Simona Monyová zažívala domácí teror. Ubodal ji manžel. Co mu psala v poslední SMS?

Patřila mezi nejúspěšnější české spisovatelky všech dob. Zaměřovala se především na romány pro ženy. Psala příběhy o mezilidských vztazích i o domácím násilí. Málokdo v té době věděl, že píše ze svých vlastních zkušeností. Nebýt v manželství s tyranem a vrahem, byla by tu Simona Monyová ještě dnes...

Příjmení Monyová vzniklo jako umělecký pseudonym, inspirovala ji k němu přezdívka, kterou jí dal její dědeček, se kterým měla velice blízký vztah. Ten jí říkával Mony. Psaní pro ni bylo vším a na otázku, zda jí něco vzalo, odpověděla následovně: „Psaní mi nic nevzalo. Právě naopak. Dalo mi svobodu, živí mě a těší. Horší by bylo, kdyby mi někdo nebo něco vzalo právě psaní. To by odpověď byla nekonečně dlouhá,“ řekla kdysi v rozhovoru pro v rozhovoru pro iDNES autorka 21 knižních titulů.

Simona Monyová měla nezpochybnitelný talent, jak přenést poutavý příběh na papír. Psaní jí pomáhalo zvládat domácí teror, dlouhou dobu se o svém trápení nikomu nesvěřovala, a tak prostřednictvím písmen alespoň na chvíli utíkala z domácího pekla.

Manžel je naprosto nevyzpytatelný, říkala Monyová

Vše začalo, když se v roce 2003 provdala za televizního kameramana Borise Ingra. V té době už měla dva syny z předchozích manželství. S Borisem se jí narodil v pořadí třetí syn.

Jejich svazek by se dal popsat jako jedna velká „Itálie“. „Jsou dny, kdy se mi zdá, že mu lezu na nervy už tím, že existuju, a jsou dny, kdy si v jeho očích připadám jako královna, kterou naprosto zbožňuje. Víc to asi záleží na jeho rozpoložení než na mém chování. Manžel je naprosto nevyzpytatelný, což člověku sice bere určité jistoty, ale na druhou stranu zase nehrozí stereotyp. A ten já nesnáším,“ sdělila Monyová v rozhovoru z roku 2008.

Nejednalo se o šťastné manželství a později začaly na veřejnost prosakovat informace o tom, proč tomu tak bylo... Ingr měl podle zdrojů blízkých spisovatelce Simonu dlouhodobě fyzicky a psychicky týrat. Za jeho výbušné a agresivní chování prý mohla hlavně žárlivost.

Volání o pomoc nikdo nevyslyšel

Asi každému hlavou přelétne myšlenka, proč se Monyová někomu nesvěřila. Pravdou je, že svým přátelům několikrát naznačovala, co prožívá, ale zřejmě se nikdy nesetkala s adekvátní reakcí.

„Simona mě několikrát informovala o hrůzách, které se u nich doma děly. Muž ji měl znásilnit dokonce prý i před nejmladším synem. Bohužel jsem se domníval, že přehání a nepřikládal jejím tvrzením takovou váhu. Vím, že poslední půlrok opakovaně ležela v nemocnici, ale nespecifikovala důvody hospitalizací. Kdoví, jestli to nebylo kvůli domácímu násilí,“ vypověděl pro Novinky blízký přítel, novinář Richard Sacher.

Ten policii poskytl SMS zprávy, které mu zavražděná spisovatelka posílala. „Můj psychopat se sem dvakrát vloupal, vyrazil dvoje dveře, mě před S. (nejmladší syn zavražděné - pozn. red.) zmlátil a znásilnil. Museli jsme mít doma bodyguarda a teď máme všude alarm napojený na security službu. S. se i přesto hrozně bojí. Mlátil mě a psychicky týral jedenáct let," psalo se například v jedné z nich.

Poslední SMS Simony Monyové manželovi

Manželská krize se táhla několik let. Vše vyeskalovalo v době, kdy do domu Monyové vtrhli exekutoři. „Simona neměla vůbec tušení o tom, jak se její manžel šíleně zadlužil. Musela za něj zaplatit kolem miliónu a půl korun. Vydala již dvě knihy, aby mohla splatit všechny dluhy po svém muži. Přestala mu ale důvěřovat, a to se na jejich vztahu odrazilo,“ sdělil Sacher.

Podle deníku Aha! měl Boris ještě v březnu roku 2011 projevit zájem se sebou něco udělat. Kontaktoval klinického psychologa, který však neměl čas. „Vážený pane, moc mě to mrzí, ale minimálně do konce prázdnin mám plno. Obraťte se, prosím, na některého z mých kolegů,“ odepsal odborník.

Simona už však měla jasno a od svého muže chtěla nadobro odejít. „Jsem podváděná manželka! Nepřetržitě podváděná manželka! Nikoliv »jen« podvedená! A v tomto kontextu je fakt, že sis ode mě nechal platit bývalku i alimenty, auta i mobily, hadry i dovolené, naprostá ZRŮDNOST! Na tohle svinstvo by sotva jinej chlap měl žaludek,“ tak zněla jedna z posledních zpráv od Simony, která byla adresovaná Borisovi.

Hádka, která skončila vraždou

Rozvod už byl téměř u konce, ale Boris se rozhodl, že se své ženy jen tak nevzdá. Monyová v posledních měsících vážila 43 kilogramů a byla psychicky na dně. Když ji 3. srpna roku 2011 Boris navštívil s lahví vína a bonboniérou, prosil ji, aby ho pustila dovnitř, že chce uspat jejich syna. Jejich konverzace však skončila hádkou. Ingr měl své tehdy čtyřiačtyřicetileté manželce zasadit šest bodných ran nožem do břicha a hrudi. Poté bodl i sebe a přivolal záchranáře. Za vraždu byl odsouzen na patnáct let ve vězení. K hrůznému činu se však nikdy nepřiznal. „Nevím, jak se mé ženě stala ta zranění. Nemohla si je způsobit sama, ale jak se stala, nevím. Znám to jenom ze spisu,“ tvrdil Ingr u soudu. Podle jeho výpovědi byl v manželství obětí spíše on. „Byla žárlivá, kontrolovala mi maily. Stávalo se pak, že jsem musel přespávat po hotelích, v lese nebo v autě,“ tvrdil Ingr.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.