Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

Držíte velikonoční půst? Upečte si sekanou z červené pšenice

Kdo zná velikonoční zvyky, jistě ví, že na popeleční středu připadá půst. Odlehčete dnes svému tělu, ale nenechte ho hladovět. Připravte si svá oblíbená jídla trochu jinak, zdravěji. I taková sekaná se dá připravit úplně bez masa. A chutná výborně!
Vydáno: 26.02.2020
Sekaná z červené pšenice
Autor: probio.cz Sekaná z červené pšenice

Popeleční středa, tedy 26. února, předznamenává 40 dní půstu. Naši předkové už dávno věděli, že omezit se v jídle na určitý čas, tělu jen pomůže. A pokud se hodláte vyhýbat letos masu, máme pro vás recept, který ocení i masožravci.

POPELEČNÍ STŘEDA: KOLIK KALORIÍ UŠETŘÍTE, KDYŽ SE VYHNETE TĚMTO POCHUTINÁM?

Červená pšenice má antioxidační účinky

Není pšenice, jako pšenice. U červené pšenice vás okamžitě upoutá její purpurové zbarvení, které je způsobeno vysokým obsahem přírodních barviv zvaných antokyany. A ty jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus. „Obsah antokyanů v červené pšenici je podle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Antioxidační účinek antokyanů spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla a tvrdí se o nich, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím," vysvětluje Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio.

PŘERUŠOVANÝ PŮST: ÚČINNÁ METODA, JAK ZHUBNOUT ZDRAVĚ A BEZ DIET

Červenou pšenici si můžete koupit jednak jako celá zrna, jednak v podobě mouky nebo trhanky. Zrna i trhanku lze po uvaření využít například do salátů, polévek nebo zapékaných jídel, která kromě svých pozitivních výživových vlastností oživí i svou výraznou barvou.

A právě teď o Velikonocích můžete červenou pšenici v podobě trhanky a mouky využít do sváteční sekané:

Sekaná z červené pšenice

Co budete potřebovat:

  • 400 g trhanky z červené pšenice
  • 800 ml vody
  • 100 g cibule
  • 100 g bílého zelí
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g sekané petrželové natě
  • 4 lžíce mouky z červené pšenice
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžíci panenského olivového oleje
  • 1 lžičku červené papriky
  • 1/2 lžičky sušené máty peprné (nemusí být)
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • pepř
  • olivový olej na vymazání formy nebo plechu

Postup:

1. Trhanku uvaříme ve vodě doměkka, necháme vychladnout a ještě na 30 minut dáme do lednice.

2. Mezitím nastrouháme cibuli, bílé zelí, česnek a nasekáme petrželovou nať.

3. Do studené trhanky přidáme všechny ostatní ingredience, důkladně promícháme a těsto necháme chvíli odpočinout.

4. Připravené těsto vložíme do vymazané formy na biskupský chlebíček nebo z něj vytvarujeme šišku a položíme ji na vymazaný plech a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 35–45 minut dozlatova.

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Houbová sekaná

Vegetariánská houbová sekaná s kešu oříšky

Ve velikonoční nádivce by nemělo chybět něco zeleného

Variace na velikonoční nádivku: Kterou si upečete?

(Téměř) zelené menu

Velikonoční menu plné zeleniny + pár dobrot navíc

Článek je zařazen v: Velikonoce, bez masa, vegetariánské recepty, sekaná, červená pšenice, půst, recepty bez masa