barevné přívěsky (na krk, na mobil na klíče) nebo třeba náušnice.
Seženete ji pod názvem smršťovací fólie v podobě archů A4 v obchodech s výtvarnými nebo hobby potřebami (například bryda.cz nebo davona.cz). Pro děti můžete koupit i sadu s předkreslenými obrázky, které stačí jen vybarvit a vystřihnout (prodává se například pod názvem Shrink Art).
Fólie má dvě strany, lesklou a matnou, na kterou se kreslí. A protože je fólie průhledná, snadno si obkreslíte zvolený motiv podle předlohy. Můžete na ni kreslit fixami nebo pastelkami. Ideální je kombinace tenkého permanentního fixu, kterým nakreslíte kontury, a pastelek. Nemusíte na ně moc tlačit, barvy se během zapečení ještě zintenzivní.
Počítejte s tím, že se obrázek smrskne přibližně na třetinu původní velikosti. Takže pokud chcete třeba obrázek vysoký 4 cm, měla by být předloha vysoká 12 cm.
Pokud děláte šperk nebo přívěsek, udělejte před pečením do vystřiženého obrázku otvory pomocí děrovačky. Sundejte z ní spodní kryt, na obrázku si naznačte místo, kde chcete mít otvor, děrovačku otočte dnem vzhůru a uvidíte tak přesně místo, kde chcete obrázek proděravět.
Vystřižené tvary položte na plech s papírem na pečení namalovanou stranou dolů a dejte do trouby vyhřáté na 140 °C (použijte elektrickou, ne plynovou ani mikrovlnnou). K tomu určitě zavolejte děti, protože teď přijde kouzlo. Po chvíli se totiž obrázky začnou kroutit a smrskávat. Jakmile se opět narovnají, můžete je vyndat z trouby a nechat vychladnout. Barvy na nich by se neměly rozmazávat, ale můžete pro jistotu namalovanou stranu přetřít akrylovým lakem (například na fimo nebo decoupage).
Stačí přidat kroužky nebo háčky na zavěšení a je hotovo :-)
Připravila: Anna Kopečková/Foto: Jindra Kodíček
Mohlo by vás taky bavit: