Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Recept na víkend: Bezlepková čirokovo-citronová buchta s třešněmi

Upečte si ze zdravé čirokové mouky buchtu jako od babičky, kterou si s klidem mohou dát i bezlepkáři. Se spoustou třešní, které právě dozrávají.
Vydáno: 15.06.2018, Anna Kopečková
Čirokovo-citronová buchta s třešněmi
Čirokovo-citronová buchta s třešněmi Autor: probio.cz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Čiroková mouka není u nás zatím příliš známá, což je celkem škoda. Čirok je totiž přirozeně bezlepková obilnina, říká se jí také pšenice celiaků. Navíc obsahuje vysoký podíl bílkovin, hodně vlákniny, má antioxidační vlastnosti a nižší glykemický index, takže vás zasytí na delší dobu.

Z čirokové mouky můžete péct buchty, koláče, bábovky, sušenky, lívance i muffiny, které jsou určitě zdravější než ty z obyčejné bílé mouky. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou a můžete z ní hned vyzkoušet upéct letní buchtu podle našeho receptu. A nelekněte se, když bude buchta tmavší než obvykle. Čiroková mouka totiž dodává pokrmům tmavší, až načervenalou barvu. 

 

Co budete potřebovat:

  • 200 g hladké čirokové mouky 
  • 100 g přírodního třtinového cukru
  • 1 citronový cukr (nebo 20 g cukru se špetkou strouhané citronové kůry)
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • třešně, případně jiné ovoce (višně, jahody, meruňky, maliny, rybíz...)

 

Postup:

1. Čirokovou mouku, oba druhy cukru, prášek do pečiva a sůl smíchejte.

2. Rozpuštěné zchladlé máslo vyšlehejte s vejci a mlékem. Směs přelijte k sypkým surovinám a dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto.

3. Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané obdélníkové formy nebo jeleního hřbetu a povrch posypte omytými a vypeckovanými třešněmi.

4. Buchtu dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut. Zapíchněte do středu těsta špejli, a pokud po vytažení zůstane suchá a čistá, je buchta hotová.

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

Co nesníte jen tak, z toho si něco dobrého upečete

Nevíte, co s třešněmi? Udělejte z nich super koláč nebo želatinové medvídky

 

 

Proč se po ránu trochu trochu umělecky nevyžít, že?

Dort k snídani? Zdravý, krásný a bez lepku!

 

 

Bezlepková dieta: Zázrak, nebo módní trend?

Bezlepková dieta: Zázrak, nebo jen módní trend?

Článek je zařazen v: koláč, třešně, višně, bez lepku, bezlepková buchta, čiroková mouka, letní moučníky, sladké
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama