Dobrota na víkend: Jednoduchý a výtečný mandlový dort
Výtečný mandlový dort Zdroj: All
Ne všechny dorty jsou složité. Tenhle určitě zvládnete levou zadní!
Nemusíte být žádný cukrářský mistr, protože tento dort se připravuje jinak než klasické dorty, které se různě promazávají a složitě zdobí.
Recept na něj možná zná nebo znala vaše babička. Pochází totiž z období první republiky. Gastronomie tehdy dosáhla svého vrcholu, jenže zatímco knedlo vepřo zelo nebo guláš zná každý, sladkosti z této doby tak známé nejsou. Ochutnejte sladká 20. léta.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 9 žloutků z natvrdo vařených vajec
- 120 g mletých mandlí
- najemno nastrouhanou kůru z 1 citronu
- máslo na vymazání formy
- mouku na vysypání formy a pomoučení
Na náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 140 g mletých mandlí
- 100 g moučkového cukru
- 50 g nasekaných mandlí
1. Dortovou formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Prosátou mouku, máslo, cukr, žloutky, mandle a citronovou kůru vypracujeme v tvárné těsto.
2. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát silný zhruba 1 cm, pomocí válečku ho přemístíme do připravené formy a prsty vymačkáme zvýšený okraj.
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 až 25 minut, až těsto zezlátne. Vyjmeme a necháme zchladnout.
4. Na náplň ušleháme smetanu dotuha. Mleté mandle promícháme s cukrem a přidáme šlehačku. Náplň rozetřeme na předpečený korpus a ozdobíme nasekanými mandlemi.
TIP:
Těsto můžeme udělat i levnější: 280 g hladké mouky, 140 g másla, 5 prolisovaných žloutků z natvrdo uvařených vajec jemně třeme s 20 g mletých mandlí, 1 syrovým žloutkem, 1 hrstí moučkového cukru a strouhanou kůrou z ½ chemicky neošetřeného citronu. Vláčné těsto rozválíme a upečeme podle receptu.
Další, nejen prvorepublikové sladkosti, ale i spoustu dalších dobrot, které si můžete vychutnat s přicházejícím podzimem, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji. Tady je malá ochutnávka:
Podobné články
Mohlo by vás taky zajímat: