Celebrity

17. února 2023 07:53

Eliška Reiglová

Bruce Willis přestal mluvit. Jeho rodina oznámila, že trpí demencí

Není tomu ani rok, co Bruce Willis (67) ukončil hereckou kariéru a prostřednictvím rodiny oznámil, že se potýká s afázií. Tato nemoc postihuje řečové centrum mozku a odchod do důchodu byl kvůli ní nevyhnutelný. Jeho rodina nyní ve společném oznámení sdělila, že jeho zdravotní stav se zhoršil a bývalý herec trpí demencí.

Bruce Willis platil za velkou hvězdu nejen akčních filmů. Vzhledem k jeho fyzické kondici se zdálo, že stejně jako pro mnohé herce jeho věku i pro něj je odchod do důchodu jen fantazií. Postihla ho ale afázie, porucha produkce a porozumění řeči, která vzniká při ložiskovém poškození mozku. Jeho rodina proto v březnu loňského roku oznámila, že musí ukončit kariéru.

Dnes již bývalý herec se od té doby neobjevil v žádném filmu, seriálu ani televizním pořadu a trávil čas s rodinou či přáteli, před veřejností se nicméně neskrýval. Fanoušci na sociálních sítích jemu i jeho rodině ve velkém vyjadřovali podporu. Nyní ale bohužel přišlo oznámení, že jeho zdravotní stav se zhoršil.

Bolest a úleva

Nové prohlášení ohledně zdravotního stavu Bruce Willise zveřejnila na Instagramu jeho dcera Rumer, mluví v něm ale za celou rodinu, včetně hercovy manželky Emmy Heming Willis, s níž má Bruce dvě malé dcerky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šedesátnice Demi Moore věk neřeší. Randí s o 13 let mladším mužem a fotí plavky

„Naše rodina by vám chtěla vyjádřit hluboký vděk za neuvěřitelnou lásku, podporu a za příběhy, které dostáváme od chvíle, kdy jsme zveřejnili původní diagnózu Bruce. V tomto duchu jsme se rozhodli vás informovat o stavu našeho milovaného manžela, otce a kamaráda, protože nyní lépe chápeme, čím prochází,“ napsala Rumer.

„Od doby, kdy jsme na jaře roku 2022 oznámili, že Bruce trpí afázií, jeho stav se zhoršil a nyní máme specifičtější diagnózu: frontotemporální demenci. Problémy s komunikací jsou bohužel jen jedním ze symptomů. Ačkoliv je to bolestivé, je úleva, že konečně máme jasnou diagnózu,“ dodala jedna z hercových dcer.

Frontotemporální demence

Podle Mayo Clinic je frontotemporální demence „souhrnný termín pro skupinu mozkových poruch, které postihují především čelní a spánkové laloky mozku. Tyto oblasti mozku jsou obecně spojeny s osobností, chováním a jazykem.“ V současné době také neexistuje žádná léčba této nemoci.

Rodina Bruce Willise doufá, že lékařská věda v budoucnosti pokročí dostatečně na to, aby léčba demence byla dostupná. Věří také, že oznámení o hercově nemoci pomůže jako osvěta, aby se o ní dozvědělo více lidí a aby věděli, co způsobuje.

Bruce Willis trpí demencí:

Sdílejte článek
Štítky demence herec Demi Moore Bruce Willis Demi Mooreová afázie afasie Rumer Willis Emma Heming Willis

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.