Celebrity

5. listopadu 2023 16:26

David Laštovka

Stella Májová nemoc léčila marihuanou. K pozůstalosti přidala odvážné akty z mládí

Herečka Stella Májová, kterou nejvíce proslavila postava princezny Zpěvanky v pohádce Byl jednou jeden král a tetička z Ameriky v komedii Co je doma, to se počítá, v životě prožila mnoho hezkého, ale i velmi bolestného. Od jejího úmrtí uplynulo čtrnáct let. Jaké bylo její soukromí?

První velkou láskou Stelly Májové byl pozounista Jan Čížek. Měli se brát, přípravy na svatbu byly v plném proudu. Pár týdnů před obřadem však Jan onemocněl tuberkulózou a zemřel. Stella se z této tragédie dlouho nemohla vzpamatovat a měla problém navázat nový vztah. Láska si ji nakonec našla sama, když ji okouzlil šarmantní Vojtěch Egem.

„Zahořeli jsme k sobě velkou láskou a po roce jsme se vzali,“ vzpomínala herečka ve své autobiografické knize. Manželství však nemělo dlouhého trvání. Podle Májové za jeho rozpad mohla především její tchyně, které vadilo její povolání a velmi často se jim pletla do života.

Láska jako z růžové knihovny

Když vypukla válka, Májová byla nasazena do modřanské továrny na léky. Po jejím skončení našla uplatnění v Divadle na Fidlovačce. V roce 1954 získala životní roli, princeznu Zpěvanku v pohádce Byl jednou jeden král, v níž mohla naplno uplatnit svůj herecký i pěvecký talent. Po natáčení ji Jan Werich angažoval do divadla ABC. Následně se objevila v dalších úspěšných filmech: Anděl na horách, Princezna se zlatou hvězdou, Pane, vy jste vdova nebo Co je doma, to se počítá, kde ztvárnila čipernou tetičku z Ameriky.

Čtěte také: Jaroslav Marvan své jediné dítě zplodil v šedesáti s milenkou. Kdo ji pak zabil? Šlo o vraždu?

Zlom v jejím životě nastal po revoluci v roce 1989. Bylo jí 66 let a do Prahy ji přijela navštívit dávná láska, redaktor Jaroslav Mráz, který v 50. letech emigroval do USA. Následoval příběh jako z růžové knihovny. Znovu se do sebe zamilovali a jejich pouto bylo natolik silné, že se Stella rozhodla pro radikální krok. Provdala se za něj a odstěhovala se za ním do daleké Kalifornie.

Navštěvovala kasina

Nový život v nové zemi se staronovou láskou si nemohla vynachválit. Byla maximálně šťastná a spokojená a připadala si s ním jako v pohádce. Štěstí jim vydrželo devět let, než Jaroslav nečekaně zemřel. Po jeho smrti už se Stella Májová do Česka nevrátila. V USA si naplno užívala života. Cestovala a navštěvovala kasina.

Mohlo by vás zajímat: Karla Chadimová patřila k nejkrásnějším herečkám. S Třískou prorazili v Hollywoodu

Svého osudového muže přežila o 11 let. Skonala v roce 2009 na následky roztroušené sklerózy ve věku 86 let. Místo klasické léčby zkoušela zákeřnou chorobu porazit marihuanou. Umírala smířená. Ke své pozůstalosti například přidala i odvážné akty, které nafotila v mládí. Pohřbena je v americkém městě Falbrook vedle svého muže a domácího mazlíčka, psa Jetsyho, který byl v posledních letech jejím jediným společníkem.

Zdroj: autobiografická kniha Kam až mě osud zavál

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.