Život jim narušila Parkinsonova choroba. Ozzy: Nejde to skrývat, došly by výmluvy

Světový den Parkinsonovy choroby

Na dnešek připadá Světový den Parkinsonovy choroby. Jedná se o neurologické onemocnění, které postihuje zejména lidi v pokročilejším věku. Mezi hlavní příznaky patří třes, ztuhlost, ochabování mimiky, deprese či problémy s artikulací nebo chůzí. Které slavné osobnosti se s touto nemocí potýkají či potýkaly?

Světový den Parkinsonovy nemoci si celý svět připomíná 11. dubna, tedy v den, kdy se narodil anglický chirurg James Parkinson, který chorobu popsal zcela poprvé. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá především v tom, že postupuje pomalu a ve velkém množství případů je následkem trvalá invalidita. Jedná se o nevyléčitelnou nemoc, cílenpu léčbou se však dají potlačit příznaky a zpomalit její rozvoj. Podívejte se na české, ale i zahraniční osobnosti, které si touto nemocí procházejí či prošly.

Jana Hlaváčová (84)

Česká herečka Jana Hlaváčová se s neurologickou chorobou potýká už nějakou dobu. Na veřejnosti se téměř neobjevuje a většinu času tráví doma v ústraní. „Vždyť já už jenom spím nebo se dívám na televizi,“ sdělila herečka minulý rok v rozhovoru pro deník Blesk. Ráda sleduje filmy, ve kterých hraje společně se svým zesnulým manželem Luďkem Munzarem. „To byly krásné doby, tyhle vzpomínky mě stále drží při životě,“ dodala.

„Tam, kam nutně potřebuju, jako je toaleta, tam si s pomocí chodítka dojdu. Nebo k doktorovi když mě dovezou, potom se nějak došourám. Jinak je ze mě ale opravdu ležák,“ prozradila pro Aha! smutnou skutečnost Hlaváčová. „Proto nikam nechodím. Nevylezu prostě vůbec ven,“ uzavřela. Momentálně se o herečku stará její rodina.

Lída Baarová (†86)

Patřila mezi sexsymboly své doby. Svět filmu ji miloval a úspěšná byla nejenom v Československu, ale natáčela také v zahraničí. Za vztah s jedním z nejvlivnějších představitelů nacistického Německa Josephem Goebbelsem (†47) byla po válce vyšetřována pro kolaboraci. Po komunistickém převratu utekla s manželem Janem Kopeckým do Rakouska, kde už zůstala do své smrti.

Poslední roky pro ni nebyly příjemné. Žila v samotě, utápěla se v alkoholu, a aby toho nebylo málo, přidala se k tomu ještě vážná nemoc v podobě Parkinsonovy choroby, kvůli které měla problémy s mluvením. Na konci života byla zbavena svéprávnosti.

Ladislav Mrkvička (†81)

I herec Ladislav Mrkvička onemocněl Parkinsonovou chorobou. Měl deprese, třes, problémy s pohybem a trpěl také výpadky paměti. Poslední seriál, který natočil, byl český krimiseriál, poté s hereckou profesí skončil. „Nechci už točit. Je to moje definitivní rozhodnutí. Bolí mě už naprosto všechno,“ řekl v minulosti deníku Aha! „Každý den už pro mě hraje jinou písničku. Jsem na tom tak, že nevím nejenom dne, ale ani hodiny. Už jsem šel k notáři sepsat i poslední vůli. Bylo už načase, protože opravdu považuju za zázrak, když se ráno probudím. Chci po sobě mít čistý stůl, protože ta nemoc se pořád zhoršuje,“ posteskl si dnes již zesnulý herec. Mrkvička zemřel na konci roku 2020.

Ozzy Osbourne (73)

Anglický zpěvák svou diagnózu veřejnosti oznámil v roce 2020, od lékaře to však věděl už o rok dříve. Přišlo se na to náhodou, když mu po pádu operovali krční páteř. Osbourne smutnou skutečnost prozradil v pořadu Good Morning America. „Tajit něco je těžké. Nedělá vám to dobře, cítíte se provinile. Neudržím tajemství. Nechci to už skrývat, protože mi došly výmluvy,“ sdělil.

Pro zpěváka bylo nejtěžší to, že nemůže pracovat. „Nesnáším, když lidi zklamu a že nemůžu dělat svou práci. Když vidím, že moje žena chodí do práce, moje děti a všichni, aby mi pomohli, to mě ubíjí, protože já sám nemůžu přispívat rodině,“ vysvětlil zpěvák.

Rozhodně se však s ničím nehodlá smířit. „Není to v žádném případě rozsudek smrti, ale postihuje to nervy. Jako byste měli dobrý den, dobrý den a potom opravdu špatný,“ řekla zpěvákova manželka Sharon. Měl podstoupit speciální léčbu ve Švýcarsku a stále doufá, že se vrátí znovu na pódium. Velkou oporou je mu v těžkých chvílích jeho rodina.

Muhammad Ali (†74)

I slavný boxer Muhammad Ali trpěl Parkinsonovou chorobou. Nemoc u něj byla zjištěna v roce 1984 a podle lékařů za to mimo jiné mohlo i velké množství ran do hlavy, které sportovec během své kariéry ondržel.

Trpěl třesem, který nedokázal ovládat, měl problémy i s pohybem a na sklonku života už jen šeptal. Na olympiádě v roce 2012 už byl na invalidním vozíčku. Boxer se zákeřnou nemocí bojoval statečně 32 let. Zemřel v roce 2016 na dýchací problémy.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.