Celebrity

7. června 2023 17:25

David Laštovka

Libuše Šafránková by oslavila 70. narozeniny. Věděla, že umírá, léčit se ale odmítala

Herečka Libuše Šafránková (zdroj: CNN Prima NEWS)

Legendární a národem milovaná herečka Libuše Šafránková by se v roce 2023 dožila 70 let. Zemřela před dvěma lety, pouhé dva dny po svých osmašedesátinách, které ještě s nejbližšími stačila oslavit. V posledních letech života se ještě více začala obracet k Bohu.

Když se Libuši Šafránkové na podzim roku 2020 vrátila rakovina, se kterou v minulosti už jednou bojovala, léčit se odmítala. „Říkala, že poslední výsledky nedopadly dobře, ale že už na léčbu kašle, že jí to nedělá dobře,“ prozradila na sociálních sítích její kamarádka, spisovatelka Markéta Lukášková.

Libuše prý byla naprosto vyrovnaná a se svým osudem smířená. „Byla optimistická, smířená a stejný rarášek jako vždycky,“ zmínila spisovatelka, která byla se zesnulou herečkou v úzkém kontaktu poslední tři roky jejího života. „Vysnila jsem si ji jako jednu z představitelek hlavních postav Lososa v kaluži. Napsala jsem jí dopis, poslala knihu a doufala. Po třech týdnech mi zazvonil telefon. Byla to Libuška a já skoro nemohla dýchat. Byla nadšená, knížka se jí moc líbila a vlastně hned kývla na to, že namluví v audioknize roli babičky. A pak jsme si povídaly. Zněla, jako kdyby jí bylo o padesát míň. Pořád tak mladistvě, vesele, nadšeně. Jako Popelka,“ vylíčila Markéta Lukášová.

Mohlo by vás zajímat: Jaký vztah měla Libuše Šafránková se svou sestrou Miroslavou?

Od té doby si pravidelně volali. „Občas zmínila, že musí do nemocnice na vyšetření a že se uvidí, jak to dopadne. Ale brala to s humorem. Mně z toho vždycky šel mráz po zádech, jak si ze smrti dělala srandu,“ uvedla spisovatelka.

Kněz jí dělal zpovědníka do posledních chvil

Libuše Šafránkové zemřela 9. června 2021, dva dny po svých 68. narozeninách. Ty ještě stačila oslavit. Po delší době se díky tomu setkala s manželem Josefem Abrhámem, který v té době kvůli špatnému zdravotnímu stavu už pobýval u jejich syna Josefa. Společné chvíle si hezky užili. Bylo to naposledy, co se viděli. Dva dny nato herečka zemřela.

Čtěte také: Libuše Šafránková byla na svou rodinu hrdá. Její malí vnuci vyhrávají ceny

Na oslavě jejích posledních narozenin nechyběl ani kněz Jakub Sadílek, se kterým se Libuše přátelila posledních sedm let života. „Paní Libušce jsem dělal zpovědníka do posledních chvil. Měla hlubokou duši. Cítila velkou lásku ke své rodině a i během posledních let svého života jí velmi záleželo na přibližování se k Ježíši a Bohu. Snažila se odvážně klást náročné otázky víry a témata – i vzhledem ke své nemoci,“ prozradil kněz Sadílek v rozhovoru pro rádio Proglas.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.