Dobrota na víkend: Jednoduchý a výtečný mandlový dort
Ne všechny dorty jsou složité. Tenhle určitě zvládnete levou zadní!
Nemusíte být žádný cukrářský mistr, protože tento dort se připravuje jinak než klasické dorty, které se různě promazávají a složitě zdobí.
Recept na něj možná zná nebo znala vaše babička. Pochází totiž z období první republiky. Gastronomie tehdy dosáhla svého vrcholu, jenže zatímco knedlo vepřo zelo nebo guláš zná každý, sladkosti z této doby tak známé nejsou. Ochutnejte sladká 20. léta.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 9 žloutků z natvrdo vařených vajec
- 120 g mletých mandlí
- najemno nastrouhanou kůru z 1 citronu
- máslo na vymazání formy
- mouku na vysypání formy a pomoučení
Na náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 140 g mletých mandlí
- 100 g moučkového cukru
- 50 g nasekaných mandlí
1. Dortovou formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Prosátou mouku, máslo, cukr, žloutky, mandle a citronovou kůru vypracujeme v tvárné těsto.
2. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát silný zhruba 1 cm, pomocí válečku ho přemístíme do připravené formy a prsty vymačkáme zvýšený okraj.
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 až 25 minut, až těsto zezlátne. Vyjmeme a necháme zchladnout.
4. Na náplň ušleháme smetanu dotuha. Mleté mandle promícháme s cukrem a přidáme šlehačku. Náplň rozetřeme na předpečený korpus a ozdobíme nasekanými mandlemi.
TIP:
Těsto můžeme udělat i levnější: 280 g hladké mouky, 140 g másla, 5 prolisovaných žloutků z natvrdo uvařených vajec jemně třeme s 20 g mletých mandlí, 1 syrovým žloutkem, 1 hrstí moučkového cukru a strouhanou kůrou z ½ chemicky neošetřeného citronu. Vláčné těsto rozválíme a upečeme podle receptu.
Další, nejen prvorepublikové sladkosti, ale i spoustu dalších dobrot, které si můžete vychutnat s přicházejícím podzimem, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji. Tady je malá ochutnávka:
Podobné články
Mohlo by vás taky zajímat: