Celebrity

5. července 2023 07:05

David Laštovka

Zpěvák Viktor Sodoma se s Krylem serval do krve, s Nárožným málem přišel o život

Zpěvák Viktor Sodoma, jeden z průkopníků české rokenrolové a bigbítové éry, slaví 78. narozeniny. Papoušek Kakadu, Tygr z Indie, Parní stroj, Ježek se má, Tenhle film. To je jen střípek hitů, které ho proslavily. Osud kudrnatého blonďatého zpěváka, který býval idolem dívek a žen, je rozhodně zajímavý.

Viktor Sodoma absolvoval keramickou školu v Bechyni, kde se během studií potkal s budoucím věhlasným písničkářem Karlem Krylem, který chodil o ročník výš. Po lidské stránce si spolu zpočátku příliš nesedli. „Hned když jsem nastoupil, měli jsme spolu incident. Já byl bažant a on se ke mně choval vyloženě jako mazák, nadřazeně. Protože jsem byl tehdy nejmenší, vybral si mě,“ prozradil Sodoma webu Prima ženy.

Kryl ho podle jeho slov šikanoval. „Jednou mě vyzval, abych se mu postavil, takže se odehrál regulérní boxerský souboj. Když mně oznámil, že se bude boxovat, vzal jsem si klasické boxerské rukavice, on ale žádné neměl, tak si vzal pletené. Po pár úderech jsem měl krvavou hlavu,“ popsal zpěvák.

Petr Nárožný usnul za volantem

Nakonec si ale k sobě cestu našli a stali se z nich přátelé. „Začali jsme spolu hrát ping pong a hlavně jsme se chodili učit hrát na kytaru k Mikimu Ryvolovi. To nás oba nesmírně bavilo. Každý den jsme na intru vyhrávali,“ přiblížil Viktor Sodoma.

Po škole se vydal každý jiným směrem. Kryl nastoupil jako mistr do keramické továrny v Teplicích, on narukoval na vojnu, kde se potkal s Miloslavem Šimkem a Jiřím Grossmannem. S nimi později účinkoval v Divadle Semafor. „V sestavě v čele se Slávkem Šimkem, Luďkem Sobotou, Petrem Nárožným a dalšími skvělými umělci jsem se cítil báječně. Jezdili jsme na zájezdová představení a skoro každý den někde vystupovali. Jednou jsme jeli někam do východních Čech. Vyrazili jsme dopoledne, za volantem seděl Petr Nárožný, byl nádherný den, svítilo sluníčko, na silnici bylo prázdno a v autě jako vždycky legrace,“ líčil zpěvák.

„Najednou koukáme, že se zničehonic řítíme mimo vozovku a proti nám zrovna jelo vozidlo. Jeho řidič se naštěstí zachoval duchapřítomně, věděl, že je zle, šlápl na brzdu a zastavil. Nebýt toho tak jsme se srazili a bůhví, jak by to s námi dopadlo,“ zavzpomínal Viktor Sodoma na den, kdy se podruhé narodil. „Byli jsme v šoku, vyděšení z toho, co se mohlo stát, ale Nárožný byl úplně v naprostém klidu. Říkáme mu, co dělal a on: ‚Co by se stalo, nic... Usnul jsem.' Teď už se tomu můžeme smát, ale tehdy mohla kultura přijít o několik umělců najednou,“ dodal Sodoma.

Mercedes mu byl zabaven. Mohl na něj jen koukat

Když se stal hvězdou a vydělával velké peníze, zatoužil po luxusním fáru. Z Německa, kde měl sestřenici, si přivezl dva roky starý mercedes. Problém byl ale v tom, že se tehdy směla dovážet auta pouze do výše 800 marek. „I když jsem měl potvrzení na tuto částku, nějaká paní z ministerstva financí si udělala vlastní odhad a vyčíslila ho na 5 000 marek, takže mi auto bylo zabaveno. Uskladnili ho u mě v garáži a nesměl jsem s ním jezdit,“ vylíčil zpěvák.

Celý rok se na svého „miláčka“ směl jen smutně koukat. Pomohla až právní klička. „Nakonec se to vyřešilo tím, že mně sestřenice vůz darovala. Žádný soud z toho nakonec nebyl, ale byl jsem z toho tehdy docela nešťastný. Třeba Franta Janeček (hudební producent, pozn. redakce) si z Německa mercedesy vozil pravidelně a nic se nedělo, jen u mě z toho byl takový problém,“ pokrčil rameny Sodoma.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.