Slavné ženy odhazují podprsenku. Může to pomoci držení těla, říká odborník

Stále více slavných žen odhazuje podprsenku. Odvážné outfity jsou k vidění na červeném koberci, ale i na ulici. Ačkoliv je podprsenka pro mnohé neodmyslitelnou součástí spodního prádla, najdou se i tací, kteří její nenošení podporují. Ale co se stane s ženskými ňadry poté, co ji odhodíme? Může to přinést řadu benefitů, ale není to pro každého.

Stále více žen po celém světě nenosí podprsenku. Vznikají takzvaná hnutí #NoBra a odhalené bradavky se objevují na sociálních sítích, přehlídkových molech a také na červeném koberci. Celebrity se objevují v outfitech, které odhalují téměř vše. Jedná se o extravaganci či ztělesnění každodenního feminismu v praxi? Ať tak či onak, stále více žen dokazuje, že podprsenka rozhodně není nutností každodenního používání.

Podprsenka byla už od svého vzniku vnímána spíše jako módní doplněk, který měl hezky vytvarovat ženská prsa a celkovou siluetu. Někteří tvrdí, že podprsenka zamezí gravitaci a zabrání tak tomu, že se prsa postupně svěšují. V některých případech to ale není tak úplně pravda, ba naopak. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody života bez podprsenky?

Prsa jsou pevnější (?)

Tím, že podprsenku nosíme prakticky každý den po většinu času, si prsa zvykají na oporu a paradoxně mají později tendenci více padat. To ostatně tvrdí profesor Jean-Denis Rouillon z fakultní nemocnice ve francouzském Besançonu. Po patnáctiletém výzkumu, během kterého zkoumal 330 žen, došel v roce 2013 k závěru, že ty, které podprsenku nenosí, mají s přibývajícím věkem lepší držení těla a pevnější prsa, uvádí zpravodajská agentura Reuters. „Dýchá se vám lépe, stojíte rovněji a máte méně bolesti zad,“ uvedla tehdy jedna z dívek pro France Info.

Samozřejmě je nutné vnímat nejrůznější souvislosti a také fakt, že toto tvrzení nemusí platit na všechny ženy. Řada lékařů je totiž jiného názoru. „Doporučuji nosit podprsenku co nejvíce, jako prevenci rychlejšího poklesu prsů. Na doma, na procházky a samozřejmě na sport kvalitní sportovní podprsenku. Nazývám ji protigravitační,“ prozradila MUDr. Lucie Zarubová, specialistka na operace prsů pro Prima Ženy.

Mohlo by vás zajímat: Toužíte po plných symetrických prsou? Detaily zákroků popsal MUDr. Chorvát v rozhovoru

Pocit svobody a čistoty

Výhodou života bez podprsenky je rozhodně svoboda. Bez podprsenky vás nikde nic netlačí a jedná se o příjemně osvobozující pocit. Dalším benefitem může být také méně nečistot a mastnoty zachycených na pokožce, což znamená méně vyrážek a infekcí. Většina žen nosí stále dokola své dvě oblíbené podprsenky, které nepere tak často, jak by se mělo. Podle dostupných informací by tento kousek spodního prádla měl vyprat po 2-3 použitích. A ruku na srdce, která z vás to dodržuje?

Není to pro každého

Zda nosit či nenosit podprsenku, by si měla každá žena rozhodnout sama. Například to není vhodné pro ty, které mají větší poprsí. Právě u nich slouží podprsenka jako podpora, jelikož větší ňadra jsou těžší. „Při konzultaci vždy ženě s většími prsy tyto nadzvednu rukama, čímž simuluji pozvednutí jako v podprsence a hned vidím, jak se narovná. Tzn. jenom změna tvaru prsů, když je "vysuneme" do příhodné pozice, ženám uleví. Pokud budou chodit bez podprsenky, prsy budou klesat a táhnout horní polovinu těla dopředu. Čímž trpí záda, krční páteř a toto může vést až k migrénám,“ sdělila lékařka Lucie Zarubová pro Prima Ženy.

Její nenošení by tedy v tomto případě naopak zase mohlo způsobit rozvoj bolesti zad a dalších problémů. Samozřejmě, záleží také na dalších faktorech jako jsou například události a činnosti, které se chystáme dělat. Třeba při cvičení je sportovní podprsenka skutečně nutná. Snižuje namáhání prsou při náročnějších aktivitách a poskytuje jim dostatečnou oporu.

Čtěte také: Kristýna má opačný problém než většina maminek. Po kojení jí zmizela prsa

Špatně zvolená velikost může způsobit problém

Pokud se podíváme na věc z druhé strany, může nám i nošení podprsenky v něčem přihoršit. A to zejména, pokud si žena zvolí špatnou velikost. Jedna ze statistik například uvádí, že až 80 % nosí nesprávně padnoucí podprsenku. Právě to může způsobit nepříjemné tlačení, špatné držení těla a rozvinout bolesti zad a šíje. Příliš utažený elastický pásek také může zpomalit krevní oběh. „Vždy se musí jednat o dobře padnoucí prádlo a osobně doporučuji podprsenky, které nemají vnitřní šev vedoucí přes bradavky, které může dráždit,“ uvedla MUDr. Lucie Zarubová.

Nošení či nenošení podprsenky je tedy velice individuální záležitost a každá žena by si měla sama rozhodnout, v čem a jak se cítí nejlépe. Naštěstí žijeme v době, kdy žena bez podprsenky není vnímána jako něco vulgárního a sprostého. I tady ale platí, že byste měla uvážit, kde se absence spodního prádla hodí a kam je lepší podprsenku obléknout.

Cítíte se lépe bez nebo s podprsenkou?

Jak na samovyšetření prsou?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.