Nejlepší polévky? Plné knedlíčků!
V našich krajích by klidně mohlo platit, že hrnec plný polévky je základem spokojené rodiny. S vidinou talíře s chutnou polévkou se nemůžete domů vracet neradi. Zvlášť když v ní plavou knedlíčky.
Vývar s knedlíčky patří k nedělní klasice a v mnoha rodinách se připravuje i při všech slavnostních příležitostech. S radostí ho vařívaly naše prababičky i babičky a budou je jistě vařit i naše vnučky a pravnučky. Ale knedlíčky si můžete přidat klidně i do hustých krémových polévek ze zeleniny. Našli jsme pro vás několik kombinací, které možná ještě neznáte.
Než začnete vařit, pár užitečných knedlíčkových rad by se mohlo hodit:
Místo tvarování rukou můžeme použít 2 lžičky nebo 1 lžičkou vykrajovat noky, což je rychlejší.
Chcete-li mít jistotu, že má hmota na knedlíčky správnou konzistenci, zavařte do polévky na zkoušku nejdříve 1 knedlíček a když se nerozvaří, vložte další.
Kdybyste uvařili knedlíčky v čistém vývaru, zbytečně by se zakalil. Proto je lepší uvařit je zvlášť v osolené vodě a do polévky přidat až před podáváním.
Zeleninové nebo masové knedlíčky se hodí do čistých vývarů, v bílých polévkách ze zeleniny, drůbeže nebo ryb chutnají lépe knedlíčky houskové, rýžové nebo bramborové.
Na začátek máme pro vás hustou polévku plnou zeleniny a s knedlíčky, které rozhodně nepřehlédnete. Jsou velké jako pingpongové míčky:
Hustý drůbeží vývar s kuřecími superknedlíčky
Co budete potřebovat:
• 1 l kuřecího vývaru
• 200 g zeleninové směsi (plátků mrkve, mladé cukety, hrášku apod.)
• nudle (nejlépe domácí)
• mletý pepř a sůl
• nasekanou zelenou petrželku na posypání
Na knedlíčky:
• 200 g mletého kuřecího masa
• 2 vejce
• 2 lžíce polohrubé mouky
• muškátový květ
• mletý bílý pepř a sůl
1. Mleté maso promíchejte s vejci, přidejte mouku, muškátový květ, pepř a sůl a směs nechte nejméně 15 minut odpočinout v chladu.
2. Mezitím v hrnci uveďte do varu vývar a povařte v něm nakrájenou zeleninu. Nudle uvařte zvlášť v osolené vodě.
3. Z vychlazené masové směsi utvořte v namočených dlaních knedlíčky velké jako pingpongové míčky, zavařte je do vroucího vývaru se zeleninou a povařte 5 minut (knedlíčky můžete také uvařit zvlášť v osolené vodě a pak je přidat do polévky). Polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte do ní uvařené nudle a při podávání ji posypte nakrájenou petrželkou.
Pro všechny milovníky jemných chutí:
Brokolicový krém s lososovými knedlíčky
Co budete potřebovat:
• 50 g másla
• 40 g hladké mouky
• špetku muškátového květu
• 5 dl drůbežího nebo zeleninového vývaru
• 1,5 dl smetany
• 250 g očištěných růžiček brokolice
• sůl
• 1 lžičku drceného růžového pepře
• 0,8 dl zakysané smetany
Na knedlíčky:
• 40 g střídky z bílého pečiva
• 0,5 dl smetany ke šlehání
• 120 g filetu z lososa bez kůže a kostí
• mletý pepř a sůl
• špetku strouhané citronové kůry
1. V menším hrnci rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a nechte zpěnit. Přidejte muškátový květ, zalijte studeným vývarem, dobře rozmíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Přilijte smetanu a polévku nechte zvolna vařit.
2. Mezitím připravte knedlíčky. Střídku pečiva nakrájejte na plátky a zalijte je smetanou. Lososa nasekejte najemno (nejlépe v robotu), osolte ho, opepřete, ochuťte citronovou kůrou a po částech vmíchejte namočenou střídku. Mokrou lžičkou vykrajujte z hmoty nočky, které opatrně v dlaních zakulaťte, vložte do vroucí osolené vody a zvolna vařte asi 5 minut. Pak je sceďte a nechte stát v misce zakryté fólií, aby neoschly.
3. Brokolici vložte do 3,3 dl vroucí osolené vody a povařte doměkka. Přilijte ji i s vodou do polévky a vše rozmixujte ponorným mixérem. Krém podle chuti dosolte a rozdělte do talířů. Přidejte knedlíčky a každou porci doplňte růžovým pepřem a kopečkem zakysané smetany.
Klasika, která nikdy nezklame:
Slepičí vývar s játrovými knedlíčky
Co budete potřebovat:
• 1 l slepičího vývaru
• 60 g očištěného pórku
• 50 g očištěné mrkve
Na knedlíčky:
• 150 g drůbežích nebo králičích jater
• 60 g střídky z bílého pečiva
• trochu mléka
• 1 vejce
• 30 g rozpuštěného másla
• 30 g polohrubé mouky
• mletý pepř a sůl
• 1 stroužek česneku
• 1 lžíci nasekané petrželky
1. Játra utřete na prkénku tupou stranou nože a dejte do misky. Střídku nakrájejte na kostičky, zalijte ji mlékem a nechte nasáknout. Pak kostičky vymačkejte a přidejte k játrům. Přidejte vejce, máslo, mouku, pepř, česnek utřený se solí a petrželku, promíchejte, podle potřeby dosolte a nechte asi 15 minut odpočinout.
2. Ze směsi utvořte v dlaních namočených ve vodě malé knedlíčky, vložte je do prudce se vařící osolené vody, stáhněte teplotu a zvolna vařte asi 5–7 minut.
3. Mrkev a pórek nakrájejte na nudličky, spařte je horkou vodou a vložte do horkého slepičího vývaru. Přidejte uvařené knedlíčky a podávejte.
A nakonec jedna dokonalá kombinace:
Polévka z lilku s houbovými knedlíčky
Co budete potřebovat:
• 1 lilek (asi 300 g)
• 0,6 dl olivového oleje
• sůl
• 1 menší cibuli
• 2 stroužky česneku
• 50 g hladké mouky
• 6 dl drůbežího nebo zeleninového vývaru
• 1 větvičku rozmarýnu
• sůl a mletý bílý pepř
• 2,5 dl smetany
• 2 lžičky bazalkového pesta
Na knedlíčky:
• 2 lžíce sušených hub
• 200 g bílého pečiva (1 nebo 2 dny starého)
• 0,5 dl mléka
• 1 vejce
• 1 lžíci pomazánkového másla nebo lučiny
• 1 lžíci polohrubé mouky
• 1/2 lžíce lístků tymiánu
• sůl
1. Houby zalijte vodou a nechte nabobtnat.
2. Lilek rozkrojte podélně na poloviny, potřete je lehce olejem, osolte a upečte při 180 °C doměkka. Mezitím v menším hrnci na zbylém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte plátky česneku, zasypte moukou a krátce orestujte. Přilijte studený vývar, dobře rozmíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte větvičku rozmarýnu a polévku nechte zvolna vařit.
3. V míse smíchejte slité a nakrájené houby (nálev z hub přilijte do polévky), nakrájené pečivo, mléko rozmíchané s vejcem a máslem (lučinou), lístky tymiánu a mouku, osolte promíchejte a těsto nechte odpočinout.
4. Z upečeného lilku lžící vydlabejte měkkou dužinu, vmíchejte ji do polévky a vše rozmixujte ponorným mixérem na krém, do kterého vmíchejte smetanu. Osolte ho, opepřete a nechte zvolna vařit.
5. Z těsta vytvarujte vlhkými dlaněmi knedlíčky, vložte je do vroucí osolené vody a vařte asi 7 minut. Polévku rozdělte do talířů, přidejte knedlíčky a každou porci doplňte půlkou lžičky pesta.
Foto: Yummy Image
Mohlo by vám taky chutnat: