Celebrity

5. listopadu 2023 16:26

David Laštovka

Stella Májová nemoc léčila marihuanou. K pozůstalosti přidala odvážné akty z mládí

Herečka Stella Májová, kterou nejvíce proslavila postava princezny Zpěvanky v pohádce Byl jednou jeden král a tetička z Ameriky v komedii Co je doma, to se počítá, v životě prožila mnoho hezkého, ale i velmi bolestného. Od jejího úmrtí uplynulo čtrnáct let. Jaké bylo její soukromí?

První velkou láskou Stelly Májové byl pozounista Jan Čížek. Měli se brát, přípravy na svatbu byly v plném proudu. Pár týdnů před obřadem však Jan onemocněl tuberkulózou a zemřel. Stella se z této tragédie dlouho nemohla vzpamatovat a měla problém navázat nový vztah. Láska si ji nakonec našla sama, když ji okouzlil šarmantní Vojtěch Egem.

„Zahořeli jsme k sobě velkou láskou a po roce jsme se vzali,“ vzpomínala herečka ve své autobiografické knize. Manželství však nemělo dlouhého trvání. Podle Májové za jeho rozpad mohla především její tchyně, které vadilo její povolání a velmi často se jim pletla do života.

Láska jako z růžové knihovny

Když vypukla válka, Májová byla nasazena do modřanské továrny na léky. Po jejím skončení našla uplatnění v Divadle na Fidlovačce. V roce 1954 získala životní roli, princeznu Zpěvanku v pohádce Byl jednou jeden král, v níž mohla naplno uplatnit svůj herecký i pěvecký talent. Po natáčení ji Jan Werich angažoval do divadla ABC. Následně se objevila v dalších úspěšných filmech: Anděl na horách, Princezna se zlatou hvězdou, Pane, vy jste vdova nebo Co je doma, to se počítá, kde ztvárnila čipernou tetičku z Ameriky.

Čtěte také: Jaroslav Marvan své jediné dítě zplodil v šedesáti s milenkou. Kdo ji pak zabil? Šlo o vraždu?

Zlom v jejím životě nastal po revoluci v roce 1989. Bylo jí 66 let a do Prahy ji přijela navštívit dávná láska, redaktor Jaroslav Mráz, který v 50. letech emigroval do USA. Následoval příběh jako z růžové knihovny. Znovu se do sebe zamilovali a jejich pouto bylo natolik silné, že se Stella rozhodla pro radikální krok. Provdala se za něj a odstěhovala se za ním do daleké Kalifornie.

Navštěvovala kasina

Nový život v nové zemi se staronovou láskou si nemohla vynachválit. Byla maximálně šťastná a spokojená a připadala si s ním jako v pohádce. Štěstí jim vydrželo devět let, než Jaroslav nečekaně zemřel. Po jeho smrti už se Stella Májová do Česka nevrátila. V USA si naplno užívala života. Cestovala a navštěvovala kasina.

Mohlo by vás zajímat: Karla Chadimová patřila k nejkrásnějším herečkám. S Třískou prorazili v Hollywoodu

Svého osudového muže přežila o 11 let. Skonala v roce 2009 na následky roztroušené sklerózy ve věku 86 let. Místo klasické léčby zkoušela zákeřnou chorobu porazit marihuanou. Umírala smířená. Ke své pozůstalosti například přidala i odvážné akty, které nafotila v mládí. Pohřbena je v americkém městě Falbrook vedle svého muže a domácího mazlíčka, psa Jetsyho, který byl v posledních letech jejím jediným společníkem.

Zdroj: autobiografická kniha Kam až mě osud zavál

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.