Celebrity

13. června 2023 05:30

David Laštovka

Karla Chadimová patřila k nejkrásnějším herečkám. S Třískou prorazili v Hollywoodu

Karla Chadimová, manželka Jana Třísky, která v mládí díky svému šarmu a půvabu patřila k nejobsazovanějším českým herečkám, slaví 80. narozeniny. Umělecké kariéry se však dobrovolně vzdala.

Karla Chadimová si Jana Třísku brala v roce 1968. Za svědka jim šel Václav Havel. V manželství se jim narodily dvě dcery: Karla a Jana. Vzhledem k tomu, že dávali najevo nesouhlas s tehdejším totalitním režimem, práce ubývalo a ocitli se ve finanční tísni, emigrovali v roce 1977 do USA. Za oceánem měla Karla bratra a otce.

Připomeňte si legendárního herce Jana Třísku, který zemřel v roce 2017:

Cesta za svobodou ovšem byla velmi trnitá. Trvalo půl roku, než se k vytouženému cíli dostali. Jako záminka jim posloužila dovolená na Kypru. „Měli jsme dva kufry a v nich plavky a trička. Věděli jsme, že když nám na letišti v Ruzyni otevřou kufry, že by se moc podivovali, kdybychom tam měli palčáky. Ostentativně jsme se jeli koupat, i když naší zamýšlenou finální destinací bylo Toronto, Kanada. A tam bývá pěkná zima. Až v Řecku, v táboře pro uprchlíky, se mi Karla přiznala, že jediný, s kým se šla rozloučit a kdo o našem útěku věděl, byla Olga Havlová. Já jsem se dokonce nesvěřil ani mamince,“ prozradil Jan Tříska v rozhovoru pro časopis Reflex.

Společně si zahráli v Obecné škole

Za velkou louží začínali v podstatě od nuly. Zatímco Tříska se po čase znovu uchytil jako herec, a to i díky přátelství s dalším českým emigrantem, režisérem Milošem Formanem, který ho obsazoval do svých filmů, Karla nejdříve začala pracovat jako hosteska. Nakonec se ale vypracovala na post manažerky prestižního hotelu v Hollywoodu.

Čtěte také: Formanovi porodila dvojčata, Havlovi stříhala nudle. Věra Křesadlová vzpomíná na slavné muže

Po revoluci se do rodné vlasti vrátili jen kvůli filmování. V roce 1991 si zahráli ve filmu Obecná škola, který byl dokonce nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film. Jan v něm ztvárnil hlavní postavu učitele Igora Hnízda, Karla roli pošťačky. Tříska se za prací do Česka postupně vracel až do své smrti, Chadimová se v USA věnovala rodině.

Na dcery mohou být pyšní

Prvorozená dcera Karla měla původně v plánu pokračovat ve šlépějích svých slavných rodičů. V roce 1993 si zahrála ve snímku režiséra Víta Olmera Nahota na prodej. Poté se v Americe živila koordinací filmových štábů. Na starosti měla i komedii Muž na měsíci, kterou režíroval Miloš Forman a hlavní roli v ní ztvárnil Jim Carrey.

Mohlo by vás zajímat: Hollywoodská hvězda Jim Carrey: Zabil svou přítelkyni a bývalou lásku?

Nakonec dala přednost vzdělávání a na Kalifornské univerzitě vystudovala obor literatury. Mladší dcera Jana na univerzitě v New Yorku vystudovala práva. Jeden čas se věnovala produkci filmů. V roce 2014 si v Los Angeles založila vlastní právnickou firmu se specializací na zábavní průmysl. Ta radí nejen nezávislým umělcům, ale i velkým mediálním společnostem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.