Recept na víkend: Bezlepková čirokovo-citronová buchta s třešněmi
Upečte si ze zdravé čirokové mouky buchtu jako od babičky, kterou si s klidem mohou dát i bezlepkáři. Se spoustou třešní, které právě dozrávají.
Čiroková mouka není u nás zatím příliš známá, což je celkem škoda. Čirok je totiž přirozeně bezlepková obilnina, říká se jí také pšenice celiaků. Navíc obsahuje vysoký podíl bílkovin, hodně vlákniny, má antioxidační vlastnosti a nižší glykemický index, takže vás zasytí na delší dobu.
Z čirokové mouky můžete péct buchty, koláče, bábovky, sušenky, lívance i muffiny, které jsou určitě zdravější než ty z obyčejné bílé mouky. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou a můžete z ní hned vyzkoušet upéct letní buchtu podle našeho receptu. A nelekněte se, když bude buchta tmavší než obvykle. Čiroková mouka totiž dodává pokrmům tmavší, až načervenalou barvu.
Co budete potřebovat:
- 200 g hladké čirokové mouky
- 100 g přírodního třtinového cukru
- 1 citronový cukr (nebo 20 g cukru se špetkou strouhané citronové kůry)
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- špetku soli
- 100 g másla
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- třešně, případně jiné ovoce (višně, jahody, meruňky, maliny, rybíz...)
Postup:
1. Čirokovou mouku, oba druhy cukru, prášek do pečiva a sůl smíchejte.
2. Rozpuštěné zchladlé máslo vyšlehejte s vejci a mlékem. Směs přelijte k sypkým surovinám a dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto.
3. Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané obdélníkové formy nebo jeleního hřbetu a povrch posypte omytými a vypeckovanými třešněmi.
4. Buchtu dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut. Zapíchněte do středu těsta špejli, a pokud po vytažení zůstane suchá a čistá, je buchta hotová.
-ak-
Mohlo by vás taky zajímat: