Sýrové soufflé
Sýrové soufflé
Soufflé (čtěte suflé) své jméno získalo z francouzského slova souffler - nafouknout se.
Nejdůležitější je vydržet a neotevírat troubu, dokud se těsto nenafoukne a není hotové. Zato pak se do něj nejen můžete, ale přímo musíte pustit hned. A bude vám určitě chutnat.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- 1,5 lžíce másla (z toho oříšek na vymazání pečící formy)
- 1 lžíci hladké mouky
- 60 g nastrouhaného ementálu (min. 45 % tuku)
- 2 vejce rozdělená na žloutky a bílky
- 2 lžíce tučné zakysané smetany
- 1 lžičku dijonské hořčice
- sůl a mletý pepř
Postup:
1. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a dobře promícháme, až máslo pohltí mouku a začne pěnit. Odstavíme a vmícháme ementál, hořčici a žloutky. Osolíme, opepříme a přimícháme zakysanou smetanu.
2. Vyšleháme sníh z bílků a opatrně ho vmícháme do připravené hmoty. Vlijeme ji do máslem vymazaných malých „jednoporcových“ formiček a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
3. Necháme suflovat (kynout) 5 minut a poté zvedneme teplotu na 210 °C a pečeme dalších 5-8 minut.
4. Po vyjmutí z trouby ihned servírujeme, doplněné zeleninovým salátem.
RADA: Během pečení neotevíráme troubu!