Recepty do zimy: 10+1 nápad, co podniknout s červenou cibulí

O cibuli se právem mluví jako o královně kuchyně. Nejenže ji můžete použít jako základ spousty jídel, v mnoha může hrát i hlavní roli. Zvlášť, pokud je červená.

Právě červená cibule přitahuje svou svěží barvou, kterou asi nejvíce využijete za syrova, třeba do salátů nebo na zdobení. Během tepelné úpravy totiž barva bledne, i když chuť a vůni si cibule zachová.

Má jemnější a sladší chuť než její žlutá kolegyně a také příjemnější aroma. Dejte si ale pozor při nákupu. Některé červené cibule dodávané na náš trh mají chuť poněkud ostrou a štiplavou – v tom případě se hodí spíše do teplé kuchyně, hlavně k masu.

Jakmile cibuli oloupete a nakrájíte, rychle ztrácí svou chuť i vůni a také hořkne, proto se snažte ji použít hned. Výborná je pečená, například s tymiánem a máslem je skvělá ke grilovanému nebo pečenému masu. Oblíbené jsou i slané koláče s červenou cibulí. Naložené plátky cibule a různých bylinek do osoleného a opepřeného octa jsou zase chutnou ozdobou na chlebíčky a studené mísy.

Nemluvě o tom, že červenou cibuli lze využít i jako zkrášlovací prostředek, hlavně na vlasy:

Ale vraťme se zpátky do kuchyně. Možností, jak s cibulí chutně naložit, je totiž spousta:

Salát z červené cibule s pomerančem a fenyklem

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 2 pomeranče

• 1 čerstvý fenykl

• 2 střední červené cibule

• 1/2 hlávky salátu dubáčku

• 50 g lístků rukoly

Na zálivku:

• 2 lžíce citronové šťávy

• 4 lžíce olivového oleje

• čerstvě drcený pepř a sůl

1. Z pomerančů okrájejte kůru i s bílou blánou a po obvodu z nich nad miskou vykrájejte jednotlivé dílky. Ze zbytku dužniny vymačkejte šťávu, přilijte ji do misky se šťávou zachycenou při vykrajování a nechte zatím stranou.

2. Z fenyklu odstraňte vrchní povadlé listy a duté lodyhy, nakrájejte ho na tenké plátky a dejte do mísy. Přidejte oloupané a na kolečka nakrájené cibule a dílky pomerančů a opatrně promíchejte.

3. Z citronové šťávy, oleje, šťávy z pomeranče, trochy pepře a soli umíchejte zálivku. Na čtyři talíře rozdělte listy dubáčku, přidejte směs cibule, pomerančů a fenyklu, salát přelijte zálivkou a každou porci doplňte lístky rukoly.

Nebo si udělejte teplou variantu salátu:

Podobné články

Rybí filátka s cibulovou salsou

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 400 g listového těsta

• 1 vejce

• 1 lžíci ostré hořčice

• 4 filátka z mořské ryby, každé asi 120 g (ideální je např. treska šedá, mořský vlk, mořský jazyk)

• 2 lžíce olivového oleje

• sůl

• kadeřavý salát na ozdobení

Na salsu:

• 1 zralé avokádo

• sůl

• 1 lžíci limetkové šťávy

• 200 g červené cibule

• 1 žlutou papriku

1. Nejdříve připravte salsu. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky, dužninu vydlabejte lžící a nakrájejte na kostičky. Přidejte špetku soli, limetkovou šťávu a cibuli s paprikou nakrájené na jemné kostičky. Salsu promíchejte a nechte stát.

2. Listové těsto rozválejte na plát silný asi 5 mm a nakrájejte ho na 4 obdélníky o trochu větší, než jsou filátka z ryb. Ze zbytku těsta nakrájejte proužky a pomocí rozšlehaného vejce je nalepte podél okrajů těsta, abyste vytvořili jakési mističky se zvýšenými okraji. Do zbylého rozšlehaného vejce přišlehejte hořčici se lžičkou vody, touto směsí potřete připravené porce těsta a upečte je dozlatova při 190 °C.

3. Rybí filátka opláchněte, osušte, přelijte olejem a nechte odležet. Pak je zprudka opečte z obou stran na pánvi, osolte a nechte krátce zchladnout. Střed každé upečené mističky z těsta překryjte na kousky nakrájeným listem salátu, položte na něj opečené rybí filátko, lehce ho přimáčkněte a na talíři doplňte salsou.

Cibulová marmeláda

Foto: afoxinthekitchen.com

Co budete potřebovat:

• 600 g červené cibule

• 150 g cukru

• 300 ml červeného vína

• 1 malou chilli papričku

• špetku soli

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Ve větším kastrolu zahřejte cukr, až se rozpustí, zalijte ho vínem a nechte rozvařit. Přidejte nakrájenou cibuli, jemně nakrájenou chilli papričku a špetku soli, promíchejte a jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu a za občasného míchání vařte, dokud není cibule měkká a dokud se neodpaří téměř všechna tekutina (pokud se tak stane dříve, než je cibule rozvařená, přilévejte po troškách teplou vodu).

2. Hotovou marmeládu naplňte do skleniček a po vychladnutí uložte v chladu.

Prima TIP: Marmeláda je vynikající třeba na opečených plátcích chleba potřených kozím sýrem. Nebo s placičkami z hovězího masa doplněnými plackami z těsta na pizzu.

Můžete vyzkoušet i voňavější variantu s tymiánem a česnekem:

Podobné články

Pečená plněná cibule s jablky a slaninou

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 4 velké červené cibule

• 100 ml bílého vína

• 1 lžíci hnědého cukru

• 2 lžíce slunečnicového oleje

• 4 plátky anglické slaniny

• 1 oloupané velké jablko nakrájené na kostičky

• 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

• sůl

1. Cibule zbavte první vrstvy slupek, naskládejte je do pekáčku a upečte při 150 °C doměkka (nesmíte je ale upéct příliš doměkka, aby po vydlabání držely tvar). Nechte je trochu zchladnout, pak z nich oloupejte vrchní suché slupky a z každé cibule odkrojte horní třetinu (pokličku). Ostrým nožem vykrojte z cibulí vnitřní dužninu tak, aby minimálně dvě vnější vrstvy zůstaly neporušené, a dužninu nakrájejte na kostičky.

2. Hnědý cukr svařte s vínem, až vznikne hustší sirup. V pánvi rozehřejte olej a dozlatova na něm osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte jablko a cibulovou dužninu a orestujte. Opatrně přimíchejte svařené víno a šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru, lehce osolte a nechte přejít varem.

3. Směsí naplňte vydlabané cibule, dejte je opět do pekáčku, částečně přiklopte odkrojenými vršky, dejte do teplé trouby a nechte několik minut prohřát. Podávejte s čerstvým chlebem nebo pečivem.

A to zdaleka není všechno!

Podobné články

Mohlo by vám taky chutnat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.