Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Rodina

Čokoládový dortík s lanýži

Chcete připravit netradiční dezert a potřebujete inspiraci? My ji pro vás máme! A to přímo od šéfcukráře Martina Gani z hotelu Grand Hotel Kempinski High Tatras. Je to opravdová lahůdka a hravě ji zvládnete i doma.
Vydáno: 14.07.2016, Martina Hrušková
Čokoládový dortík s lanýži

Suroviny na piškotový plát:
3 vejce
120g krystalový cukr
1ks vanilkový cukr
0,5dcl vody
100g hladké mouky

Suroviny na bílý mousse:

1dcl mléka
20g krystalového cukru
1 žloutek
5g plátkové želatiny
180g bílé čokolády
400g smetany na šlehání

Suroviny na tmavý mousse:
1,5dcl mléka
25g krystalového cukru
1 žloutek
5g plátkové želatiny
160g hořké čokolády
400g smetany na šlehání
lanýžovou olej

Suroviny na čokoládovou polevu:
150ml vody
150g smetana 33%
240g krystalový cukr
100g kakao
3 plátky želatiny

Postup:
Vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem si vyšleháme do pěny, před došleháním přidáme vodu, odstavíme a zlehka zamícháme prosátou mouku, vylijeme a rovnoměrně rozetřeme na plech s papírem, pečeme při teplotě 220 stupňů asi 5-7 minut (v závislosti na typu trouby) do zlatova, po upečení a vychladnutí vykrajujeme kroužky s průměrem 5 centimetrů a uložíme do připravené formy (silikon, nebo plastová forma - třeba vystlat tvrdší fólií)

Mousse z bílé čokolády: Do misky se studenou vodou si dáme nabobtnat plátkovou želatinu. Do hrnce si dáme mléko, cukr, žloutky, a dáme to vařit, při neustálém míchání provaříme a vylijeme do misky s čokoládou, smícháme. Mezitím si vyšleháme smetanu ke šlehání. Rozpuštěnou čokoládu smícháme s vyšlehanou smetanou. Nabobtnalou želatinu si mírně rozehřejeme v mikrovlnné troubě a přilijeme do hmoty, důkladně smícháme. Hmotu si nabereme do cukrářského sáčku a začneme formu plnit do poloviny.

Mousse z tmavé čokolády: Postup je stejný jako při hmotě z bílé čokolády s tím rozdílem, že použijeme tmavou čokoládu a lanýžový olej. Do zbylé půlky doplníme hmotou z tmavé čokolády a vrch zarovnáme. Dáme ztuhnout do mrazničky.

Čokoládová poleva: Do misky se studenou vodou si dáme nabobtnat želatinu. Vodu, cukr, smetanu provaříme, odstavíme, přimícháme prosáté kakao a při 40 stupních přidáme nabobtnalou želatinu, dáme ztuhnout. Při zalévání si polevu rozehřejeme na maximálně 35 stupňů.

Reklama
Článek je zařazen v: čokoláda, jedlé květy, čokoládový dortík
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama