Prima maminka

14. července 2016 04:20

Martina Čerňanská

Čokoládový dortík s lanýži

Chcete připravit netradiční dezert a potřebujete inspiraci? My ji pro vás máme! A to přímo od šéfcukráře Martina Gani z hotelu Grand Hotel Kempinski High Tatras. Je to opravdová lahůdka a hravě ji zvládnete i doma.

Suroviny na piškotový plát:3 vejce120g krystalový cukr1ks vanilkový cukr0,5dcl vody100g hladké mouky

Suroviny na bílý mousse:

1dcl mléka20g krystalového cukru1 žloutek5g plátkové želatiny180g bílé čokolády400g smetany na šlehání

Suroviny na tmavý mousse:1,5dcl mléka25g krystalového cukru1 žloutek5g plátkové želatiny160g hořké čokolády400g smetany na šlehánílanýžovou olej

Suroviny na čokoládovou polevu:150ml vody150g smetana 33%240g krystalový cukr100g kakao3 plátky želatiny

Postup:Vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem si vyšleháme do pěny, před došleháním přidáme vodu, odstavíme a zlehka zamícháme prosátou mouku, vylijeme a rovnoměrně rozetřeme na plech s papírem, pečeme při teplotě 220 stupňů asi 5-7 minut (v závislosti na typu trouby) do zlatova, po upečení a vychladnutí vykrajujeme kroužky s průměrem 5 centimetrů a uložíme do připravené formy (silikon, nebo plastová forma - třeba vystlat tvrdší fólií)

Mousse z bílé čokolády: Do misky se studenou vodou si dáme nabobtnat plátkovou želatinu. Do hrnce si dáme mléko, cukr, žloutky, a dáme to vařit, při neustálém míchání provaříme a vylijeme do misky s čokoládou, smícháme. Mezitím si vyšleháme smetanu ke šlehání. Rozpuštěnou čokoládu smícháme s vyšlehanou smetanou. Nabobtnalou želatinu si mírně rozehřejeme v mikrovlnné troubě a přilijeme do hmoty, důkladně smícháme. Hmotu si nabereme do cukrářského sáčku a začneme formu plnit do poloviny.

Mousse z tmavé čokolády: Postup je stejný jako při hmotě z bílé čokolády s tím rozdílem, že použijeme tmavou čokoládu a lanýžový olej. Do zbylé půlky doplníme hmotou z tmavé čokolády a vrch zarovnáme. Dáme ztuhnout do mrazničky.

Čokoládová poleva: Do misky se studenou vodou si dáme nabobtnat želatinu. Vodu, cukr, smetanu provaříme, odstavíme, přimícháme prosáté kakao a při 40 stupních přidáme nabobtnalou želatinu, dáme ztuhnout. Při zalévání si polevu rozehřejeme na maximálně 35 stupňů.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 5. 2024

Zpoždění při přijímání sdělení ze vzdáleného místa by se dnes mohlo ukázat jako frustrující, Berani. Možná se těšíte na dovolenou, ale povinnosti, které se náhle objeví, by mohly cestu odložit. Pravděpodobně to nebude nutné, ale je třeba udělat úpravy, abyste mohli dělat to, co chcete, a zároveň plnit své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.