Soutěžící pátrají po taktikovi týdne. Snaživá Radka je s nervy v koncích
Prostřeno! XXV (78) - Zbytečná sebekritika
Soutěž amatérských kuchařů z Libereckého kraje nabídne ve středu první drama. Zatímco hostitelky z předchozích dvou večerů přes veškerou nervozitu zvládly ostatní přesvědčit, že jsou skvělé kuchařky, dnešní hostitelka Radka si nevěří a také na to nejspíš doplatí. Proč?
Ve středu se v boji o nejlepší menu projeví první taktici. Přestože se soutěžící v pondělí zařekli, že oni budou jiní, nebudou taktizovat a týden si užijí bez zákeřností, nepůjde o žádnou procházku růžovým sadem. Hostitelka Radka bude servírovat takové lahůdky jako domácí sušenou panenku, vývar z hovězího žebra, americký steak a jako dezert jahody na pepři s mascarpone.
Nesmažené vietnamské závitky Zdroj: FTV Prima
Bún bò Nam Bô Zdroj: FTV Prima
Čokoládové brownies se šlehaným mascarpone, bílou čokoládou, malinami a ostružinami Zdroj: FTV Prima
Pho Bo Zdroj: FTV Prima
Filírované kachní prsíčko s višňovou omáčkou a bramborovým fondantem Zdroj: FTV Prima
Tapiokový pudink Zdroj: FTV Prima
Zeleninová polévka zjemněná smetanou s pancettovým chipsem Zdroj: FTV Prima
Kachní rillettes s domácím opečeným chlebem a jablečným chutney Zdroj: FTV Prima
Vývar z hovězího žebra se zeleninou, masem a domácími nudlemi Zdroj: FTV Prima
US Beef Blade – hovězí filírovaný steak s pečenými bramborami grenaille s cibulkou a guacamole Zdroj: FTV Prima
Jahody na pepři s mascarpone krémem a čerstvou mátou Zdroj: FTV Prima
Mix listových salátů s cherry rajčátky, pečenými dýňovými semínky, dresinkem a domácí sušenou panenkou Zdroj: FTV Prima
Obrácený jablečný koláč Zdroj: FTV Prima
Hovězí na víně a špekové knedlíčky Zdroj: FTV Prima
Krůtí prso v papilotě Zdroj: FTV Prima
Slané palačinky Zdroj: FTV Prima
Zelňačka Zdroj: FTV Prima
Profiterolky Zdroj: FTV Prima
Italský tatarák Zdroj: FTV Prima
Thajská polévka Zdroj: FTV Prima
Čokoládové brownies se šlehaným mascarpone, bílou čokoládou, malinami a ostružinami Zdroj: FTV Prima
US Beef Blade – hovězí filírovaný steak s pečenými bramborami grenaille s cibulkou a guacamole Zdroj: FTV Prima
Od prvního nezdaru, kdy Radce maso ve vývaru nezměkne podle jejích představ, je s nervy v koncích. Když pak polévku servíruje, stále není spokojená, a dokonce prohlásí, že jí vývar nechutná. „Je tam kostka, taková ta tekutá, hovězí,“ přizná se v rozrušení k hrůznému činu. Použití bujónu se v této soutěži běžně trestá minimálně hlubokým opovržením. „Maso je tvrdý,“ přisadí si ještě Radka. Hosté budou na zdrcenou hostitelku hodní a ještě ji budou povzbuzovat, ať zbytečně nepanikaří, když ještě ani neochutnali. Někdo se bude snažit obrátit celou situaci v humor. „Teď ti za to dám dva body, za tu bujónovou kostku,“ prohlásí Jitka. Na žertíky nebude mít však Radka náladu. A není to zdaleka vše, co se bude dnes vpodvečer v soutěži probírat.
Podívejte se, jak soutěžící pátrají po taktikovi:
Dva soutěžící v podezření
Po hlavním chodu se hosté pustí do debaty o taktice. „Dohodneme se, v pátek si to na konci řekneme,“ bude se snažit ostatní přimět k přiznání Petra. Pokud však někdo nějakou strategii má, zatím se s ní veřejně nepochlubí. Petra má ale jasno. Když včera dovařila, připadalo jí, že taktiky odhalila. „Podezření padlo na Lukyho a na Jíťu,“ míní. O Jitce a jejím férovém bodování bude mít pochybnosti i Sára.
Zajímavé je, že Jitka v pondělí toto téma už nakousla. Přiznala se, že se soutěže chtěla zúčastnit právě proto, aby prověřila svůj charakter. Otázkou je, zda se dnešní průšvih s polévkou promítne na bodování. Zavděčí se Radka hostům návštěvou pivovaru a dezertem v podobě jahod s pepřem? Sama se ohodnotí velmi bídně a bude mít pocit, že se jí nic nepovedlo.