Prima maminka

20. prosince 2016 10:00

Anna Kopečková

Sváteční menu podle šéfkuchaře: Jednoduše a netradičně

Přemýšlíte, jakými dobrotami obohatíte letos váš sváteční stůl? Stará dobrá klasika v podobě hutné české kuchyně se k tomuto ročnímu období sice hodí, ale proč nezkusit něco netradičního?

Můžete se inspirovat šéfkuchařem Michalem Nikodémem, který pro vás nachystal originální a chuťově vyvážené sváteční menu. A protože je Michal milovník sýrů, smetany, jogurtů a dalších produktů z mléka, nemohou tyto suroviny chybět ani v jeho receptech.

„Ačkoliv je v dnešní době módní vynechávat ve stravě lepek nebo třeba mléko, já sám si nedovedu představit, že bych s mléčnými výrobky nevařil. Mají jedinečnou a ničím nenahraditelnou chuť. Využívám je hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. A pokud má někdo problém s laktózovou intolerancí, může si už v dnešní době koupit mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy (nebo zcela bez laktózy). V případě alergie na mléko je možné zkusit, zda se objeví alergická reakce i po konzumaci tepelně zpracovaných pokrmů, třeba u pečených koláčů, kdy se přidává mléko do těsta,“ říká Michal Nikodém.

A jaké menu si šéfkuchař připravil?

Krůtí prsa s jablky na kari

Co budete potřebovat:

  • 600 g krůtích prsíček
  • 2+2 kávové lžičky kurkumy
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2+2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)
  • 1 velkou cibuli
  • 1 velké jablko
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl a mletý pepř
  • hrst koriandrové natě
  • 1 lžíci černého sezamu

Postup:

1. Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se 2 lžičkami kurkumy. Přimícháme jogurt a necháme 20 minut marinovat.

2. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 2 lžíce ghí. Maso osolíme a zprudka v pánvi orestujeme tak, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměme ho a dáme stranou.

3. Na stejné pánvi na středním plameni rozehřejeme 2 lžíce ghí. Vložíme na nudličky nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut. Přidáme na nudličky nakrájená jablka a restujeme dalších 5 minut. Přidáme česnek a zázvor a pozvolna restujeme ještě asi minutu. Zalijeme smetanou, přidáme 2 lžičky kurkumy, zamícháme a podusíme 5 minut.

4. Do omáčky vrátíme orestované maso, necháme ho 2-4 minuty prohřát, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Na talířích ozdobíme koriandrovou natí a posypeme černým sezamem. Podáváme s rýží.

Ke krůtímu masu si můžete ještě připravit výborné zimní čatní:

Hruškovo – šafránové čatní

Co budete potřebovat:

  • 3 zralé hrušky
  • 1 větší cibuli šalotku
  • 2 cm kousek čerstvého oloupaného a jemně nasekaného zázvoru
  • 1 jemně nasekaný stroužek česneku
  • 1 lžíci oleje
  • špetku šafránu
  • 80 g cukru krupice (2 lžíce)
  • 2 lžíce vinného octa
  • velkou hrst sušených brusinek

Postup:

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme na něm asi 3 minuty nasekanou cibuli, česnek a zázvor. Přisypeme cukr a na středním plameni zahříváme, až začne karamelizovat. Zalijeme octem, přidáme šafrán, promícháme a necháme vyvařit tekutinu. Pak přilijeme asi 100 ml vody, uvedeme do varu, vložíme hrušky a brusinky a pomalu vaříme 3 - 5 minut, do měkka a do zhoustnutí.

Svátečný pekanový koláč

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 velké žloutky
  • 230 g hladké mouky
  • špetku strouhané citronové kůry
  • špetku soli

Na náplň:

  • 160 g celých pekanových ořechů
  • 120 g javorového sirupu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 celá vejce
  • 4 žloutky
  • med nebo cukr na doslazení
  • dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)

Postup:

1. Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme kompaktní těsto, které necháme zabalené ve fólii 30 minut vychladit. Pak ho rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu o průměru asi 25 cm.

2. Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.

3. Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme je připravenou směsí. Koláč dáme opatrně do trouby vyhřáté na 160 °C (ideální je kombinace horkovzduchu se spodním pečením, koláč pak dáme do spodní části trouby) a pečeme asi 40 minut.

4. Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

Domácí vaječný koňak

Co budete potřebovat na přípravu 1 litru:

  • 350 ml plnotučného mléka
  • 500 ml třtinového rumu (min. 35% alkoholu)
  • 200 g krupicového cukru
  • 8 žloutků (160 g)
  • 1 vanilkový lusk
  • citronovou kůru (podle chuti)

Postup:

1. Mléko svaříme s vanilkou a citronovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo.

2. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78°C, až začne krém houstnout, a ihned ho přecedíme přes síto a necháme vychladit.

3. Studený krém vyšleháme v mixéru (nebo ponorným mixérem) a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil.

4. Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.

-ak-


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.