Celebrity

18. října 2023 10:50

Tomáš Durčák

Sharon Osbourne má jasno: Až přijde demence, spácháme já i Ozzy radši sebevraždu

Společné stárnutí může být pro dlouholeté partnery nesmírně náročné. Zvlášť když jeden z nich onemocní například demencí a přestane být schopen vykonávat každodenní činnosti, nebo dokonce svého milovaného partnera přestane poznávat. Sharon Osbourne má proto se svým slavným manželem Ozzym dohodu, že pokud je demence postihne, zvolí místo „přežívání“ raději asistovanou sebevraždu.

Sharon Osbourne o tomto svém partnerském „paktu“ poprvé veřejně promluvila již v roce 2007 v knize svých pamětí s názvem Survivor: My Story – The Next Chapter. Její manžel a legendární rocker Ozzy Osbourne se v roce 2019 od lékařů dozvěděl, že trpí Parkinsonovou nemocí, což tuto léta starou dohodu opět učinilo aktuální. Někteří si rovněž mysleli, že na ni během let manželé zapomněli. Sharon je však nyní vyvedla z omylu.

„Pokud máte něco jako rakovinu, můžete alespoň komunikovat, říct, jak se cítíte, a vysvětlit, co vás bolí. Ale stav mého otce se zhoršoval tak rychle, že se z něj stala jen skořápka. Nosil plenu a byl připoután na invalidní vozík, protože si neuvědomoval, že už nemůže chodit,“ popsala v rodinném podcastu The Osbournes Podcast jeden z hlavních důvodů, proč by místo života s demencí raději zvolila sebevraždu.

Její otec Don Arden v roce 2007 po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou zemřel. Sharon postupně sledovala, jak se z jejího táty stával jen stín předešlé osoby a rozhodla se, že jeho osud rozhodně nechce následovat. Její rozhodnutí navíc plně podporuje i manžel Ozzy. „Ale co když byste s tou chorobou mohli nadále žít?“ zeptala se v podcastu matky její osmatřicetiletá dcera Kelly.

„To bychom sice mohli. Pak si ale nemůžeš pomalu ani utřít zadek, jenom všude čůráš, po*ráváš se, nemůžeš se sama ani najíst,“ citoval rázná, ale z jejich reálných zážitků vycházející slova magazín People. „S Ozzym na sto procent věříme v eutanázii. A pokud někdy budeme mít nemoc, která postihne náš mozek, naplánovali jsme si, že podstoupíme asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku. Ano, dobrovolně odejdeme,“ řekla Shadon v rozhovoru pro Daily Mirror.

Se svým rozhodnutím a přáním následně seznámili i všech svých šest dětí. Těm se to přirozeně zpočátku příliš nezamlouvalo, ale nakonec je pochopily. „Probrali jsme to už před lety i s našimi dětmi. Řekli jsme jim toto naše přání a všichni s tím po dlouhé rodinné debatě nakonec souhlasily, vysvětlila manželka Ozzyho. S manželem jim jde pouze o to, aby se jejich blízcí s případnou demencí nemuseli dlouho trápit a zařídili jim poklidný odchod z tohoto světa.

Daily Mirror před léty vyzpovídal i samotného muzikanta, který na věc vyjádřil podobný názor jako jeho manželka. „Pokud bych z nějakého důvodu už nemohl sám vstát a dojít si na záchod nebo třeba dostal mrtvici a byl paralyzovaný, nechci tu už v takovém stavu být. Sepsal jsem už i závěť. Všechno dostane Sharon, pokud teda zemřu dřív než ona. A nakonec po nás všechno zůstane našim dětem,“ popsal své promyšlené plány na vlastní smrt Ozzy Osbourne. Měsíc staré snímky hudebníka (v galerii nahoře) bohužel ukázaly, že jeho choroba postupuje a kromě hůlky občas potřebuje i invalidní vozík.

Jaké jsou příznaky Parkinsonovy choroby a jak ji lze vypozorovat?

Sdílejte článek
Štítky smrt demence mozek manželé Alzheimerova choroba děti asistovaná sebevražda přání závěť Parkinsonova nemoc Ozzy Osbourne Dignitas Sharon Osbourne

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.