Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Rychlá a zdravá letní snídaně: Čiroková kaše s jahodami

Tahle kaše je na léto jako dělaná. Je lehká, zdravá a připravíte ji za necelou čtvrthodinku. A navíc si ji mohou s klidem dát i ti, kterým vadí lepek.
Vydáno: 14.07.2017
Čiroková kaše s jahodami
Autor: Petra Novotná/smartpress.cz Čiroková kaše s jahodami
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

 

Surovina, kterou je tahle kaše zajímavá, je čirok. Ačkoli je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin, moc známý u nás není. Přitom je velmi zdravý - neobsahuje lepek, hodí se i pro diabetiky a funguje jako antioxidant. Má údajně ojedinělou schopnost vypořádat se s mykotoxiny, což jsou jedovaté látky, které v těle mohou postihovat centrální nervový, kardiovaskulární i imunitní systém i ledviny.

Celá zrna čiroku se hodí spíše do slaných jídel. Do kaše je ideální čirok mletý.

Kaši můžete různě obměňovat - použít různé druhy ovoce, mléka nebo sladidla. Pokud použijete jahody, které obsahují kyselinu šťavelovou, je nejlepší uvařit kaši s živočišným mlékem, které kyselinu neutralizuje, a přidat navrch kopeček zakysané smetany.

 

Co budete potřebovat na 1 porci:

  • 250 ml tekutiny (ideálně mléka, může být i kokosové)
  • špetku soli
  • špetka anýzu
  • 50 g nahrubo mletého čiroku
  • 5 jahod
  • sladidlo (nejvíce se hodí javorový sirup)
  • čerstvě mletý pepř

 

Postup:

1. V rendlíku zahřejte mléko se špetkou soli a špetkou anýzu. Když je tekutina horká (začne se lehce vlnit), přisypávejte mletý čirok a metličkou jej hned promíchávejte s tekutinou. Na mírném plameni vařte do zhoustnutí, trvá to přibližně 5 minut. Oslaďte.

2. Kaši podávejte zdobenou čerstvými jahodami a jemně posypanou čerstvě mletým pepřem.

TIP: Nemáte-li mletý čirok, použijte místo něj instantní čirokovou kaši Nomina. Do tekutiny nejprve nasypte 30 g a vidličkou dobře promíchejte. Chvíli počkejte, a pokud bude třeba kaši ještě zahustitit, přidejte dalších 10 g.

 

Vtipné kaše - obálka Foto:

Kaše jsou hitem zdravé výživy číslo jedna, a navíc tak praktické! Jejich kouzlo tkví ve snadné přípravě a výživové hodnotě, ovšem také v rozmanitosti chutí a rafinovanosti kombinací všemožných zdravých surovin. S pomocí této knihy vykouzlíte během chvilky sladkou či slanou kaši přesně podle svého gusta.

Autorka knihy, úspěšná foodblogerka Věra Strnadová vás naučí vařit kaši jáhlovou, čirokovou, pohankovou, špaldovou, ale třeba i kaši z quinoy, tsampy či teffu. Poradí, jak si snadno připravit rostlinná mléka (např. ovesné, mandlové, kokosové, rýžové), čím si kaši zdravěji osladit a jak a kdy používat všechny možné důvtipné doplňky.

Cena knihy je 399,-, vydává Smartpress

 

 

Mohlo by vám taky chutnat:

Snídaně v pohodě aneb Noční skleničky 5x jinak

Snídaně v pohodě Foto:

Spousta lidí nesnídá, protože ráno nestíhá. Co zkusit noční směs ve skleničkách? Základ je vždy stejný – ovesné vločky, kokosové mléko a pár dalších ingrediencí. Vtip je v tom, že si všechno připravíte do sklenice ještě večer a necháte to přes noc v lednici. Díky tomu všechny suché ingredience hezky nasáknou tekutinu a když ráno vstanete, skvělá snídaně na vás bude čekat v lednici. Když ji nesníte hned, prostě si skleničku vezmete s sebou do práce nebo do školy.

Takto si můžete klidně připravit v neděli večer snídaně na celý pracovní týden. Obsah skleniček vydrží bez úhony v lednici 5 dnů. A nemějte strach, že budete jíst nějaké „zrní“. Je to zdravá a vyvážená snídaně a svou chutí připomíná ovocný dort!

 

Základní recept na 1 porci (sklenici)

Co budete potřebovat:

• 1/2 hrnku ovesných vloček

• 1/2 hrnku kokosového mléka

• 1 lžíci chia semínek

• 1 lžíci javorového sirupu nebo medu

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• špetku mleté skořice

• vybranou přísadu (viz tato strana dole a následující stránky)

Do vhodné sklenice dejte všechny přísady, přidejte jednu z vybraných přísad a vše promíchejte. Sklenici zakryjte a uložte přes noc do lednice.

Ráno směs ozdobte čerstvým ovocem (podle přísady, kterou jste vybrali) a můžete snídat.

Vyberte si přísadu podle vlastní chuti:

Jahodová

snídaně jahodová

Do základního receptu vmíchejte 1/4 hrnku nakrájených čerstvých jahod (nebo 2 lžíce domácí jahodové marmelády). Dalšími nakrájenými jahodami ozdobte snídani až ráno.

Proč se po ránu trochu trochu umělecky nevyžít, že?

Dort k snídani? Zdravý, krásný a bez lepku!

Snídaně do postele aneb Jak si užít víkendová rána

Snídaně do postele aneb Jak si užít víkendová rána

Matcha Tea zdaleka nemusíte jen pít

Zelená supersnídaně: Recepty s Matcha Tea, které vás po ránu nastartují

Článek je zařazen v: zdravá snídaně, jahody, léto, bez lepku, snídaně, rychlovka, čirok, sladká kaše
Reklama