Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Rodina

Recept na podzimní splín? Brownies s dýňovým pyré

Dýně získává stále větší oblibu i v našich zeměpisných šířkách a nuda v kuchyni vám s ní rozhodně nehrozí. Z oranžové krásky si totiž kromě polévky a dalších slaných specialit můžete upéct i výborné moučníky. Třeba čokoládové brownies.
Vydáno: 14.11.2017, Anna Kopečková
Brownies s dýňovým krémem
Brownies s dýňovým krémem Autor: kuchařka Dokonalá dýně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Brownies jsou splněným snem každého čokoholika a v této verzi i každého milovníka dýní. Základem je totiž kromě čokolády i dýňové pyré, které si můžete připravit do zásoby a uložit do mrazáku. Je výborné do nejrůznějších moučníků, koláčů, ale třeba i do polévek.

Jak připravit dýňové pyré

Na 500 g dýňového pyré potřebujete dýni vážící asi 1 kg

1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Dýni omyjte, osušte a velkým ostrým nožem ji rozkrojte na dvě poloviny. Lžící odstraňte semena. Velké dýně rozkrájejte na menší dílky, menší nechte na poloviny nebo čtvrtiny a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem řeznou plochou dolů, aby se dužnina nespálila nebo příliš neztmavla.

2. Dýni pečte 35–55 minut dle velikosti doměkka, dužninu snadno vyjmete vidličkou. Nechte dýni zchladnout, pak dužninu vydlabejte lžící a rozmixujte tyčovým mixérem.

PRIMA TIP: Na pyré do moučníků či polévek se nejlépe hodí sladké druhy jako muškátová nebo máslová dýně. Kdo má rád výraznější chuť, zvolí hokkaido nebo turecký turban.

Brownies s dýňovým krémem

Brownies s dýňovým krémem Foto:

Co budete potřebovat na zhruba 15 kousků:

  • 150 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g hladké mouky
  • 175 g čerstvého přírodního sýra
  • 120 g dýňového pyré (je potřeba asi 250–300 g dýně)
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • máslo na vymazání formy

 

1. Čokoládu nasekejte nadrobno nebo nalámejte a s máslem ji pozvolna rozpusťte ve vodní lázni dohladka. Nechte mírně zchladnout, promíchejte s cukrem, vejci a solí a opatrně zapracujte mouku.

2. Sýr prošlehejte s dýňovým pyré a kořením. Pekáč o velikosti 20 × 20 cm nebo menší dortovou formu (o průměru 24–26 cm) vymažte máslem a vlijte do ní tři čtvrtiny těsta. Uhlaďte povrch obrácenou stranou lžíce nebo špachtlí, potřete dýňovou směsí a navrch zbylým těstem a ozdobně obě hmoty promíchejte vidličkou.

3. Vložte do horkovzdušné trouby předehřáté na 160 °C a pečte 30–35 minut, aby bylo těsto ještě trochu vláčné. Vyjměte z trouby, nechte chvíli stát a pak rozkrájejte na čtverečky. Brownies chutnají nejlépe vlažné.

Dokonalá dýně Foto:

Dokonalá dýně

Anna Walzová

Dýně získává stále větší oblibu i v našich zeměpisných šířkách, ale dýňová polévka nebo pečená dýně ve směsi zeleniny už začíná nudit. Naštěstí přichází Anna Walzová se svojí kuchařkou Dokonalá dýně, ve které představuje zajímavé recepty z této oranžové krásky na celý rok. Můžete z ní upéct chleba, nebo dezert, připravit mnohachodový oběd i si odpočinout při kávě. S dýní nuda rozhodně nehrozí.

Vydalo nakladatelství Esence.

 

Pečete a vaříte rádi? Nezapomeňte si koupit nové číslo časopisu Prima FRESH, kde najdete víc než 85  vymazlených receptů, které bude radost vařit nejen o svátcích, ale po celý rok.  Vychází už ve středu 15. listopadu!

Zimní číslo časopisu Prima FRESH

Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH

Mohlo by vám taky chutnat:

Nechcete si trochu sladce zahřešit?

Hříšná čokoláda: Svůdné recepty, kterým neodoláte

Vyneste se do čokoládového nebe

Cukroví pro čokoholiky: Hříšně dobré!


Článek je zařazen v: čokoláda, moučník, podzim, dýně, brownies, dýňové pyré
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama