Celebrity

19. října 2024 08:48

Josef Šťastna

Štefan Margita popsal odcházení Zagorové: Poslední, s kým mluvila, byl Standa Hložek

V srpnu uplynuly od úmrtí legendární zpěvačky Hany Zagorové už dva roky. Největší ztrátu si ve svém životě nese její životní partner Štefan Margita. Operní pěvec v podcastu Boomer Talk a s Milošem Pokorným zavzpomínal na poslední okamžiky své ženy.

Hana Zagorová zemřela 26. srpna 2022 v pražském Ústavu hematologie a krevní transfuze. Rok po její smrti bylo zveřejněno, že Zagorová podlehla cévní mozkové příhodě. To ale Margita nikdy nepotvrdil.

Zpěvačka Hana Zagorová trpěla vzácným druhem anémie. „Název mé nemoci zní paroxysmální hemoglobinurie – znamená to, že se rodí nekvalitní červené krvinky, které dřív odumírají,“ prozradila ve své životopisné knize Naprosto nezbytná. Poslední roky prožila Hanka v péči lékařů, její stav se zhoršil v roce 2020, kdy prodělala těžký covid a následně trpěla postcovidovým syndromem. Když Hanka zemřela, pro Štefana Margitu nastaly těžké časy.

„Všechno se mi změnilo, celé mé okolí se změnilo a změnila se i nátura některých lidí. Jsou kamarádi, kteří to opravdu mysleli celý čas, když Hanka žila, vážně a měli nás rádi. Ale víš, co bylo nejsmutnější? Teď už to můžu v naprostém klidu říct. Hance nebylo dlouhodobě dobře a trvalo to skoro dva roky. Hanka nebyla ten typ, který by si stěžoval, neměla ráda, když jí někdo volal a vyptával se, jak jí je a jestli může nějak pomoci. Ona ale tu pomoc chtěla ode mě. A byli tací, kteří se na mě zlobili a dodnes tvrdí, že jsem zatajoval Hanku a že kvůli mně s nimi nemluvila. Ona nechtěla s těmi lidmi mluvit, a to ne proto, že by je neměla ráda, ona se strašně nervovala a deptalo ji, když zavolal kdokoliv. Poslední člověk, se kterým mluvila, byl Standa Hložek. Seděl jsem vedle ní v nemocnici, ona s ním mluvila a nebylo na ní nic znát. Když ležela v nemocnici, tak mně i doktorům stále říkala, ať za ní nikdo nechodí a ať za ní nikoho nepouští. A já jsem jí naprosto rozuměl, chtěla zůstat v paměti těch lidí taková, jakou si ji pamatovali, silná Hana Zagorová, a nechtěla, aby ji litovali,“ popsal Margita v rozhovoru s Milošem Pokorným.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hana Zagorová a Štefan Margita: Rozhovor o prvním rande, dvojce ze zpěvu nebo beznaději v nemocnici

„Jediný člověk, který jí pomáhal a byl nablízku do poslední sekundy života, jsem byl já, nikdo jiný, a jsem opravdu vděčný a šťastný, že jsem s ní do poslední sekundy mohl být. A tam jsem pochopil, o co jí šlo, i když můžu prozradit, že ona opravdu do poslední chvíle nevěděla, že je tak zle, protože se chystala na novou desku a volala sestřičky, aby si poslechly, co bude nahrávat,“ dodal operní pěvec.

„Rok mě upozorňovali, že to asi přijde. Nechceš jim věřit, nevěříš. Pak nastala situace, kdy se to zlepšilo, a pak zase zhoršilo. Myslím, že to byla moje nejtěžší inscenace, kterou jsem kdy musel hrát. Jednou na mně viděla, že je zle, a zeptala se, jestli se něco nestalo. A stalo. Byla obrovské zlatíčko,“ zavzpomínal na nejtěžší roli svého života Margita v podcastu Boomer Talk.

Podívejte se, jak se Margita snažil a co vše pro svou Haničku vykonal:

Sdílejte článek
Štítky zdraví společnost celebrity hodnoty Hana Zagorová Štefan Margita Stanislav Hložek Ústav hematologie a krevní transfuze nemoci a zdravotní potíže smrt a umírání společenská rubrika

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 10. 2024

Dnes by vás mohly potkat zklamávající e-maily nebo telefonáty. Možná, že někdo, koho jste chtěli navštívit, nebude moci přijít. Nenechte si tím zkazit náladu. Věci se stávají. Zabývejte se přípravami a užijte si den. Nezacházejte do opačného extrému a nepracujte příliš tvrdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.