Prima maminka

14. července 2017 10:00

Anna Kopečková

Rychlá a zdravá letní snídaně: Čiroková kaše s jahodami

Tahle kaše je na léto jako dělaná. Je lehká, zdravá a připravíte ji za necelou čtvrthodinku. A navíc si ji mohou s klidem dát i ti, kterým vadí lepek.

Surovina, kterou je tahle kaše zajímavá, je čirok. Ačkoli je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin, moc známý u nás není. Přitom je velmi zdravý - neobsahuje lepek, hodí se i pro diabetiky a funguje jako antioxidant. Má údajně ojedinělou schopnost vypořádat se s mykotoxiny, což jsou jedovaté látky, které v těle mohou postihovat centrální nervový, kardiovaskulární i imunitní systém i ledviny.

Celá zrna čiroku se hodí spíše do slaných jídel. Do kaše je ideální čirok mletý.

Kaši můžete různě obměňovat - použít různé druhy ovoce, mléka nebo sladidla. Pokud použijete jahody, které obsahují kyselinu šťavelovou, je nejlepší uvařit kaši s živočišným mlékem, které kyselinu neutralizuje, a přidat navrch kopeček zakysané smetany.

Co budete potřebovat na 1 porci:

  • 250 ml tekutiny (ideálně mléka, může být i kokosové)
  • špetku soli
  • špetka anýzu
  • 50 g nahrubo mletého čiroku
  • 5 jahod
  • sladidlo (nejvíce se hodí javorový sirup)
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

1. V rendlíku zahřejte mléko se špetkou soli a špetkou anýzu. Když je tekutina horká (začne se lehce vlnit), přisypávejte mletý čirok a metličkou jej hned promíchávejte s tekutinou. Na mírném plameni vařte do zhoustnutí, trvá to přibližně 5 minut. Oslaďte.

2. Kaši podávejte zdobenou čerstvými jahodami a jemně posypanou čerstvě mletým pepřem.

TIP: Nemáte-li mletý čirok, použijte místo něj instantní čirokovou kaši Nomina. Do tekutiny nejprve nasypte 30 g a vidličkou dobře promíchejte. Chvíli počkejte, a pokud bude třeba kaši ještě zahustitit, přidejte dalších 10 g.

Kaše jsou hitem zdravé výživy číslo jedna, a navíc tak praktické! Jejich kouzlo tkví ve snadné přípravě a výživové hodnotě, ovšem také v rozmanitosti chutí a rafinovanosti kombinací všemožných zdravých surovin. S pomocí této knihy vykouzlíte během chvilky sladkou či slanou kaši přesně podle svého gusta.

Autorka knihy, úspěšná foodblogerka Věra Strnadová vás naučí vařit kaši jáhlovou, čirokovou, pohankovou, špaldovou, ale třeba i kaši z quinoy, tsampy či teffu. Poradí, jak si snadno připravit rostlinná mléka (např. ovesné, mandlové, kokosové, rýžové), čím si kaši zdravěji osladit a jak a kdy používat všechny možné důvtipné doplňky.

Cena knihy je 399,-, vydává Smartpress

Mohlo by vám taky chutnat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.