Celebrity

25. února 2024 06:30

David Laštovka

Bolestný život Jaroslavy Hanušové. Manžel ji zradil, kvůli cukrovce přišla o obě nohy

Herečka Jaroslava Hanušová patřila k nezapomenutelným tvářím české televizní zábavy. V tandemu se Zdeňkem Srstkou vytvořila komické scénky, které baví dodnes. Její život už tak veselý nebyl. Zemřela pouhé tři dny před svými 67. narozeninami. V únoru si připomínáme dvě výročí: 75 let od jejího narození a osm let od její smrti.

Životní láskou Jaroslavy Hanušové byl o dva roky starší televizní režisér Jaroslav Hanuš. V manželství se jim narodily tři děti: syn Jaroslav a dcery Klára a Bára. Když ji manžel opustil a požádal o rozvod, nesla to velmi těžce. Začala holdovat alkoholu, kouřila jednu cigaretu za druhou, přestala o sebe dbát a na život tak trochu rezignovala.

Zemřela na selhání organismu

Nepříliš zdravá životospráva se projevila na jejím zdraví. Na prahu šedesátky ji začaly sužovat vážné zdravotní problémy. Léčila se s cukrovkou, kvůli níž v rozmezí dvou měsíců přišla o obě nohy. Ze dne na den se jí změnil život a byla odkázána na pomoc druhých. Přesto svůj krutý osud nesla velmi statečně a humor ji neopouštěl do poslední chvíle.

Kamarádi z branže ji nenechali na holičkách a uspořádali dražbu, díky níž se podařilo vybrat peníze na pořízení invalidního vozíku. Velkou oporou měla rovněž ve svých dětech. Bydlela se synem a dcery za ní pravidelně jezdily. „Stáří beru takové, jaké je. Já vždycky říkám: Důchodkyně znamená být chudá, hladová a nedělat nic. Já hodně čtu a koukám se na televizi,“ svěřovala se tehdy redaktorovi webu Prima Ženy.

Po třech letech života na invalidním vozíku zkolabovala, byla převezena do Vinohradské nemocnice, kde po dvou dnech zemřela na selhání organismu. Bylo jí 66 let.

Objevil ji Jiří Lábus, s kterým chodila do školy

Herectví se Jaroslava Hanušová dlouho věnovala pouze amatérsky jako ochotnice. Po studiích začala pracovat jako učitelka v mateřské školce, kde strávila osm let. Pro televizní zábavu ji objevil její kamarád Jiří Lábus. Znali se spolu od školy a pojilo je celoživotní přátelství. Díky němu účinkovala v estrádě Možná přijde i kouzelník, kde se proslavila jako Jaruš. Když s kolegou Zdeňkem Srstkou parodovali hity na písně Čau lásko nebo A ty se ptáš, co já, lidé řvali smíchy.

I díky tomu jí začaly přicházet filmové a seriálové nabídky. Zahrála si například v komedii Slunce, seno, erotika nebo v dramatu Requiem pro panenku. Na sklonku devadesátých let začala vystupovat i v divadlech. Za vrchol své kariéry považovala spolupráci s pražským Činoherním klubem.

Jaroslava Hanušová zemřela 22. února 2016. Jak na ni po její smrti zavzpomínal režisér Zdeněk Troška?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.