Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Podzimní BIO oběd: Zahřeje, potěší a ochrání vás před chřipkou

I zdravé jídlo může dobře vypadat a chutnat. Obzvlášť když je uvařené podle receptů od uznávané propagátorky biopotravin a autorky úspěšných knih Hanky Zemanové.
Vydáno: 21.10.2016
Uvařte si oběd podle Hanky Zemanové
Uvařte si oběd podle Hanky Zemanové Autor: Alena Hrbková/Smartpress
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Doby, kdy si lidé spojovali značku bio hlavně s vegetariánstvím nebo sójou už jsou naštěstí pryč. Dnes už nikoho nepřekvapuje, že bio může být i maso a kdo chce jíst zdravě, snaží se vybírat potraviny pocházející z ekologického zemědělství. Není tak těžké je sehnat a navíc můžete ještě využít to, co jste sklidili na vlastní zahrádce. My vám k tomu přidáme zdravé a nápadité recepty od autorky veleúspěšné Biokuchařky Hanky Zemanové, která považuje kvalitní jídlo za nejjednodušší cestu, jak můžeme naše tělo rozzářit zevnitř.

 

Silný kuřecí vývar s quinoou

biokuchařka - kuřecí vývar s quinoou Foto:                                                                                                                

(bez lepku)

Co budete potřebovat na 4–5 porcí:

Na vývar:
  • křídla, kostru a droby z jednoho biokuřete
  • 2 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře
  • 1 stroužek česneku, 2 cm zázvoru nakrájeného na plátky
  • 200 g očištěné mrkve, 80 g očištěné petržele, 80 g očištěného celeru
  • 1 střední cibuli
  • 2 lžičky soli
Do hotového vývaru:
  • obrané maso z kostry a křídel
  • 200 g vařené quinoy (tj. cca 100 g v syrovém stavu)
  • 1–3 lžíce lahůdkového droždí (množství dle chuti)
  • 3 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
  • hrst hrubě posekané listové petržele

 

1. Skelet z biokuřete vložte do asi pětilitrového hrnce a přilijte 2 l studené vody tak, aby bylo vše ponořené. Vodu přiveďte k varu a nechte pomalu probublávat. Na hladině se bude tvořit pěna, kterou opatrně sbírejte v průběhu následující tři čtvrtě hodiny. Vývar se po necelých 45 minutách pomalého vaření vyčistí a pěna se pak už tolik netvoří.

2. Když je vývar čistý, můžete přidat koření a vařit dál asi 1,5 hodiny.

3. Nakonec přidejte očištěnou zeleninu a vařte ještě dalších 30–40 minut. Ke konci této doby polévku osolte. Celkem tedy vývar vaříte téměř tři hodiny.

4. Mezitím si připravte quinou; 100 g quinoy vyperte a uvařte ve 300 ml vody se špetkou soli, tak jako vaříte rýži, tedy 15–20 minut.

5. Sceďte vývar přes síto, dostanete asi 1–1,5 l tekutiny. Oberte maso z kostí a překrájejte ho na velikost sousta. Vraťte vše zpět do hrnce, přidejte vařenou quinou, lahůdkové droždí a vše ještě dochuťte (pokud je to třeba) solí a čerstvě mletým černým pepřem. Pokud nejste zvyklí na lahůdkové droždí, vyzkoušejte si jeho chuť nejprve na menším vzorku – do misky horkého vývaru zamíchejte lžičku droždí.

6. Na závěr před podáváním přidejte hrst sekané hladkolisté petržele a nakrájenou jarní cibulku.

Snězte ji hned

Tuto polévku není vhodné skladovat do druhého dne, protože všechny ingredience, které slouží jako vložka, neustále nasávají okolní tekutinu. Takže výsledkem může být hustá hmota. Pokud si chcete polévku připravit dopředu, skladujte odděleně vařenou quinou, obrané maso s nakrájenou zeleninou a vývar. Smíchejte, provařte a dochuťte těsně před podáváním.

Proti chřipce i únavě

Pokud chcete, aby vývar opravdu posiloval vaše zdraví, pak používejte pouze maso a kosti z ekologických chovů. Tradiční čínská medicína doporučuje poctivé a několik hodin (třeba i celou noc) vařené vývary pro posilu krve a imunity a vždy, když je oslabený organismus: při chřipkách, při únavě a nedostatku energie, při rekonvalescenci a po porodech. To odpovídá i naší tradici, kdy se slepičí vývar nosil tzv. do kouta pro maminku po porodu. A stejně tak se slepičí vývar od pradávna doporučuje při nachlazení a chřipce, protože má protizánětlivé a antibiotické účinky.

 

 

Hovězí ragú s houbami a bílým vínem

biokuchařka - hovězí guláš na víně Foto:

(bez lepku)

Co budete potřebovat na 3–4 porce:

  • 5–8 g sušených hub nebo 200–300 g čerstvých lesních hub, žampionů, popř. hlívy
  • 500 g vyzrálého hovězího předního v biokvalitě
  • olej na osmažení masa (avokádový, olivový nebo bioolej na smažení)
  • 250 g cibule, nakrájené nadrobno
  • 70 g másla nebo 50 ghíčka (přepuštěného másla)
  • 250 ml suchého bílého vína (Chardonnay)
  • 1 lžičku kmínu, 1 bobkový list, sůl a pepř na dochucení

 

1. Maso nakrájejte na devět nebo dvanáct kousků (cca 3 ks na porci). Sušené houby namočte alespoň na půl hodiny až hodinu do studené vody. Pokud máte čerstvé houby, očistěte je a nakrájejte na silnější plátky.

2. Maso osolte, opepřete a zprudka opečte v hrnci na troše rozpáleného oleje ze všech stran do tmavě hněda.

3. Maso vyjměte, přidejte máslo, cibuli a opékejte ji pomalu za stálého míchání do zlatohněda (což trvá i 15 minut). Pak vraťte opečené maso zpět, přidejte kmín, bobkový list, bílé víno a cca 10 minut restujte, dokud se víno částečně neodpaří.

4. Přidejte namočené houby i s vodou, ve které se máčely (nebo žampiony), a duste pod poklicí. Občas promíchejte a případně dolijte trochu vody (postupně cca 250 ml), ale jen tolik, aby maso nebylo úplně potopené. Asi za hodinu a půl by maso mělo být měkké a šťáva dostatečně silná. Šťávu případně ještě trochu zredukujte nebo mírně osolte a můžete podávat.

 

Starší je lepší

Pro maso neplatí to, co pro zeleninu. Zeleninu chceme co nejčerstvější, ale čerstvé hovězí maso, které se běžně v Čechách nabízí, je vlastně technologicky nehotový produkt. Maso totiž potřebuje dozrát při teplotě blízké nule. Konkrétně hovězí nejméně 10–14 dnů (ale nechává se dozrávat neboli stařit i podstatně déle). Vyzrálé maso je 2–3x křehčí než maso nevyzrálé. A jedině z pořádně vyzrálého masa uděláte křehký steak nebo roštěnku. Proto pokud nejste vegetariáni, požadujte v obchodech vyzrálé maso!

 

 

Mandlovo-čokoládový chlebíček

biokuchařka - mandlovo-čokoládový chlebíček Foto:

Co budete potřebovat na 1 formu velikosti biskupského chlebíčku:

  • 150 g změklého biomásla
  • 150 g obilného biosirupu (například rýžového nebo pšeničného)
  • 200 g špaldové mouky (dávám buď chlebovou značky Bioharmonie, nebo půl hladké a půl celozrnné jemně mleté)
  • 100 g loupaných mandlí, jemně umletých či strouhaných
  • 1/2 lžičky pravé vanilky
  • 4 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 50 g čokoládových kapek (www.bioweb.cz)
  • 3 vejce (bio nebo domácí)
  • 25 g bio sušených brusinek
  • 25 g biorozinek
  • špetku soli

 

1. Nejjednodušší je dát změklé máslo, sirup a vejce do robotu a nechat krátce šlehat. Poté přidejte vše ostatní a ve šlehání ještě chvíli pokračujte.

2. Sušené ovoce dávejte až nakonec, aby mouka nezůstala v záhybech sušených brusinek.

3. Do máslem vymazané a špaldovou krupicí vysypané formy dejte těsto a pečte necelou hodinu na 160 °C.

 

TIP

Z těsta můžete upéct i nízký koláč na velký plech nebo na Velikonoce beránka.

 

obalka_nova_biokucharka_hanky_zemanove_jpg Foto:

Uvedené recepty najdete spolu s dalšími 77 v Nové biokuchařce Hanky Zemanové. která je kompletním přepracováním úspěšné Biokuchařky z roku 2005. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. „Novou biokuchařku jsem napsala pro každého, kdo si chce osvojit umění rozlišovat mezi tím, co je pro zdravý život důležité a co zcela zbytečné, a využívat toho nejen při výběru potravin a zdravém vaření, ale i v běžném každodenním životě. Kniha je určena i těm z vás, kteří máte zmatek ve velkém množství často zcela protichůdných informací a hledáte ty, jež jsou podložené nejen vědou, ale i tradičními lékařskými disciplínami. A konečně pro vás všechny, kdo se chcete znovu vrátit ke zdravému selskému rozumu, ke své intuici a k moudrosti matky přírody,“ říká o své knize autorka. Vydává Smart Press, www.smartpress.cz.

Nová biokuchařka Hanky Zemanové

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

Jsou to vlastně obyčejné pečené brambory, kterým se říká Hasselback (název dostaly podle stockholmské restaurace Hasselbacken, kde se poprvé podávaly). Vtip je v tom, že do nich uděláte zářezy, díky kterým se brambory lépe propečou uvnitř a budou křupavější. A je tu ještě jedna skvělá věc – do těch zářezů můžete dát spoustu dalších dobrot. My vám ukážeme několik různých variant. 

Hlavní věc, kterou na začátku musíte udělat, jsou ony zářezy. Brambory důkladně omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou (neloupejte je) a osušte. Do každé pak udělejte hluboké zářezy v 3mm rozestupech (pozor, ať bramboru úplně nerozkrojíte). Můžete si pomoci tak, že bramboru položíte mezi dvě vařečky nebo čínské jídelní hůlky. Nůž se o ně při krájení zarazí a nedostane se až dolů.

Takže brambory máte připravené. Stačí si vybrat, čím je vylepšíte:

Brambory s parmazánem a česnekem

Brambory s parmazánem a česnekem

Co budete potřebovat:

• 700 g menších nových brambor

• 1/4 hrnku olivového oleje

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 3 paličky česneku

• 1/2 lžíce nasekané zelené petrželky

• 1/2 citronu

• 2–3 snítky tymiánu

• 1/4 lžičky soli

• 1/2 lžičky drceného pepře

• 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu

 

1. Do brambor udělejte zářezy, rozložte je do zapékací mísy a potřete olivovým olejem a rozpuštěným máslem.

2. Paličky česneku nechte v celku, jen jim seřízněte vršky a položte je do mísy mezi brambory. Přidejte citron nakrájený na měsíčky, vše posypte petrželkou a tymiánem, osolte a opepřete. Brambory dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. V půlce pečení brambory lehce přelijte zbylým olejem s máslem.

3. Upečené brambory posypte na vrchu parmazánem, troubu vypněte a brambory do ní dejte ještě na 5–10 minut, dokud se sýr nezačne roztékat. Podávejte ihned.

 

Prima tip: Pečený česnek nevyhazujte. Je skvělý. Dejte si ho k bramborám nebo namažte na chleba.

 

10 účinných přírodních antibiotik, která máte v kuchyni

S úpornou rýmou, bolestí v krku i řadou vážnějších problémů nemusíte bojovat jen s pomocí prášků. Stačí se trochu porozhlédnout v kuchyni nebo ve spíži, případně dojít  do nejbližších potravin, kde najdete spoustu levných a zdravějších léků. A hlavně bez chemie!

Kurkuma

Antibiotika kurkuma

Zlatožluté koření získávané z kořene rostliny Curkuma longa se používá k léčebným účelům minimálně již 4000 let a patří mezi přírodní antibiotika s antibakteriálním a protivirovým účinkem. Užívala se jako přírodní lék na drobné rány a škrábance, kožní vředy a dokonce se s její pomocí léčila i lepra. Esenciální olej z kurkumy je silným přírodním antibiotikem, které pomáhá předcházet zánětům v ranách, zmírňuje bolest a urychluje jejich hojení. V Indii se tradičně užívá v kosmetice. Zanechává zlatavou zář a chrání pleť před akné a podobnými kožními problémy. Reguluje totiž činnost mazových žláz, zlepšuje prokrvení, podporuje tvorbu kolagenu a tím přispívá k regeneraci kůže.

Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

Poslouchejte své biologické hodiny a tělo vám poděkuje


Článek je zařazen v: quinoa, hovězí na víně, biokuchařka, hanka zemanová, kuřecí vývar, hovězí guláš, guláš s křenem, čokoládový chlebíček
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama