Držíte velikonoční půst? Upečte si sekanou z červené pšenice
Kdo zná velikonoční zvyky, jistě ví, že na popeleční středu připadá půst. Odlehčete dnes svému tělu, ale nenechte ho hladovět. Připravte si svá oblíbená jídla trochu jinak, zdravěji. I taková sekaná se dá připravit úplně bez masa. A chutná výborně!
Popeleční středa, tedy 26. února, předznamenává 40 dní půstu. Naši předkové už dávno věděli, že omezit se v jídle na určitý čas, tělu jen pomůže. A pokud se hodláte vyhýbat letos masu, máme pro vás recept, který ocení i masožravci.
POPELEČNÍ STŘEDA: KOLIK KALORIÍ UŠETŘÍTE, KDYŽ SE VYHNETE TĚMTO POCHUTINÁM?
Červená pšenice má antioxidační účinky
Není pšenice, jako pšenice. U červené pšenice vás okamžitě upoutá její purpurové zbarvení, které je způsobeno vysokým obsahem přírodních barviv zvaných antokyany. A ty jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus. „Obsah antokyanů v červené pšenici je podle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Antioxidační účinek antokyanů spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla a tvrdí se o nich, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím," vysvětluje Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio.
PŘERUŠOVANÝ PŮST: ÚČINNÁ METODA, JAK ZHUBNOUT ZDRAVĚ A BEZ DIET
Červenou pšenici si můžete koupit jednak jako celá zrna, jednak v podobě mouky nebo trhanky. Zrna i trhanku lze po uvaření využít například do salátů, polévek nebo zapékaných jídel, která kromě svých pozitivních výživových vlastností oživí i svou výraznou barvou.
A právě teď o Velikonocích můžete červenou pšenici v podobě trhanky a mouky využít do sváteční sekané:
Sekaná z červené pšenice
Co budete potřebovat:
- 400 g trhanky z červené pšenice
- 800 ml vody
- 100 g cibule
- 100 g bílého zelí
- 5 stroužků česneku
- 50 g sekané petrželové natě
- 4 lžíce mouky z červené pšenice
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíci majoránky
- 1 lžíci panenského olivového oleje
- 1 lžičku červené papriky
- 1/2 lžičky sušené máty peprné (nemusí být)
- 1 a 1/2 lžičky soli
- pepř
- olivový olej na vymazání formy nebo plechu
Postup:
1. Trhanku uvaříme ve vodě doměkka, necháme vychladnout a ještě na 30 minut dáme do lednice.
2. Mezitím nastrouháme cibuli, bílé zelí, česnek a nasekáme petrželovou nať.
3. Do studené trhanky přidáme všechny ostatní ingredience, důkladně promícháme a těsto necháme chvíli odpočinout.
4. Připravené těsto vložíme do vymazané formy na biskupský chlebíček nebo z něj vytvarujeme šišku a položíme ji na vymazaný plech a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 35–45 minut dozlatova.
-ak-
Mohlo by vás taky zajímat: