Celebrity

26. srpna 2022 12:47

Tomáš Durčák

Zemřela Hana Zagorová. Po vleklých zdravotních problémech prohrála boj o život

Zemřela Hana Zagorová

Česká hudební scéna i fanoušci se dozvěděli zdrcující zprávu. Po řadě zdravotních komplikací zemřela velká ikona české popové hudby. Zpěvačka Hana Zagorová odešla ve věku 75 let. Smutnou zprávu potvrdil redakci CNN Prima NEWS zpěvaččin manažer Luboš Kříž a posléze magazínu Showtime i manžel Štefan Margita.

Hana Zagorová měla problémy se zdravím již od roku 2020, kdy měla těžký průběh nemoci covid, v důsledku čehož dostala oboustranný zápal plic a skončila v nemocnici.

Postcovidový syndrom následně zhoršil nemoc zvanou paroxymální noční hemoglobinurie, kterou zpěvačka trpěla již od mládí a která způsobuje zvýšený rozklad krvinek. První kolaps byl způsobený zřejmě nejen touto chorobou, ale i následky covidu, Hana Zagorová ho prodělala loni v září, kdy se v nemocnici zotavovala celkem dva týdny. Na CNN Prima NEWS můžete sledovat speciál o Haně Zagorové.

Klip s Markem Ztraceným točila v bolestech

Snahu vrátit se na koncertní pódia jí pak v listopadu zkomplikovaly tři nalomené obratle, kvůli kterým trpěla velkými bolestmi. I přesto ještě dokázala s tehdejším čerstvým Zlatým Slavíkem Markem Ztraceným natočit videoklip k jejich společnému duetu Vánoce jako dřív.

V letošním roce se jí v domácí péči dařilo zotavovat, ale 31. května byla záchranáři, které přivolal její manžel Štefan Margita (65) opět převezena do nemocnice poté, co znovu zkolabovala a upadla do bezvědomí. Dle informací, které Margita podal Blesku, zpěvačka zkolabovala kvůli výraznému úbytku minerálů v jejím organismu.

Během své pěvecké kariéry se Hana Zagorová stala druhou nejúspěšnější držitelkou ocenění Zlatý slavík. V kategorii zpěvaček dokázala posbírat v letech 1977 až 1985 devět sošek v řadě. A k tomu získat ještě jednoho stříbrného a tři bronzové slavíky. Roku 1983 se rovněž dočkala ocenění „zasloužilá umělkyně“. V roce 2015 ji hudební akademici uvedli do Síně slávy v rámci hudebních cen Anděl.

V jejím repertoáru lze nalézt více než 900 písní, v nichž zazněl její nezaměnitelný hlas, a s 11 miliony prodaných alb (v roce 2014 obdržela diamantovou desku) jde dle dostupných dat o nejprodávanější českou zpěvačku, jaká kdy žila. Dlouhý seznam všech ocenění, které za svou kariéru získala, je k dispozici i na jejím oficiálním webu.

Osudová láska Štefan Margita

I přesto, že letos 6. června oslavila s manželem Štefanem Margitou již 30 let od svatby a před tím byla 6 let manželkou herce a tanečníka Vlastimila Harapese (75), nikdy neměla děti. V rozhovoru pro týdeník Téma přiznala, že kvůli své nemoci děti mít nemohla a o jedno dítě při léčbě dokonce přišla.

V posledních letech rovněž oficiálně přiznala svůj dřívější vztah se skladatelem Karlem Vágnerem (80). Rodačka z Petřkovic u Ostravy od malička hrála na klavír, vyzkoušela si dětské divadlo, a když v roce 1963 obsadila druhé místo na pěvecké soutěži Hledáme nové talenty, kam se přihlásila spíš z legrace, udělala první krůček ke své budoucí hvězdné kariéře. Hana Zagorová a její hlas budou všem fanouškům velmi chybět.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.