Podpora LGBT i spory s Trumpem. Slavná fotbalistka končí po nejhorší prohře života

Zřejmě žádná jiná žena na celém světě v posledních několika letech nedostala do povědomí veřejnosti ženský fotbal tak jako Američanka Megan Rapinoe. Velmi hlasitě totiž bojuje za to, aby ženy ve fotbale byly placené stejně dobře jako muži. Spolu s favorizovanou americkou reprezentací však nyní po zkaženém zápase vypadla z mistrovství světa, za což si vyslechla spršku posměšků i od bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Megan Rapinoe není aktuálně nejznámější fotbalistkou světa s více než dvěma miliony sledujících na Instagramu primárně díky svému umění na hřišti. Mnohem více ji „proslavily“ spíš její opakované stížnosti a upozorňování na platové rozdíly v ženském a mužském fotbale. Dle jejích kritiků však svůj názor staví na zavádějících informacích a propaguje směr aktivismu, který jde mnohdy přímo proti americkým hodnotám.

Čtěte také: Mirka Čejková má na životní partnery smůlu. Ze syna však roste velký fotbalista

Svět ženského fotbalu nyní prožívá vrcholnou událost – mistrovství světa, které se koná v Austrálii a na Novém Zélandě. Poslední dva ročníky v letech 2015 a 2019 vyhrály poměrně jasně Spojené státy a americký tým i letos platil za jednoznačného favorita šampionátu. Nečekaně však vypadl v osmifinálovém utkání proti Švédsku, v němž o výsledku za stavu 0:0 musely rozhodnout až penalty.

Historické porážce žen se vysmál i Donald Trump

Pro americkou ženskou fotbalovou reprezentaci je to historicky nejhorší výsledek na mistrovství světa a vlna kritiky zejména směrem k Megan, která v klíčovém momentě neproměnila svou penaltu, na sebe nenechala dlouho čekat. Příležitost zaútočit proti fotbalistce, jež před měsícem oznámila konec kariéry po této sezoně, si nenechal ujít ani bývalý americký prezident Donald Trump, kterému sportovkyně, známá mj. svými křiklavě barevnými vlasy, dlouhodobě leží v žaludku.

Veleúspěšná africká fotbalistka neprošla testem způsobilosti pohlaví. Nakonec však bylo rozhodnuto, že je opravdu ženou:

„Šokující a zcela nečekaná prohra americké ženské fotbalové reprezentace se Švédskem skvěle ilustruje, co se nyní děje našemu dříve skvělému národu pod nadvládou zkorumpovaného Bidena,“ napsal Trump se svou typickou svérázností na sociální síť Truth Social, načež se pustil přímo do fotbalistek. „Řada našich reprezentantek otevřeně vystupovala proti Spojeným státům – žádná jiná reprezentace se vůči své zemi takhle nechovala ani omylem. Woke se rovná selhání. Jo a pěkná střela, Megan,“ rýpnul si Trump přímo do Megan Rapinoe.

Ta na jeho slova později zareagovala v komentářích, kde mu napsala: „Takhle kopat do odcházející veteránky je opravdu smutné. A taky mi přijde nechutné, že někdo fandí tomu, aby lidé selhávali a nedařilo se jim.“ Šanci vysmát se fotbalistce známé pro svůj aktivismus a podporu levicových ideálů, si nenechali ujít ani Trumpovi spolupracovníci či konzervativní politici.

Mohlo by vás zajímat: Byl větší psychopat Hitler, Ježíš, nebo Trump? Psycholog je všechny srovnal

„Ponížení woke amerických fotbalistek. Poté, co vyhrály dva šampionáty po sobě, jednoznačně favorizovaný americký tým vypadl už v osmifinále. Rozhodující, trapně neproměněnou penaltu navíc zařídila aktivistka vymezující se proti Americe i ženám Megan Rapinoe,“ napsal online Benny Johnson z americké konzervativní neziskové organizace Turning Point USA. A nebyl zdaleka jediný. Kritici známé fotbalistky rovněž oslavovali fakt, že ukončila svou kariéru ponižující porážkou.

Fotbalistka se netají tím, že je homosexuálka

Megan Rapinoe na sebe poprvé upozornila v roce 2016, když při americké hymně poklekla na podporu hráče NFL Colina Kaepernicka a jeho protestu vůči policejní brutalitě a rasové nespravedlnosti v USA. V posledních letech rovněž aktivně bojovala za lepší finanční podmínky v ženském fotbale a dlouholeté názorové rozepře vede i s Trumpem. Když v roce 2019 Američanky mistrovství světa vyhrály, Megan jasně deklarovala, že do Bílého domu za prezidentem rozhodně odmítá jít.

Přečtěte si: Američané při vypálení Bílého domu chránili absurdní předmět. Nepřítele pak stihla katastrofa

„Trumpova politika podle mě rozděluje, nikoli spojuje. A jeho proklamace zpravidla zcela opomíjejí lidi, kteří vypadají jako já, ale i spoustu dalších,“ řekla fotbalistka v interview pro Meet The Press. Trump následně reagoval: „Megan by nikdy neměla znevažovat naši zemi, Bílý dům nebo naši vlajku. Zejména v situaci, kdy bylo pro ni i celou reprezentaci uděláno již mnoho (ve vztahu k jejich platebním podmínkám).“

Ostrými slovy Trump nešetřil ani dříve

Rapinoe se dlouhodobě netají tím, že je homosexuálka a propaguje řadu LGBT organizací. Jejím velkým tématem jsou rovněž vlny nenávisti či posměšků, kterým dle svých slov musí pravidelně čelit: „Z osobního hlediska můžete pochopit, jak těžké je žit v zemi, kde je proti vám veden neustálý, neúprosný a násilný nápor – jako na ženu, jako na homosexuála i jako na nebinární či trans osobu.“

Mohlo by vás zajímat: Nizozemskou miss vyhrála trans žena. Zaujala silným příběhem i posláním

Trump se konkrétně do Megan pustil třeba v srpnu 2021, kdy veřejně kritizoval „levičácké maniačky“ v americké fotbalové reprezentaci a prohlásil, že kdyby nebyly „woke“, určitě by na olympiádě v Tokiu získaly místo bronzové zlatou medaili. Bývalý prezident ji rovněž označil za „ženu s fialovými vlasy, která hraje hrozně“. „Woke znamená, že dříve či později prohrajete. Všechno, co je woke, se zkazí, čehož je naše ženská fotbalová reprezentace rozhodně důkazem,“ nebral si servítky Trump.

Sdílejte článek
Štítky nenávist LGBT ženy transgender fotbal urážky USA Donald Trump spory kontroverze Mistrovství světa ve fotbale aktivismus Megan Rapinoe posměšky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.