Slané koláčky se sýrem, cuketou a lososem
Slané koláčky se sýrem, cuketou a lososem
Slané koláče jsou skvělé jídlo. Můžete je udělat k obědu, k večeři nebo si je dát i studené k svačině nebo snídani. A když se nebudete chtít dělit s ostatními o jeden velký koláč,klidně upečte pro každého jeho malý koláček.
Co budete potřebovat (na 4 menší jednoporcové formy nebo 1 velkou o průměru 25 cm):
Na těsto:
- 175 g hladké mouky
- 100 g měkkého másla
- 1 velké vejce
- špetku soli
Na náplň (lze měnit dle chutí):
- 120 g uzeného lososa
- 200 g tvrdého francouzského sýru (min. 45% tuku)
- 1 velkou cibuli
- 1 lžíci másla
- 1 mladou cuketu (cca 150 g)
- snítku čerstvého tymiánu
- 2 stroužky česneku
Na smetanovou zálivku:
- 100 ml zakysané smetany
- 200 ml smetany (30%)
- 3 velká vejce
- sůl, mletý pepř, muškátový květ
Postup:
1. Ze surovin na korpus vypracujeme kompaktní těsto. Vyválíme ho na plát a vyložíme jím koláčovou formu.
2. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na lžíci másla. Jakmile změkne, přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a orestujeme dozlatova. Před koncem restování přidáme tymián a nasekaný česnek. Krátce orestujeme a směs necháme vychladnout.
3. Připravenou vychladlou směs rozprostřeme do těstem vyložené formy, přidáme kostky sýru a plátky lososa a zalijeme smetanovou zálivkou připravenou smícháním uvedených přísad.
4. Koláč dáme do trouby vyhřáté na 170-180 °C a pečeme asi 30 – 35 minut. Podáváme ho vlažný nebo i studený, nejlépe se salátem.