Celebrity

13. února 2024 20:26

Tomáš Durčák

Syn Šafránkové žaluje zámek z Popelky. Vadí mu výstava o jeho matce a suvenýry s ní

Syn Libuše Šafránkové žaluje zámek Moritzburg

Německý zámek Moritzburg, který všichni v Česku znají díky legendární pohádce Tři oříšky pro Popelku, nyní čelí žalobě. Podal ji syn zesnulé herečky Libuše Šafránkové Josef Abrhám mladší. Nelíbí se mu totiž, že zámek uspořádal o jeho matce výstavu, aniž by ji s ním jakkoli konzultovali.

Na právě probíhající výstavě mohou návštěvníci zámku vidět kostýmy i originální rekvizity z pohádky Tři oříšky pro Popelku, například pravé Popelčino sedlo. Zároveň v prostorách zámku Moritzburg probíhá výstava týkající se života představitelky hlavní role Libuše Šafránkové. A právě ta se nelíbí Josefu Abrhámovi mladšímu, synovi legendární herečky.

„Zámek Moritzburg se rozhodl uspořádat výstavu bez jakékoli konzultace s panem Abrhámem mladším, který je nositelem osobnostních práv po své zemřelé matce,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS pohnutky vedoucí k žalobě na zámek synův advokát Aleš Rozehnal. „Dokonce prodávají bez jeho souhlasu různé upomínkové předměty s jejím vyobrazením a musím říct, že často velmi pochybné kvality,“ dodává právník.

Nejen zámek, ale i jeho bezprostřední okolí je turisty z Německa i Česka vyhledáváno právě díky tomu, že jde o autentická filmová místa z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Velký zájem Čechů si zde velmi dobře uvědomují, což je i důvod, proč výstava není jen v němčině, ale i v češtině. Zhruba každý čtvrtý návštěvník je tady totiž z Česka. Zámek za rok přivítá až 100 tisíc návštěvníků.

Právní bitva velmi mrzí ředitelku zámku Dominique Flieger, která rozhořčení syna Libuše Šafránkové dle svých slov nechápe. „Je to velká škoda, protože naším cílem bylo ukázat návštěvníkům, kdo Libuše Šafránková byla a jak významná byla pro české diváky. Výstavu jsme udělali jako poctu této herečce,“ popsala ředitelka zámku.

„Velice rádi bychom i se synem paní Šafránkové prošli tuto výstavu, abychom mu vysvětlili, co je naším cílem. Nevystavujeme například žádné soukromé fotografie, protože víme, že ona sama byla stydlivá,“ dodala paní Flieger. Právní bitva však i nadále pokračuje, stejně jako výstava, kterou si návštěvníci mohou prohlédnout až do 25. února.

A má Josef Abrhám šanci se žalobou uspět? „V tomto konkrétním příkladu velice záleží na tom, jak je ta výstava koncipována. Pokud by byla věnována čistě jen filmu, je potom logické, že se bez ukázek z filmu, bez fotek herců a tak dále neobejde. Pokud je tam ale podobizna paní Libuše Šafránkové nějak nadužívána, v takovém případě už by souhlas jejích blízkých měl být dán,“ uvedl pro CNN Prima NEWS advokát František Vyskočil.

Podle něj má syn na žalobu právo: „Obávám se, že nemá. V okamžiku, kdy se jedná o komerční předměty, vždycky musí být souhlas dotčené osoby, a není-li už na živu, měly by dát souhlas její potomci, tedy osoby blízké.“ Zda má šanci spor vyhrát, však v tuto chvíli jasné není. „Pokud k sobě obě strany najdou cestu a jsou schopny se dohodnout na nějaké přiměřené satisfakci, může to skončit smírem. Pokud ne, bohužel budou muset zamířit k soudu,“ dodal Vyskočil.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.