Celebrity

22. listopadu 2023 14:45

Tomáš Durčák

Šťastná Jamie Lee Curtis: Po šedesátce získala Oscara a přijala transgender dceru

Herečka Jamie Lee Curtis prožívá ve svých pětašedesáti letech jedno z nejlepších období života. Nejenže letos poprvé v životě získala prestižního Oscara, ale dokázala se rovněž definitivně smířit s tím, že její adoptovaný syn Thomas už není mužem, ale trans ženou Ruby.

Když letos v březnu převzala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, bylo to pro Jamie Lee Curtis nepochybně obrovské zadostiučinění. Veleúspěšná herečka získává jednu roli za druhou již od konce sedmdesátých let a třeba její role manželky Arnolda Schwarzeneggera v akční klasice Pravdivé lži je už dnes zcela kultovní, stejně jako její typický krátký sestřih na hlavě. Její jméno je rovněž nerozlučně spjato s legendární hororovou sérií Halloween.

Na nejvyšší metu hereckých ocenění však dosáhla až letos, kdy za svou roli ve sci-fi snímku Všechno, všude získala Oscara a následně ještě Zlatý glóbus i nejvyšší britskou cenu BAFTA a navíc ještě několik dalších mezinárodních cen. A byť zejména po zlaté sošce Oscara toužila už řadu let, sotva ji převzala, rozhodla se jí věnovat své transgender dceři, s níž konečně po letech našla společnou řeč.

Jamie Lee Curtis vychovala dvě adoptované děti, dceru Annie a syna Thomase. Už tři roky má však dvě dcery, ze syna Thomase se totiž stala trans žena jménem Ruby, což ze strachu své matce oznámila SMSkou. „Strašně jsem se bála říct jim o sobě něco, o čem dosud neměli ani tušení,“ popsala své obavy z coming outu Ruby pro People.

„Okamžitě jsem jí zavolala zpátky. Netřeba asi zdůrazňovat, že se to rozhodně neobešlo bez slz,“ přiznala nestárnoucí herečka, pro niž byla tato zpráva šokem. Celý život totiž byla zvyklá na to, že biologické pohlaví je dané napořád a nelze s ním nic dělat. Odmítla však o jedno ze svých dětí přijít, a tak se postupem času začala učit oslovovat svého původního syna novým jménem i ženským rodem.

„Učím se nová slova a novou terminologii, vlastně úplně nový jazyk. Jsem v tomto směru nováček, proto je mi jasné, že budu dělat chyby, ale doufám, že nebudou zásadní,“ přiznala herečka své drobné tápání v tom, jak se svou transgender dcerou Ruby komunikovat. Podpořit se ji rozhodla i soškou Oscara.

„Rozhodla jsem se ji na počet své transgender dcery Ruby oslovovat zájmenem oni. Daří se jim u mě dobře, už se zabydlují,“ popsala v rozhovoru Jamie Lee Curtis, s jakou myšlenkou si doma prestižní sošku postavila na poličku. Zároveň tím opět veřejně vyjádřila podporu své transgender dceři, kterou i přes změnu identity stále miluje jako předtím a s manželem Christopherem Guestem jsou na proměnu svého syna v dceru hrdí.

Svůj názor nakonec sdílela i na sociálních sítích, kam pyšně nahrála snímky se svou dcerou Ruby, která je populární youtuberkou, známou v komunitě hraní videoher. „Láska je láska. Mateřská láska nezná odsouzení. Jako matka stojím v naprosté solidaritě za svými dětmi, které se pohybují vpřed vesmírem stejně jako jejich autentické já s jejich vlastní myslí, tělem a myšlenkami,“ napsala v plné podpoře transgender dceři. Ruby je od roku 2022 rovněž provdaná za partnerku Kynthii.

Jamie Lee Curtis letos v 64 letech získala svého prvního Oscara:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.