Jednoduchá, voňavá a bez práce: Švestková povidla z trouby
Jednoduchý recept na domácí povidla, která jsou prakticky bez práce. Téměř všechnu práci za vás totiž udělá během několika hodin, případně i přes noc spotřebič, který máte v kuchyni.
Využijte toho, že vám nedají moc práce, a připravte je ve větším množství. Alespoň tak chutně zpracujete velkou podzimní úrodu, která se vám už nevejde do mrazáku.
A nezapomeňte na jedno důležité pravidlo - během přípravy se povidla nemíchají!
Co budete potřebovat (na cca 1 kg povidel):
- 3,5 kg švestek (hodně zralých, případně i přemrzlých, jsou sladší), vypeckovaných
- 700 g krupicového cukru
- šťávu z 1 citronu nebo 100 ml octa
- případně trochu skořice a/nebo badyánu na dochucení
1. Švestky vsypte do hlubšího plechu nebo do pekáče. Posypte je cukrem (chcete-li je neslazená, cukr prostě vynechejte), zakapejte šťávou nebo octem a nechte nejméně 10 hodin stát, můžete i 24 hodin.
2. Troubu předehřejte na 250 °C. Vložte pekáč se švestkami (případně i s kořením) a pečte asi 1 hodinu.
3. Potom můžete švestky péct ještě asi 4 hodiny při 150 °C, rozmixovat nebo rozmačkat šťouchadlem na brambory a v kastrolu ještě dovařit do husta, ale obvykle to je třeba jen u neslazených povidel.
Druhý způsob je zmírnit teplotu trouby na 50 °C a povidla nechat péct přes noc. Pak je už není třeba mixovat a obvykle ani dovářet. Výsledný objem povidel by měl být asi o dvě třetiny menší, než bylo původních švestek.
4. Hotová povidla plňte ještě zahorka do vysterilizovaných sklenic a jako pojistku je zakápněte trochou rumu.
Baví vás zavařovat, zpracovávat podzimní úrodu nebo houby a zkoušet nové recepty? Pak by vám určitě nemělo uniknout nové číslo časopisu Prima FRESH, které je opět plné lákavých receptů a vychází právě teď!
Mohlo by vám taky chutnat: