Sváteční menu podle šéfkuchaře: Jednoduše a netradičně
Přemýšlíte, jakými dobrotami obohatíte letos váš sváteční stůl? Stará dobrá klasika v podobě hutné české kuchyně se k tomuto ročnímu období sice hodí, ale proč nezkusit něco netradičního?
Můžete se inspirovat šéfkuchařem Michalem Nikodémem, který pro vás nachystal originální a chuťově vyvážené sváteční menu. A protože je Michal milovník sýrů, smetany, jogurtů a dalších produktů z mléka, nemohou tyto suroviny chybět ani v jeho receptech.
„Ačkoliv je v dnešní době módní vynechávat ve stravě lepek nebo třeba mléko, já sám si nedovedu představit, že bych s mléčnými výrobky nevařil. Mají jedinečnou a ničím nenahraditelnou chuť. Využívám je hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. A pokud má někdo problém s laktózovou intolerancí, může si už v dnešní době koupit mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy (nebo zcela bez laktózy). V případě alergie na mléko je možné zkusit, zda se objeví alergická reakce i po konzumaci tepelně zpracovaných pokrmů, třeba u pečených koláčů, kdy se přidává mléko do těsta,“ říká Michal Nikodém.
A jaké menu si šéfkuchař připravil?
Krůtí prsa s jablky na kari
Co budete potřebovat:
- 600 g krůtích prsíček
- 2+2 kávové lžičky kurkumy
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2+2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
- 1 velkou cibuli
- 1 velké jablko
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl a mletý pepř
- hrst koriandrové natě
- 1 lžíci černého sezamu
Postup:
1. Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se 2 lžičkami kurkumy. Přimícháme jogurt a necháme 20 minut marinovat.
2. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 2 lžíce ghí. Maso osolíme a zprudka v pánvi orestujeme tak, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměme ho a dáme stranou.
3. Na stejné pánvi na středním plameni rozehřejeme 2 lžíce ghí. Vložíme na nudličky nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut. Přidáme na nudličky nakrájená jablka a restujeme dalších 5 minut. Přidáme česnek a zázvor a pozvolna restujeme ještě asi minutu. Zalijeme smetanou, přidáme 2 lžičky kurkumy, zamícháme a podusíme 5 minut.
4. Do omáčky vrátíme orestované maso, necháme ho 2-4 minuty prohřát, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Na talířích ozdobíme koriandrovou natí a posypeme černým sezamem. Podáváme s rýží.
Ke krůtímu masu si můžete ještě připravit výborné zimní čatní:
Hruškovo – šafránové čatní
Co budete potřebovat:
- 3 zralé hrušky
- 1 větší cibuli šalotku
- 2 cm kousek čerstvého oloupaného a jemně nasekaného zázvoru
- 1 jemně nasekaný stroužek česneku
- 1 lžíci oleje
- špetku šafránu
- 80 g cukru krupice (2 lžíce)
- 2 lžíce vinného octa
- velkou hrst sušených brusinek
Postup:
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme na něm asi 3 minuty nasekanou cibuli, česnek a zázvor. Přisypeme cukr a na středním plameni zahříváme, až začne karamelizovat. Zalijeme octem, přidáme šafrán, promícháme a necháme vyvařit tekutinu. Pak přilijeme asi 100 ml vody, uvedeme do varu, vložíme hrušky a brusinky a pomalu vaříme 3 - 5 minut, do měkka a do zhoustnutí.
Svátečný pekanový koláč
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 velké žloutky
- 230 g hladké mouky
- špetku strouhané citronové kůry
- špetku soli
Na náplň:
- 160 g celých pekanových ořechů
- 120 g javorového sirupu
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 celá vejce
- 4 žloutky
- med nebo cukr na doslazení
- dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)
Postup:
1. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme kompaktní těsto, které necháme zabalené ve fólii 30 minut vychladit. Pak ho rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu o průměru asi 25 cm.
2. Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.
3. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme je připravenou směsí. Koláč dáme opatrně do trouby vyhřáté na 160 °C (ideální je kombinace horkovzduchu se spodním pečením, koláč pak dáme do spodní části trouby) a pečeme asi 40 minut.
4. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.
Domácí vaječný koňak
Co budete potřebovat na přípravu 1 litru:
- 350 ml plnotučného mléka
- 500 ml třtinového rumu (min. 35% alkoholu)
- 200 g krupicového cukru
- 8 žloutků (160 g)
- 1 vanilkový lusk
- citronovou kůru (podle chuti)
Postup:
1. Mléko svaříme s vanilkou a citronovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo.
2. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78°C, až začne krém houstnout, a ihned ho přecedíme přes síto a necháme vychladit.
3. Studený krém vyšleháme v mixéru (nebo ponorným mixérem) a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil.
4. Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.
-ak-