Prima maminka

24. května 2015 04:50

Anna Kopečková

Nejlepší polévky? Plné knedlíčků!

V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. S vidinou talíře s chutnou polévkou se nemůžete domů vracet neradi. Zvlášť když v ní plavou knedlíčky.

Vývar s knedlíčky patří k nedělní klasice a v mnoha rodinách se připravuje i při všech slavnostních příležitostech. S radostí ho vařívaly naše prababičky i babičky a budou je jistě vařit i naše vnučky a pravnučky. Ale knedlíčky si můžete přidat klidně i do hustých krémových polévek ze zeleniny. Našli jsme pro vás několik kombinací, které možná ještě neznáte.

Než začnete vařit, pár užitečných knedlíčkových rad by se mohlo hodit:

Místo tvarování rukou můžeme použít 2 lžičky nebo 1 lžičkou vykrajovat noky, což je rychlejší.

Chcete-li mít jistotu, že má hmota na knedlíčky správnou konzistenci, zavařte do polévky na zkoušku nejdříve 1 knedlíček a když se nerozvaří, vložte další.

Kdybyste uvařili knedlíčky v čistém vývaru, zbytečně by se zakalil. Proto je lepší uvařit je zvlášť v osolené vodě a do polévky přidat až před podáváním.

Zeleninové nebo masové knedlíčky se hodí do čistých vývarů, v bílých polévkách ze zeleniny, drůbeže nebo ryb chutnají lépe knedlíčky houskové, rýžové nebo bramborové.

Na začátek máme pro vás hustou polévku plnou zeleniny a s knedlíčky, které rozhodně nepřehlédnete. Jsou velké jako pingpongové míčky:

Hustý drůbeží vývar s kuřecími superknedlíčky

Co budete potřebovat:

• 1 l kuřecího vývaru

• 200 g zeleninové směsi (plátků mrkve, mladé cukety, hrášku apod.)

• nudle (nejlépe domácí)

• mletý pepř a sůl

• nasekanou zelenou petrželku na posypání

Na knedlíčky:

• 200 g mletého kuřecího masa

• 2 vejce

• 2 lžíce polohrubé mouky

• muškátový květ

• mletý bílý pepř a sůl

1. Mleté maso promíchejte s vejci, přidejte mouku, muškátový květ, pepř a sůl a směs nechte nejméně 15 minut odpočinout v chladu.

2. Mezitím v hrnci uveďte do varu vývar a povařte v něm nakrájenou zeleninu. Nudle uvařte zvlášť v osolené vodě.

3. Z vychlazené masové směsi utvořte v namočených dlaních knedlíčky velké jako pingpongové míčky, zavařte je do vroucího vývaru se zeleninou a povařte 5 minut (knedlíčky můžete také uvařit zvlášť v osolené vodě a pak je přidat do polévky). Polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte do ní uvařené nudle a při podávání ji posypte nakrájenou petrželkou.

Pro všechny milovníky jemných chutí:

Brokolicový krém s lososovými knedlíčky

Co budete potřebovat:

• 50 g másla

• 40 g hladké mouky

• špetku muškátového květu

• 5 dl drůbežího nebo zeleninového vývaru

• 1,5 dl smetany

• 250 g očištěných růžiček brokolice

• sůl

• 1 lžičku drceného růžového pepře

• 0,8 dl zakysané smetany

Na knedlíčky:

• 40 g střídky z bílého pečiva

• 0,5 dl smetany ke šlehání

• 120 g filetu z lososa bez kůže a kostí

• mletý pepř a sůl

• špetku strouhané citronové kůry

1. V menším hrnci rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a nechte zpěnit. Přidejte muškátový květ, zalijte studeným vývarem, dobře rozmíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Přilijte smetanu a polévku nechte zvolna vařit.

2. Mezitím připravte knedlíčky. Střídku pečiva nakrájejte na plátky a zalijte je smetanou. Lososa nasekejte najemno (nejlépe v robotu), osolte ho, opepřete, ochuťte citronovou kůrou a po částech vmíchejte namočenou střídku. Mokrou lžičkou vykrajujte z hmoty nočky, které opatrně v dlaních zakulaťte, vložte do vroucí osolené vody a zvolna vařte asi 5 minut. Pak je sceďte a nechte stát v misce zakryté fólií, aby neoschly.

3. Brokolici vložte do 3,3 dl vroucí osolené vody a povařte doměkka. Přilijte ji i s vodou do polévky a vše rozmixujte ponorným mixérem. Krém podle chuti dosolte a rozdělte do talířů. Přidejte knedlíčky a každou porci doplňte růžovým pepřem a kopečkem zakysané smetany.

Klasika, která nikdy nezklame:

Slepičí vývar s játrovými knedlíčky

Co budete potřebovat:

• 1 l slepičího vývaru

• 60 g očištěného pórku

• 50 g očištěné mrkve

Na knedlíčky:

• 150 g drůbežích nebo králičích jater

• 60 g střídky z bílého pečiva

• trochu mléka

• 1 vejce

• 30 g rozpuštěného másla

• 30 g polohrubé mouky

• mletý pepř a sůl

• 1 stroužek česneku

• 1 lžíci nasekané petrželky

1. Játra utřete na prkénku tupou stranou nože a dejte do misky. Střídku nakrájejte na kostičky, zalijte ji mlékem a nechte nasáknout. Pak kostičky vymačkejte a přidejte k játrům. Přidejte vejce, máslo, mouku, pepř, česnek utřený se solí a petrželku, promíchejte, podle potřeby dosolte a nechte asi 15 minut odpočinout.

2. Ze směsi utvořte v dlaních namočených ve vodě malé knedlíčky, vložte je do prudce se vařící osolené vody, stáhněte teplotu a zvolna vařte asi 5–7 minut.

3. Mrkev a pórek nakrájejte na nudličky, spařte je horkou vodou a vložte do horkého slepičího vývaru. Přidejte uvařené knedlíčky a podávejte.

A nakonec jedna dokonalá kombinace:

Polévka z lilku s houbovými knedlíčky

Co budete potřebovat:

• 1 lilek (asi 300 g)

• 0,6 dl olivového oleje

• sůl

• 1 menší cibuli

• 2 stroužky česneku

• 50 g hladké mouky

• 6 dl drůbežího nebo zeleninového vývaru

• 1 větvičku rozmarýnu

• sůl a mletý bílý pepř

• 2,5 dl smetany

• 2 lžičky bazalkového pesta

Na knedlíčky:

• 2 lžíce sušených hub

• 200 g bílého pečiva (1 nebo 2 dny starého)

• 0,5 dl mléka

• 1 vejce

• 1 lžíci pomazánkového másla nebo lučiny

• 1 lžíci polohrubé mouky

• 1/2 lžíce lístků tymiánu

• sůl

1. Houby zalijte vodou a nechte nabobtnat.

2. Lilek rozkrojte podélně na poloviny, potřete je lehce olejem, osolte a upečte při 180 °C doměkka. Mezitím v menším hrnci na zbylém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte plátky česneku, zasypte moukou a krátce orestujte. Přilijte studený vývar, dobře rozmíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte větvičku rozmarýnu a polévku nechte zvolna vařit.

3. V míse smíchejte slité a nakrájené houby (nálev z hub přilijte do polévky), nakrájené pečivo, mléko rozmíchané s vejcem a máslem (lučinou), lístky tymiánu a mouku, osolte promíchejte a těsto nechte odpočinout.

4. Z upečeného lilku lžící vydlabejte měkkou dužinu, vmíchejte ji do polévky a vše rozmixujte ponorným mixérem na krém, do kterého vmíchejte smetanu. Osolte ho, opepřete a nechte zvolna vařit.

5. Z těsta vytvarujte vlhkými dlaněmi knedlíčky, vložte je do vroucí osolené vody a vařte asi 7 minut. Polévku rozdělte do talířů, přidejte knedlíčky a každou porci doplňte půlkou lžičky pesta.

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 2. 2024

Nečekaná konverzace se současným nebo potenciálním milostným partnerem by mohla skončit odhalením mnoha vašich nejhlubších citů, Berani. Tento rozhovor se může týkat stavu vašeho vztahu jen nepřímo, ale dozvíte se o sobě navzájem mnoho informací, které by vás mohly přimět vážně zvážit, zda chcete ve vztahu pokračovat. Všechna znamení však naznačují, že se vztah může mírně změnit, ale bude pokračovat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.