Celebrity

11. června 2024 18:30

David Laštovka

Miroslava Šafránková, sestra filmové Popelky, žila v Mexiku. Málem tam přišla o děti

Zatímco o soukromí legendární české herečky Libuše Šafránkové se ví téměř všechno, její o pět let mladší sestra Miroslava Šafránková, která 11. června slaví 66. narozeniny, žije trochu v ústraní. Také ona zazářila před kamerou, hereckou kariéru ale ukončila. Co ji v životě potkalo a jaký vztah spolu sestry měly?

Libuše Šafránková se stala jednou z nejpopulárnějších českých hereček, o pět let mladší Miroslava slibně rozjetou kariéru překvapivě předčasně ukončila. Šuškalo se o tom, že neunesla, že žije ve stínu své daleko známější starší sestry, jejíž popularitu nikdy nepřekonala. Nebyla to ovšem pravda.

Libuši s Miroslavou celý život pojil krásný vztah a byly si vzájemně oporou. Vždycky držely při sobě a jedna druhé přála to nejlepší. Měly spolu mnoho společného, nejen herectví, ale i záliby. Byly si vzhledově velmi podobné a líbil se jim i stejný typ mužů. Obě se navíc narodily v červnu. Libuše sedmého, Miroslava o čtyři dny později. Obvykle narozeniny slavily společně.

Režisér Karel Kachyňa si ji oblíbil

Miroslava Šafránková se před kamerou poprvé objevila už v patnácti letech, kdy si zahrála ve filmu Přijela k nám pouť. Následně ji režisér Karel Kachyňa obsadil do hlavní role ve snímku Robinsonka a poté i do pohádky Malá mořská víla. Největší slávu jí přinesla role Borůvky ve filmu Jak svět přichází o básníky a seriál Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek.

Čtěte také: Libuše Šafránková: Jaký vztah měla se svou sestrou Miroslavou?

V tropické cizině málem došlo k neštěstí

Na začátku osmdesátých let se Miroslava odstěhovala do západního Německa, kde se provdala za
L. A. Steina, s nímž se jí narodily dvě děti, vystudovala tam ekonomickou fakultu a získala titul bakalář.

Od roku 1986 do roku 1989 žila s rodinou v Mexiku, kde málem došlo k obrovské tragédii. „Vážně jí onemocněly děti v tropické cizině. Libuška (sestra Miroslavy Šafránkové - pozn. red.) bezmocně čekala na telegram, jak všechno dopadne,“ napsala Zuzana Maléřová v knize Ghetto vyvolenců (Portréty z Národního), v kapitole věnované Libuši Šafránkové.

Co dnes Miroslava Šafránková dělá?

„Když sestra odletěla do zahraničí, bála se (Libuše - pozn. red.), že už ji třeba nikdy neuvidí. Ta představa ji ničila. Čtyři roky o sobě skoro neslyšely. Byla však připravená, věděla, že se vrátí. Čekala na ni a její děti s kytičkou na letišti a říkala tříletému chlapci: ‚Já jsem tvoje teta!‘“ vzpomínala v knize spisovatelka.

Mohlo by vás zajímat: Syn Šafránkové žaluje zámek z Popelky. Vadí mu výstava o jeho matce a suvenýry s ní

Po sametové revoluci se Miroslava Šafránková s německým manželem rozvedla a vrátila se zpátky do Česka. Sama nezůstala. Jejím druhým manželem se stal překladatel Miroslav Drozda. Místo herectví začala podnikat a založila tiskovou a mediální agenturu.

Zavzpomínejte na herečku Libuši Šafránkovou, která zemřela 9. června 2021:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 10. 2024

Zpestřete si život spontánními aktivitami. Je čas vyrazit ven a užívat si více světa. Prozkoumejte věci, které jsou ve své podstatě jiné, než byste očekávali. Vyberte si zavřené dveře namísto otevřených.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.