Vánoce

23. prosince 2023 08:30

Zuzana Schneidewind

Spielbergovo West Side Story herce nešetřilo. Mike Faist kvůli filmu zhubl 10 kilogramů

Nejnovější West Side Story 24. 12. večer na Primě

Příběh Romea a Julie přenesený do ulic New Yorku po dlouhých 60 letech opět ožil ve filmu. Tentokrát se režie slavného West Side Story chopil sám Steven Spielberg. A? Rozhodně se svým týmem nenechal nic náhodě, což se mu vyplatilo. Zlatý glóbus za nejlepší film v muzikálové a komediální kategorii mluví za vše.

Vítejte na manhattanské Upper West Side v roce 1957. Na pozadí chátrajících činžáků ve čtvrti San Juan Hill, které neustále hrozí demolice, proti sobě bojují o nadvládu dva znesvářené gangy. Jenže co když se bývalý člen jednoho a mladší sestra vůdce druhého z gangů do sebe zamilují? Kdo by neznal legendární příběh West Side Story, snad nejslavnějšího muzikálu všech dob, oceněného deseti Oscary, s hudbou Leonarda Bernsteina?

Zatímco divadelní inscenace muzikálu měla premiéru už v roce 1957, první filmová verze v roce 1961. Premiéra nové hrané verze muzikálu se uskutečnila přesně o 60 let později. Vy si Spielbergovo West Side Story můžete pustit na Štědrý den od 22:05 na Primě.

Sám Spielberg si stojí za tím, že jeho West Side Story není remakem oscarového filmu, ale reimaginací původního divadelního muzikálu. „Nikdy bych se k tomu neodvážil přiblížit, kdyby to byl jen film,“ říká. „Ale protože se to neustále hraje po celém světě, neměl jsem pocit, že bych narážel na film mého přítele Roberta Wise z roku 1961,“ uvedl oceňovaný režisér v exkluzivním rozhovoru pro The Guardian krátce před premiérou.

Tvůrci „legendy s novým rozměrem“, jak se o filmu z roku 2021 psalo, kladli na herce i celé natáčení velké nároky. Zakládali si například na tom, aby si všichni účinkující nazpívali své scény sami. V originále z roku 1961 přitom byla většina sólových zpěváků přezpívána a dodatečně dodabována.

Při castingu si Steven Spielberg kladl podmínku, aby všechny postavy latinského původu hráli také herci odpovídajícího původu. V originále z roku 1961 totiž většinu portorikánských postav hráli původem Američané. Zajímavostí je, že se ve filmu objevuje také několik původních herců. K nim patří Rita Moreno (Valentina), jež ztvárnila v originálním filmu postavu Anity. John Williams, který hrál na klavír v soundtracku z roku 1961, zase pracoval u tohoto snímku jako konzultant pro hudbu.

Hubnutí pro roli výrostka

Mike Faist se původně ucházel o roli Tonyho, než mu byl předložen scénář pro postavu Riffa, kterou nakonec ztvárnil. Stejná situace se odehrála u původního snímku z roku 1961 s Russem Tamblynem. Aby Faist mohl hrát roli Riffa, kterou inspirovaly fotografie mladých členů gangu z 50. let 20. století, zhubl téměř deset kilogramů. Pro Rachel Zegler byl snímek West Side Story filmovým debutem. I tak se talentované herečce podařilo za svůj výkon získat Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka – v komedii nebo muzikálu.

Když na začátku padlo přirovnání k Romeovi a Julii, nesmí chybět ani balkon. O osobní balkonovou story se v případě natáčení ve Spielbergově režii postaral Ansel Elgort, který lezl po požárním schodišti a snažil se přesvědčit produkci, aby mu nedávala žádné jištění. Nakonec však byl jeho požadavek zamítnut.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.